Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Siemens: Άνθρακας ο θησαυρός - Αόριστο κατηγορώ για 14 πρώην...


Ήταν κάτι αναμενομένο που απλά οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι επέλεξαν να το παρουσιάσουν , σήμερα τα ξημερώματα, εκροξεύοντας κατηγορίες εκατέρωθεν για πρώην χωρίς όμως να στοιχειοθετούν ποινικές ευθύνες, με αποτέλεσμα άλλη μια πολύκροτη υπόθεση, να κλείσει ήσυχα και χωρίς ...χειροπέδες...



Ά στο τέλος μας έιπαν και το λογαριασμό ότι το δημόσιο ζημιώθηκε με 2 δισ. ευρώ , αλλά οι πολιτικοί μας ταγοί δήλωσαν αδυναμία να βρούν του κλέφτες και αναρμόδιοι να κάνουν έλεγχο στα ταμεία των κομμάτων...

Για την ιστορία, περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών χωρίς αυτές να προσδιορίζονται, προτείνουν για 14 συνολικά πρώην υπουργούς και υφυπουργούς τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά διερεύνηση για τους πρώην Υπουργούς κκ Μαντέλη, Βερελή, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκη, Τσοχατζόπουλο, και για τους πρώην υπουργούς της ΝΔ κυρίους Λιάπη, Βουλγαράκη, Αλογοσκούφη, Παυλόπουλο, Πολύδωρα και Παπαθανασίου.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η αναφορά της των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων στην οποία αφιερώνει ένα κεφάλαιο 6 σελίδων και αφού παραδέχεται ότι «από τα στοιχεία της ερευνώμενης υπόθεσης φέρεται ότι τα κόμματα κατά την ερευνώμενη περίοδο λαμβάνουν διάφορες μη νόμιμες χρηματοδοτήσεις από εταιρείες και χρηματικά ποσά άγνωστης προέλευσης από φυσικά πρόσωπα» προτρέχει να σημειώσει εξ αρχής ότι «η Εξεταστική Επιτροπή δεν έχει κατά νόμο την αρμοδιότητα για τον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και συνεπώς δεν νομιμοποιείται να προβεί σε διερεύνηση των οικονομικών και έλεγχο των ταμείων τους».

Επιπλέον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής δεν προέκυψε η ανάμειξη Υπουργών ή Υφυπουργών στην χρηματοδότηση κομμάτων και για την περαιτέρω διερεύνηση αρμόδια είναι η Επιτροπή Ελέγχου η οποία είναι διακομματική και συμμετέχουν τρεις δικαστικοί λειτουργοί.

ΝΔ: Κατηγορώ σε Σημίτη

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση, συμπεριλαβάνει στο κατηγορητήριο της τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τον οποίο σημειώνει τη σχέση του με τον Θόδωρο Τσουκάτο και τη ματαίωση της σύστασης ανεξάρτητης αρχής προμηθειών ενώ καταγράφει επίσης ευθύνες για τους κ.κ Παπαντωνίου, Μαλέσιο, Τσοχατζόπουλο, Μαντέλη, Χριστοδουλάκη, Βερελή και Παπακωνσταντίνου.

Προανακριτική ζητά ο ΛΑ.Ο.Σ και Αριστερά

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ζητά και ο ΛΑΟΣ, ο οποίος όμως κάνει λόγο για παταγώδη αποτυχία της εξεταστικής επιτροπής καθώς- όπως υποστηρίζει - δεν μπόρεσε να βρει, ουσιαστικά, την διακίνηση μαύρου χρήματος και δεν βρέθηκαν λογαριασμοί πολιτικών προσώπων, αν εξαιρέσει κανείς τις "ομολογίες" των κ. Μαντέλη και του κ. Τσουκάτου, ενώ μυστήριο παραμένει πού βρίσκονται τα 100 εκ. ευρώ τα οποία κατετέθη ότι δόθηκαν ως "μίζες".

Προσθέτει επίσης ότι τα υπόλοιπα κόμματα δεν δέχτηκαν να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή οι τρεις πρώην πρωθυπουργοί ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν δέχθηκαν να ψαχθούν τα κομματικά τους ταμεία και οι κομματικοί ταμίες τους.

Αφήνει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στην Προανακριτική Επιτροπή «αν δεν δεσμευθούν εκ των προτέρων οι ηγεσίες των κομμάτων ότι θα ανοίξουν τα κομματικά ταμεία και οι λογαριασμοί όλων όσων ήταν κομματικοί ταμίες αλλά και ότι δεν θα μπουν "ασπίδες" σε πρώην πρωθυπουργούς, όπως έγινε με την Εξεταστική".

Τα κόμματα της Αριστεράς (κκε και ΣΥΡΙΖΑ) καταλογίζουν διαχρονικές ευθύνες και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ και ζητούν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση όλων των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση, χωρίς όμως αυτά να κατονομάζονται.

Βαλυράκης: "Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα κομματικά ταμεία"

Ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η εξεταστική ομόφωνα αποφάσισε και προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.» Αίσθηση όμως προκαλεί η διευκρίνιση ότι η επιτροπή «δεν έχει αρμοδιότητα να προβεί στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων ή των ταμείων τους.»

Εξάλλου, ο κ. Βαλυράκης τονίζει ότι η επιτροπή διαπίστωσε την ύπαρξη ενός οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και κατά συνέπεια, όσοι αποδειχθεί ότι ενεπλάκησαν, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί παραγραφής των αδικημάτων .

Ο πρόεδρος της εξεταστικής αφήνει αιχμές για καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης στον έλεγχο του σκανδάλου, ενώ τέλος με ομόφωνη απόφαση η ζημία του δημοσίου υπολογίζεται περί τα 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον και προτείνεται η άσκηση αγωγών αποζημίωσης και η επιβολή προστίμων κατά όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

εγώ ένα δε καταλαβαίνω...
τι τα φέρνουν στην επιφάνεια τα σκάνδαλα αφού δε πρόκειται να τιμωρηθεί κανένας ποτέ?
εγώ ξέρω ποιος φταίει και ποιος τιμωρείται για όλα τα σκάνδαλα...εσείς ξέρετε?>
είναι πολύ απλό ο ελληνικός λαός και όχι όλοι οι έλληνες μόνο οι φτωχοί γιατί οι ματσωμένοι δε παίρνουν χαμπάρι από κρίσεις κι αηδίες...
βέβαια οι αγαπητοί μας πολιτικοί στήνουν και μερικές εξεταστικές που στοιχίζουν ο κούκος αηδόνι που πάλι εμείς πληρώνουμε και στο τέλος παραγράφονται όλα...
τι το ψάχνουν με τι siemens τώρα? υπάρχει περίπτωση να βρεθεί ένοχος μετά από τόσα χρόνια?
και φυσικά όχι...
άδω τα κουκούλωσαν με το βατοπέδι που ήταν φρεσκότερο και προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα βρεθούν οι κλεφτές της siemens?

ήμαρτον ρε λαμόγια δεν είμαστε ηλίθιοι απλά το μαλάκα κάνουμε μέχρι να ξεσηκωθούμε και να σας φάμε ζωντανούς....
άλλωστε το πιστολι είναι στο τραπέζι αλλά είσαστε όλοι κότες και δε μπορείτε ούτε να το κοιτάξετε….