Την έναρξη μίας σκληρής νομικής και, ίσως, δικαστικής σύγκρουσης με την Siemens, προκειμένου η γερμανική εταιρία να αποζημιώσει, ως οφείλει και έκανε και σε άλλες χώρες, την Ελλάδα για τη ζημία, που προκάλεσε στο δημόσιο με τις παράνομες δραστηριότητές της κήρυξε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη...
Ο κ. Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί ότι μόνο εάν λήξουν οι σχετικές εκκρεμότητες μεταξύ του ελληνικού κράτους και της γερμανικής εταιρίας θα μπορεί η Siemens να συμμετάσχει και να αναλαμβάνει έργα από το δημόσιο.
Ο πρωθυπουργός ανέθεσε το συντονισμό της όλης προσπάθειας για τη δικαίωση του ελληνικού κράτους στον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, ο οποίος άλλωστε είχε στείλει τη Δευτέρα και σχετική επιστολή στη διοίκηση της Siemens.
Στην προετοιμασία για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων θα λάβουν μέρος και τρεις ακόμη υπουργοί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης θα κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες επιβολής προστίμων, από την πλευρά του, για θέματα παραβίασης των αρχών διαφάνειας. Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα ζητήσει έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για θέματα παραβίασης του υγιούς ανταγωνισμού. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα διερευνήσει τη δυνατότητα, μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έγερσης αγωγής αποζημιώσεως για ηθική βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου. Και επίσης, ο ίδιος ο Υπουργός, το ίδιο το Υπουργείο ως μέτοχος, μαζί με τους αρμόδιους για εποπτεία Υπουργούς, θα επιβλέπουν, ως μέτοχοι εταιρειών που ζημιώθηκαν, την έγερση και την πορεία αγωγών για αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν από την παράνομη δραστηριότητα της SIEMENS.
«Η διεκδίκηση αποζημιώσεων για τη ζημιά που υποστήκαμε από φαύλες πρακτικές, είναι αυτό που κάθε ευνομούμενο κράτος επιδιώκει, παράλληλα με τη συνεχή επιδίωξη της τεκμηριωμένης αλήθειας» είπε με νόημα ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι οι πρακτικές με τις δωροδοκίες, που είχε χρησιμοποιήσει η εταιρία στο παρελθόν την οδήγησαν τα Γερμανικά Δικαστήρια, και έφεραν ρυθμίσεις, ως προς τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων.
Όπως είπε επίσης ο κ. Παπανδρέου, από τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προκύπτει η δυνατότητα μιας υγιούς σχέσης με την Siemens, καθώς «υπάρχουν διαγωνισμοί, που έχουν γίνει και που πρέπει να κατακυρωθούν, αρκεί αν υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις: Πρώτα απ' όλα, να υπάρχει ένας επανέλεγχος και, δεύτερον, να υπογραφεί το λεγόμενο «σύμφωνο ακεραιότητας». Είναι ένας καινούργιος θεσμός, τον οποίο εμείς έχουμε εισάγει και, βεβαίως, είναι ένας διεθνής θεσμός, που θα πρέπει να υπογραφεί, για να κατακυρωθούν αυτές οι συμβάσεις».
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι περιμένει από τη δικαιοσύνη να επιταχύνει κατά το δυνατό όλες τις διαδικασίες που εκκρεμούν, για να ξεκαθαρίσει αυτή η κρίσιμη υπόθεση, που ταλανίζει την ελληνική Πολιτεία. Τέλος για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αρκέστηκε να σημειώσει ότι η έρευνα της υπόθεσης έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και επισήμανε ότι «κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και σε αυτούς όπου ανήκουν».
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011
Παπανδρέου προς Siemens: Αποζημιώστε μας, για να μην αποκλειστείτε από τους διαγωνισμούς
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Ρε τη φουκαριάρα τη Siemens...
Ουσιαστικά της ζητούν να ξαναλαδώσει πάλι για να πάρει έργα...
Άπληστοι ρε φίλε...
Δημοσίευση σχολίου