Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Τη συμμετοχή ιδιωτών στην ηλεκτρική ενέργεια ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Αδιαπραγμάτευτη θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παραχώρηση του 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε τρίτους.

Η παραχώρηση θα γίνεται είτε με ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και τρίτων κοινοτικών εταιριών, είτε με την ανταλλαγή μονάδων, είτε με την πώλησή τους, εφόσον αποτύχει η διαγωνιστική διαδικασία της ανταλλαγής ενέργειας...



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσει ότι ο αντισυμβαλλόμενος με τη ΔΕΗ θα είναι ανεξάρτητος με την εταιρία και θα διαθέτει τα εχέγγυα για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2011, με στόχο να διαφανεί η τυχόν ύπαρξη επιχειρηματικού ενδιαφέροντος εκ μέρους άλλων εταιριών της ΕΕ, σε σχέση με την ανταλλαγή ενέργειας με τη ΔΕΗ.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει:

Η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην εκχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στις μονάδες καύσης λιγνίτη, οι οποίες θα παραμείνουν σε λειτουργία μετά το 2020, με Συμβάσεις Ανταλλαγής Ενέργειας. Τα δικαιώματα αφορούν ενέργεια ισχύος 457 MW και θα προέλθουν από τις μονάδες Μελίτη, ισχύος 289 MW με λειτουργική ζωή έως το 2040, Αγιος Δημήτριος 5, ισχύος 342 MW έως το 2040, Μεγαλόπολη 3 και 4, ισχύος 255 και 256 MW και ζωή έως το 2025.

Τα δικαιώματα θα προέρχονται από τη συνολική παραγωγή των μονάδων. Η διαδικασία για τις συμφωνίες ανταλλαγής θα ολοκληρωθεί υποχρεωτικά μέσα στο 2011, ενώ η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τις εξελίξεις μέχρι τις 30 Ιουνίου. Εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η ανταλλαγή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2012, τότε, η διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να λάβει παράταση μέχρι και την 1η Ιανουαρίου 2013.


Οι ανταλλαγές θα γίνουν στη βάση της αξίας κι όχι της ενέργειας. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι αυτό σημαίνει απώλεια 1/3 της εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ, εάν η ανταλλαγή γίνει για παράδειγμα στην ιταλική αγορά.

- Η ΔΕΗ θα εκχωρήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης και στις μονάδες καύσης λιγνίτη, που πρόκειται να τεθούν εκτός λειτουργίας έως το 2020. Τα δικαιώματα αυτά αφορούν ενέργεια ισχύος 1043 ΜW που μπορεί στη συνέχεια να συμπληρωθεί, ούτως ώστε να φτάσει στο όριο του 40%.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφερόταν ότι οι μεταβατικές αυτές συμβάσεις θα αφορούν εγκατεστημένη ισχύ το 443 MW. Ωστόσο όπως προκύπτει σαφώς από το αναλυτικό σχέδιο που δημοσιοποίησε η Κομισιόν τα δικαιώματα για τα 443 MW προβλέπεται να έχουν διατεθεί από την 1η Απριλίου, επιπλέον 300 MW από την 1η Ιανουαρίου 2013 και ακόμη 300 MW από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Τα μεταβατικά αυτά δικαιώματα αφορούν τις μονάδες: Άγιος Δημήτριος 1, 2, 3, 4, και 5, Αμύνταιο 1 και 2, Καρδία 1, 2, 3, και 4. Σε περίπτωση που οι μονάδες αυτές καθυστερήσουν να τεθούν εκτός λειτουργίας όπως προβλέπει το σχετικό πρόγραμμα του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειες, οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν αντίστοιχα και τη διάρκεια των δικαιωμάτων τους.

- Οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε ποσοστό 40% σε νέες μονάδες καύσης λιγνίτη, όπως για παράδειγμα η σχεδιαζόμενη μονάδα της Πτολεμαΐδας ισχύος 660 MW για την οποία έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός. Όπως φαίνεται ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα παραμείνει ανοικτός για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη οπωσδήποτε και έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι νταβατζιδες εργολαβοι - αφεντικα των πολιτικων μας δεν χορταινουν με τιποτε.
Η αγορα ειναι ανοικτη εδω και χρονια.Τους βοηθανε κιολας με τις αυξησεις στην ΔΕΗ μετα απο νομο που ψηφισανε στην Βουλη και υποχρεωνει την εισηγμενη ΔΕΗ( 51% εχει το κρατος)να αγοραζει την ακριβη ενεργεια τους και να την πουλα φθηνα βαση του δικου της τιμολογιου. Σταδιακα φυσικα γιατι ετσι θελουν οι νταβατζιδες και με την βοηθεια των εξω, προσταζουν την αυξηση των τιμολογιων και την εξαφανιση της παραγωγης απο τον φθηνο λιγνιτη γιατι ειναι εμποδιο στα κερδη τους.
Φαντασου οτι ο αλλος εχει δικη του μοναδα φυσικου αεριου και πουλα ολη την παραγωγη στην ΔΕΗ. Την δε ποσοτητα ρευματος που θελει για να δουλεψει η δικη του μοναδα παραγωγης την αγοραζει απο την ΔΕΗ που εχει φθηνοτερη τιμη.
Τετοια ξεφτιλα απο τους διακομματικους ξεπουληταδες μας.
Φαινεται δε οτι η επισκεψη των 2 μεγαλοεργολαβων στις Βρυξελλες πριν λιγο καιρο μαζι με καποιον μεγαλουπουργο, επιασε τοπο.
Ποιοι ειναι ? Ευκολα τους μαντευει κανεις !