Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Γ.Παπακωνσταντίνου στο Reuters: Πωλούνται όλα για 7 δισ ευρώ


Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέψευσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους σε συνέντευξη του που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ενώ τόνισε ότι η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση χρέους και θα συνεχίσει να λαμβάνει τις δόσεις των έκτακτων δανείων που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ...



"Δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις", είπε ο Παπακωνσταντίνου, διαψεύδοντας δημοσιεύματα στο εγχώριο τύπο την περασμένη εβδομάδα, που έφεραν τη χώρα να βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις με ιδιώτες δανειστές και με ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. "Αυτό δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα, δεν θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες, τους Έλληνες πολίτες ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη".

Ο υπ. Οικονομικών εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των 15 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ τον Μάρτιο, καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο στο μέτωπο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος εφαρμόζοντας σκληρές μεταρρυθμίσεις "Για εμένα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επόμενη δόση ή για οποιαδήποτε δόση, όσο κάνουμε σωστά τη δουλειά μας".

Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές, που θα περιλαμβάνουν αυστηροποίηση ποινών και αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το άνοιγμα 150 περίπου κλειστών επαγγελμάτων και την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο.

Αποκρατικοποιήσεις

Ο υπουργός είπε ότι αναμένει έσοδα ύψους 1 δις ευρώ φέτος από τις αποκρατικοποιήσεις και την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας φέτος και άλλα έξι δις το διάστημα 2012-2013.

"Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα προωθήσουμε είναι η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και η επόμενη κίνηση θα είναι η αλλαγή στην μετοχική σύνθεση του αεροδρομίου". "Μετά έχουμε τα περιφερειακά αεροδρόμια και βρισκόμαστε στη διαδικασία πρόσληψης συμβούλων, τη δημιουργία ανωνύμων εταιριών, ώστε να αναζητήσουμε στη συνέχεια στρατηγικούς επενδυτές"

"Έχουμε το πλαίσιο αναμόρφωσης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και στοιχηματισμού με το σχετικό νομοσχέδιο να γίνεται νόμος έως τον Φεβρουάριο .. Υπάρχει μια γκάμα εταιριών από ύδρευση, λιμάνια, ηλεκτρισμό, την ΔΕΠΑ μέχρι και τα ΕΛΤΑ, για να αναφέρω μερικά μόνο" .

"Θα ακολουθήσουμε μια ευέλικτη μεθοδολογία. Θα ζητάμε από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους να διερευνήσουν το ενδιαφέρον...σε συγκεκριμένους τομείς θέλουμε να διατηρήσουμε τον δημόσιο έλεγχο, όπως στις υποδομές, αλλά θέλουμε να προσελκύσουμε στρατηγικούς επενδυτές, παραχωρώντας το management σε κάποιες περιπτώσεις και προχωρώντας σε εξ'ολοκλήρου πώληση (των εταιριών) σε κάποιες άλλες ".

Πωλήσεις Ακινήτων

Όσον αφορά τις πωλήσεις ακινήτων ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε :"Αυτό που έχουμε ήδη ανακοινώσει είναι μια ομάδα από περίπου 12 ακίνητα που είναι πιο ώριμα (για πώληση), είτε εξ'ολοκλήρου είτε με μακροχρόνια μίσθωση, γιατί αυτές είναι οι εναλλακτικές. Μεταξύ αυτών είναι ασφαλώς το μέγα σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού, όπου δημιουργούμε μια εταιρία για να διαχειριστούμε την αξιοποίηση του και προσλαμβάνουμε συμβούλους για αυτό".

Πάταξη της Φοροδιαφυγής

Ι) Έσοδα για το 2010

Για το στόχο των εσόδων όσον αφορά το 2010 ο υπ. Οικονομικών ανέφερε ότι γη κυβέρνηση έφτασε πολύ κοντά στο στόχο και σε αυτό βοήθησε και η περαίωση η οποία και απέδωσε περίπου 2 δις ευρώ. "Τελειώσαμε το έτος καλά, με την συνολική αύξηση των εσόδων, περίπου στο 5,5% σε ετήσια βάση, πολύ κοντά στο στόχο μας. Σε αυτό βοήθησε η περαίωση που απέδωσε 2 περίπου δις ευρώ, από τα οποία 1 δις ευρώ φέτος και άλλο ένα που θα εισπραχθεί τον επόμενο χρόνο" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΙΙ) Η φοροδιαφυγή κακούργημα

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις του για την φοροδιαφυγή "Είμαστε ευλόγως ευχαριστημένοι από την πρόοδο της ΥΠΕΕ (Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων) και σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε τον Ιανουάριο ένα σχέδιο δράσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και το σχετικό νόμο που θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα περάσει τον Φεβρουάριο". "Θα θεωρεί την φοροδιαφυγή κακούργημα και θα διευκολύνει την φυλάκιση για τους φοροφυγάδες. Θα περιλαμβάνει έναν νέο, ταχύτερο μηχανισμό για την επίλυση των φορολογικών διαφορών, που θα βοηθήσει πολύ στην μείωση του χρόνου μεταξύ της επιβολή των ποινών και την καταβολής του ποσού. Θα περιλαμβάνει νέα μέθοδο αξιολόγησης και αντικατάσταση, αν χρειαστεί, των υπαλλήλων στις οικονομικές υπηρεσίες".

Επιστροφή στις αγορές

Ο Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την έξοδό της στις αγορές ομολόγων κάποια στιγμή το 2011, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, και την έκδοση ομολόγων 'διασποράς'.

Ο Παπακωνσταντίνου είπε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις κινεζικές αρχές για την αγορά ελληνικών ομολόγων, όπως συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη κινεζικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Wen Jiabao τον Οκτώβριο, αλλά δεν υπάρχει ακόμη κάτι ανακοινώσιμο ούτε για το ποσό, ούτε για τον χρόνο μιας τέτοιας κίνησης.

Αναφερόμενος στην επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ, ο Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει το θέμα τον Ιανουάριο και ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η διόγκωση των δανειακών αναγκών της χώρας το διάστημα 2014-2015. Πρόσθεσε ότι η παράταση θα ευθυγραμμίζεται περισσότερο με το πρόγραμμα της Ιρλανδίας.

"Θα θέλαμε η επιμήκυνση να καλύπτει όλο το ποσό, όχι μόνο αυτό που δεν έχει εκταμιευθεί, αλλά και αυτό που έχει εκταμιευθεί. Είναι κάτι το οποίο η Κομισιόν το βλέπει θετικά, πρέπει να περιμένουμε την τελική απόφαση από το Eurogroup", δήλωσε ο υπουργός.

Ο υπουργός εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα των ευρωομολόγων στο άμεσο μέλλον και ότι θα πάρει τις σωστές αποφάσεις για την έξοδο από την κρίση. "Είμαι απολύτως πεπεισμένος για έναν απλούστατο λόγο. Αν και συχνά αντιδρούμε με καθυστέρηση, νομίζω ότι ένα πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι είναι ότι η ΕΕ πάντα ανασυντάσσεται και πάντα βρίσκει τις λύσεις για να διατηρηθεί το οικοδόμημά της, που είναι το κοινό νόμισμα", δήλωσε.

Δημοσιονομική πειθαρχεία και ανάπτυξη

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και στο ποίες είναι οι ανησυχίες της κυβέρνησης σχετικά με την υλοποίηση του. "Στο δημοσιονομικό μέτωπο, μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι οι δαπάνες εκτός κεντρικής κυβέρνησης (OTA, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία). Ωστόσο, από την αρχή του έτους έχουμε ήδη θέσει σε λειτουργία ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που παρακολουθεί σε ημερήσια βάση τις δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης". "Αυτό έχει επεκταθεί και στην κεντρική κυβέρνηση και μαζί με την υποχρέωση για παροχή πληροφοριών που έχουμε ... είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε στενότερο έλεγχο". "Προφανώς, τα έσοδα, ειδικότερα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι ένα σημαντικό στοιχείο όπως και το να διασφαλίσουμε ότι η ύφεση δεν θα πλήξει τα έσοδα, όσο και το προηγούμενο έτος".

"Στην πλευρά των μεταρρυθμίσεων, έχουμε ένα ολοκληρωμένο και περίπλοκο πρόγραμμα, αρκετά βαρύ και συμπιεσμένο χρονικά. Επεκτείνει τις δυνατότητες της δημόσιας διοίκησης για την εφαρμογή του. Η ανησυχία μας είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός υλοποίησης".

Όσον αφορά την ανάπτυξη ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει την πρόσβαση της στις διεθνείς αγορές και ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει είναι να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δραστικής μείωσης του ελλείμματος". «Δεν μπορείς να επιβάλεις την ανάπτυξη, δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί και να δημιουργήσεις ανάπτυξη» ανέφερε ο Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε "Αυτό συνεπιφέρει κάποιες απώλειες για την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα. Αλλά αυτός είναι ο συντομότερος τρόπος να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη. Ουσιαστικά, οι πολιτικές μας αποτελούν το συντομότερο δρόμο για να έχουμε και πάλι ανάπτυξη."

Επίσης ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στο ρόλο του εξωτερικού τομέα όσον αφορά την επίτευξη ανάπτυξης : "Βλέπουμε τον εξωτερικό τομέα να αποτελεί μοχλό ανάπτυξη περισσότερο από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Και βλέπουμε ήδη κάποια ενθαρρυντικά σημάδια, όπως τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον Οκτώβριο και δείχνουν αύξηση 25% των εξαγωγών".

"Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μια αλλαγή στο οικονομικό κλίμα. Δεν είναι σε καμία περίπτωση μεγάλη η αλλαγή αυτή τη στιγμή, αλλά βλέπουμε το χαμηλότερο σημείο του. Το κλίμα έχει αρχίσει να μεταβάλλεται και αναμένεται να επηρεαστεί κυρίως από τις εξαγωγές, κάποια ανάκαμψη στις επενδύσεις ... και ελπίζουμε ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αρχίσει να ανακάμπτει μετά τα μέσα του 2011. "Αυτός ο ρυθμός ανάκαμψης θα εξαρτηθεί και από το τί θα συμβεί στην υπόλοιπη ευρωζώνη".

newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: