Ερμητικά κλειστό παραμένει κι αυτή την εβδομάδα το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Λόγω των κινητοποιήσεων όμως. Όχι λόγω της πειθούς των εκπροσώπων του κλάδου που, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν απέδωσε τα βέλτιστα…
Οι αμφισημίες μάλιστα στη μέχρι σήμερα στάση του υπουργείου, παρά τις αναλαμπές καταφάσεων και διαβεβαιώσεων από πλευράς Λοβέρδου, κατέστησαν τους συνομιλητές του υπερβολικά δύσπιστους.
Κι ενώ εκείνος κόπτεται ότι και κατόπιν της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας», πας μη φαρμακοποιός θα αποκλείεται από το λιανικό εμπόριο και τις λοιπές μπίζνες στον τομέα του φαρμάκου, οι φαρμακοποιοί αναρωτιούνται (δικαιολογημένα ίσως):...
«Γιατί η επίμαχη διάταξη με την οποία θα διαχωρίζεται σαφώς η ήρα από το στάρι δεν προβλέφθηκε εξαρχής, αλλά πρόκειται να περάσει, κατά δήλωση του υπουργού, με τροπολογία;». Το καιροπέταγμα αυτό οι ενδιαφερόμενοι το αποκωδικοποιούν ως «μελλοντικά προβλήματα σε υποτροπή», γι’ αυτό και δεν δίνουν τη συγκατάθεσή τους. Παρεμβάλλεται άλλωστε και η νοημοσύνη τους. Αν το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού δεν αποσκοπεί στην ευκαιριοδότηση των επίδοξων επιχειρηματιών με κατεύθυνση τις νέες πηγές κερδοφορίας, τότε σε τι αποσκοπεί; Στη σπορά νέων πράσινων σταυρών στις γειτονιές των ελληνικών πόλεων που ήδη βιώνουν φαρμακευτικό πληθωρισμό; Στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης διά της υπερπροσφοράς σκευασμάτων διά πάσα νόσο και διά παν γούστο; Δεν βγαίνει νόημα…
Ακόμα και οι πιο καλοπροαίρετοι του κλάδου αδυνατούν να απορρίψουν το ενδεχόμενο ύπαρξης σχεδίου «συμμαζέματος» των φαρμακείων με τον τρόπο που και οι υπεραγορές στο παρελθόν «συμμάζεψαν» τα μπακάλικα. Κι επειδή οι μπακάληδες δεν ήταν πτυχιούχοι μπακαλικής, κάποιοι, όχι και τόσο κινδυνολόγοι, προβλέπουν την εξ ανάγκης υπαλληλοποίηση των φαρμακοποιών με τους όρους που υπαλληλοποιούνται όλοι σήμερα… Δηλαδή με άθλιους όρους…
Αντιδρούν
Πέραν των ενδεχόμενων μακροπρόθεσμων συνεπειών από το άνοιγμα του επαγγέλματος, οι φαρμακοποιοί αντιδρούν και στη μείωση του πληθυσμιακού ορίου για την ίδρυση νέου φαρμακείου καθώς και στην ελαστικοποίηση του ωραρίου τους. Θεωρούν ότι η επέκταση της λειτουργίας των φαρμακείων το Σάββατο καθώς και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης είναι συνώνυμη με την εξόντωσή τους.
Για την αντιμετώπιση πάντως της φαρμακευτικής κρίσης που προκύπτει λόγω της απόφασης των Συλλόγων να κόψουν την πίστωση στα ταμεία και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, το υπουργείο αποφάσισε τη χορήγηση 89 ακριβών σκευασμάτων για την κάλυψη των αναγκών των χρονίως πασχόντων και 300 ακόμα, τόσο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων όσο κι από τα φαρμακεία του ΙΚΑ (10 π.μ.-3 μ.μ.).
Επιπλέον, το υπουργείο ζήτησε από την Περιφέρεια Αττικής να εκδώσει απόφαση, ώστε να παραμείνει ανοικτό έως το 20% των φαρμακείων του Πειραιά (εκεί η κινητοποίηση είναι καθημερινή). Εξετάζει δε ως ακραίο μέσο πίεσης τη διακοπή των συμβάσεων των απείθαρχων φαρμακοποιών με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ).
Όπως καταλάβατε, είμαστε μάρτυρες μιας ευγενούς σύρραξης…
Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011
Φαρμακερή... η σύρραξη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου