Οι επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας συνεχίζονται από το εξωτερικό, με τον Matthew Lynn, οικονομικό αναλυτή του Bloomberg, να σημειώνει πως καλύτερη λύση για την κρίση θα ήταν να χρεοκοπήσουμε.
Το βιβλίο που κυκλοφόρησε με τίτλο «Χρεοκοπία-Η Ελλάδα, το ευρώ και η κρίση χρέους», το οποίο κοσμούσε μια ελληνική σημαία,...
βρίθει απαξιωτικών χαρακτηρισμών για το ελληνικό πολιτικό σύστημα και τους πολίτες, οι οποίοι παρουσιάζονται σχεδόν στο σύνολό τους διεφθαρμένοι.
Κεντρική ιδέα αποτελεί το ότι η Ελλάδα ξεγέλασε την Ευρώπη για να εισέλθει στην Eυρωζώνη και τώρα παρασέρνει μια Ήπειρο, ένα νόμισμα και ίσως το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα στην καταστροφή.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο Matthew Lynn συνεχίζει να πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.
«Η Ελλάδα είχε δανειστεί πολύ περισσότερα χρήματα από όσα μπορούσε να αποπληρώσει. Υπό αυτές τις συνθήκες η καλύτερη λύση είναι μια οργανωμένη, μερική αναδιάρθρωση. Η χώρα προσφέρει στους πιστωτές της ό,τι μπορεί να πληρώσει και στη συνέχεια ο καθένας τραβάει τον δρόμο του», σημείωσε.
Σε αυτή τη λύση μάλιστα εντοπίζει δύο πλεονεκτήματα. Αφενός ότι οι αγορές θα έπαιρναν ένα χρήσιμο μάθημα, σημειώνοντας ότι εκτός από απερίσκεπτους δανειολήπτες υπάρχουν και απερίσκεπτοι δανειστές, και αφετέρου ότι η Ελλάδα θα είχε απελευθερωθεί από το βάρος του χρέους και θα μπορούσε να εκκινήσει την ανοικοδόμηση της οικονομίας της. «Αν είχε επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, υπήρχε πιθανότητα να σωθεί το ευρώ. Τώρα δεν υπάρχει καμία», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για τις συνέπειες που θα είχε μια χρεοκοπία στην Ελλάδα, σημείωσε ότι οι Έλληνες θα βρίσκονταν σε καλύτερη θέση. «Θα υπήρχε κόστος, αλλά οι Έλληνες πληρώνουν τώρα πολύ υψηλό τίμημα για το πακέτο διάσωσης, επομένως και η εναλλακτική δεν ήταν χωρίς συνέπειες. Η βασική συνέπεια θα ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δανειστεί τόσο πολύ από το εξωτερικό για κάποια χρόνια, αλλά έχει ήδη δανειστεί υπερβολικά, επομένως θα ήταν καλό», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας τόνισε πως είναι θέμα χρόνου για τη χώρα μας δεδομένου ότι η απόδοση του ελληνικού χρέους επτά μήνες μετά το πακέτο διάσωσης εξακολουθεί να υπερβαίνει το 11%. «Η ειρωνεία είναι ότι η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί να χρεοκοπήσει αργά ή γρήγορα. Το πρόγραμμα έχει επιβάλει φοβερή λιτότητα και δεν πέτυχε τίποτα», παρατήρησε.
Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011
M. Lynn: "Καλύτερα να είχατε χρεοκοπήσει"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου