Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Υπόθεση Siemens: Νέο αίτημα απέστειλαν οι εφέτες στη Γερμανία


Νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις γερμανικές Αρχές απέστειλαν οι Εφέτες Ανακριτές της υπόθεσης της Siemens στο πλαίσιο της διερεύνησης του φακέλου που αφορά τους πυραύλους PATRIOT.

Το αίτημα προς την Γερμανία περιλαμβάνει μακροσκελή ερωτηματολόγια προς τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής Siemens...



Ράινχαρτ Σίκατσεκ και Ράινχαρτ Πέτερ Νίντλ προκειμένου να διευκρινιστούν συγκεκριμένα σημεία για την φερόμενη ως «αμοιβή για τους πυραύλους».

Οι εφέτες έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε κατάθεση του κ. Σίκατσεκ σύμφωνα με την οποία, για το έργο των PATRIOT καταβλήθηκε «μίζα» 10 εκατομμυρίων μάρκων.

Ο ισχυρισμός του πρώην στελέχους της Siemens φαίνεται να προβληματίζει τους εφέτες καθώς το συνολικό κόστος του έργου για τους πυραύλους ανερχόταν στα 19 εκατομμύρια δολάρια.

Έτσι εμφανίζεται δυσανάλογα μεγάλο το ποσό των 10 εκατομμυρίων μάρκων που αναφέρει ο κ. Σίκατσεκ, γεγονός που δημιουργεί την υποψία ότι ενδέχεται η «ωφέλιμη πληρωμή» να αφορούσε πλην των πυραύλων και άλλο έργο της Siemens στον τομέα των εξοπλισμών.

Η προμήθεια των PATRIOT είχε κατακυρωθεί στα τέλη του 1998 σε αμερικανική εταιρία και η Siemens είχε αναλάβει υποκατασκευαστικό έργο που αφορούσε τα ηλεκτρονικά συστήματα των πυραύλων.

Σύντομα οι Εφέτες θα ολοκληρώσουν την εξέταση και του τελευταίου μάρτυρα για τους πυραύλους, ενώ έχουν ήδη κλείσει τον κύκλο των καταθέσεων για την σύμβαση 8002 της Siemens με τον ΟΤΕ για προμήθεια ψηφιακών κέντρων και έχουν ξεκινήσει την εξέταση μαρτύρων για τον τρίτο φάκελο που αφορά το σύστημα ασφαλείας C4I.

Όπως εκτιμάται οι τρεις εφέτες ανακριτές στα τέλη Φεβρουαρίου θα είναι πλέον έτοιμοι να συντάξουν κατηγορητήρια για να καλέσουν σε απολογίες ενώπιον τους, τους πρώτους κατηγορούμενους που θα είναι από την δικογραφία της σύμβασης 8002 καθώς χρονολογικά προηγείται των άλλων δύο υποθέσεων.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να διατάξουν την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης τόσο για την "8002" όσο και για το σύστημα ασφαλείας. Στην πρώτη περίπτωση θα ερευνηθεί η κοστολόγηση για το σύνολο του έργου των ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ ώστε να εξακριβωθεί αν και σε ποιό ποσό προσδιορίζεται η ζημιά του Οργανισμού.

Στην περίπτωση του συστήματος ασφαλείας C4I πλην των κοστολογικών θα αναζητηθούν και τεχνικά ζητήματα ώστε να εξακριβωθεί ποιάς πλευράς είναι η υπαιτιότητα για την δυσλειτουργία του συνόλου του συστήματος που περιλαμβάνει περίπου 30 υποσυστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: