Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Άρειος Πάγος: Όχι στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων


Στην ίδια, αρνητική για τους συμβασιούχους, γραμμή πλεύσης κινήθηκαν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες και ο αρεοπαγίτης Ανδρέας Δουλγεράκης, κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που αφορούσε την τύχη της μονιμοποίησης των συμβασιούχων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα...



Την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την απασχόλησε την Πέμπτη (20/1) η μονιμοποίηση συμβασιούχων καθαριστριών του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) που εργάστηκαν στον εν λόγω Οργανισμό από το 1991 έως του 1998.

Η όποια απόφαση εκδοθεί από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ, θα αποτελέσει "πυξίδα" και για τους υπόλοιπους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους.

Ο κ. Τέντες υποστήριξε ότι ορθά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τις παλαιότερες αποφάσεις δεν έχει δεχθεί την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Ωστόσο, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, αφήνοντας αιχμές κατά των πολιτικών κομμάτων, εξέφρασε την άποψη ότι "δεν θα ωφελήσουν άλλες παλινωδίες" στο ζήτημα των συμβασιούχων και τόνισε: "Και αυτό το λέω με σεβασμό στους εργαζόμενους που είτε αναιτίως, είτε συνυπαιτίως με το πολιτικό σύστημα έχουν ταλαιπωρηθεί".

Ο εισηγητής αρεοπαγίτης τόνισε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και ενόψει της διατύπωσης του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου.

Οι δικηγόροι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ άλλων φορέων οι οποίοι έχουν κάνει παρέμβαση στην επίμαχη υπόθεση υπέρ των καθαριστριών, όπως και ο δικηγόρος των καθαριστριών αντέκρουσαν τόσο τις θέσεις του κ. Τέντε όσο και του κ. Δουλγεράκη.

Οι δικηγόροι ανέφεραν ότι οι συμβασιούχοι είναι πολιτικοί όμηροι από το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Μάλιστα, τόνισαν ότι συνεχίζεται το κακό με τους συμβασιούχους, καθώς και σήμερα υπογράφονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Υποστήριξαν ότι στις περιπτώσεις των συμβασιούχων έχει εφαρμογή η εργατική νομοθεσία και ειδικά ο Ν. 2112/1920 και αυτό ανεξάρτητα από τη διάταξη του αναθεωρημένου το 2001 Συντάγματος που δεν επιτρέπει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Οι δικηγόροι επικαλέστηκαν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία 1999/70/ΕΚ κ.λπ.) και πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και τόνισαν ότι ούτε όμως το 1998, όταν οι καθαρίστριες κατέθεσαν τις αγωγές, υπήρχε σχετική κοινοτική οδηγία για τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας.

Μάλιστα, τόνισαν οι δικηγόροι ότι για τις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ δεν ισχύει η συνταγματική απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, καθώς αυτό προβλέφθηκε κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση του 2001 (άρθρο 103, παράγραφος 2 του Συντάγματος).

Και δεν καταλαμβάνει η απαγόρευση αυτή τις καθαρίστριες, καθώς εργάστηκαν στον ΟΠΑΠ την επταετία 1991 έως 1998, δηλαδή πριν την συνταγματική αναθεώρηση του 2001.

Το Σύνταγμα προ του 2001 - προσέθεσαν οι δικηγόροι - δεν προέβλεπε απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων, για τις οποίες τον τελικό λόγο έχουν τα δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: