Θα ήταν άδικο να υποστηρίξει κανείς ότι το εφετινό Νταβός ήταν «μια απ΄ τα ίδια». Το κλίμα των συζητήσεων ήταν σαφώς καλύτερο από την περυσινή και κυρίως την προπέρσινη διοργάνωση. Η παγκόσμια οικονομία βγαίνει από την κρίση και το ΔΝΤ, τις ημέρες του Φόρουμ, προέβλεψε επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας το 2011.
Και όμως, παρά την επιστροφή των τραπεζιτών στο ελβετικό θέρετρο και το ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες- που έφθαναν τους 2.500- μιλούσαν και συμπεριφέρονταν σαν να μην...
είχε συμβεί τίποτε το 2008, η προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος απέτυχε. Κατά τα άλλα, η καθιερωμένη συνάντηση της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ έδωσε μια ευκαιρία στους πολιτικούς να επαναλάβουν τις πάγιες θέσεις τους και στην Εxxon Μobil να υπογράψει μια πολύ σημαντική συμφωνία με τη ρωσική Rosneft για τη συνεκμετάλλευση των πετρελαίων της Μαύρης Θάλασσας.
Η αποτυχία της προσπάθειας αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του κόσμου στο χρηματοοικονομικό και ειδικότερα στο τραπεζικό σύστημα αλλά και στις ηγέτιδες κυβερνήσεις του πλανήτη έγινε φανερή από τα πορίσματα του περίφημου Εdelman Τrust Βarometer. Η έρευνα έδειξε ότι το 61% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της ρύθμισης του τραπεζικού συστήματος και της λειτουργίας των επιχειρήσεων εν γένει από τις εθνικές κυβερνήσεις. Στη Βρετανία και στην Ιρλανδία, δύο από τις χώρες που επλήγησαν συγκριτικά με άλλες σαφώς περισσότερο από την κρίση εξαιτίας του τραπεζικού τους συστήματος, τα ποσοστά αυτά φθάνουν το 82%.
Αλλά και η πανηγυρική διακήρυξη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκάιτνερ ότι η οικονομία της χώρας του ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς ακυρώθηκε από το «βαρόμετρο αξιοπιστίας» του Εντελμαν. Οι ΗΠΑ κρίθηκαν ως χώρα η πλέον αναξιόπιστη από τις 23 στις οποίες διεξήχθη η έρευνα, πέφτοντας 8 μονάδες συγκριτικά με πέρυσι στο 46%. Σε επίπεδο εντυπώσεων θα έλεγε κανείς ότι την παράσταση έκλεψε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με την ατάκα του «δεν θα γυρίσουμε ποτέ την πλάτη στο ευρώ».
«Ζήσαμε 60 χρόνια ειρήνης και σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα αφήσουμε το ευρώ να χαθεί ή να καταστραφεί... Μιλώ εξ ονόματος των συμπατριωτών μου αλλά και εξ ονόματος των γερμανών φίλων μου» είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος. Το ευρωπαϊκό νόμισμα στήριξαν φραστικώς πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και ο αρμοδιότερος εξ αυτών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ , παρά το ότι ο γάλλος τραπεζίτης απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων του ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον γάλλο πρόεδρο συντονίστηκε στο Νταβός η Ανγκελα Μέρκελ η οποία στην ομιλία της τόνισε ότι «ενδεχόμενη αποτυχία του ευρώ θα σημαίνει αποτυχία της Ευρώπης» . Σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο «δεν υπάρχει κρίση του ευρώ αλλά κρίση χρέους» στην οποία, όπως είπε, «βασίζεται εξάλλου και η κερδοσκοπία έναντι του ενιαίου νομίσματος».
Τόνισε δε ότι η Γερμανία θα υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό νόμισμα και θα προσπαθήσει να το κρατήσει σταθερό. Δεν ξέχασε πάντως να αναφερθεί στη σημασία της σταθερότητας στα δημοσιονομικά των χωρών και στην ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό στη διακυβέρνηση της ΕΕ, προσθέτοντας ωστόσο πως οι ανισορροπίες είναι αναπόφευκτες όταν υπάρχουν αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα.
Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011
«Βάλτε χέρι στις τράπεζες» λένε οι Ευρωπαίοι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου