Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Σοβαρή καταγγελία κατά του χιονοδρομικού Μετσόβου για το θάνατο του σκιέρ


Μία πολύ σοβαρή καταγγελία κάνει σήμερα αυτόπτης μάρτυρας του θανάτου του άτυχου 30χρονου σκιέρ χθες στο Μέτσοβο.

Ο κ. Μηνάς, βρισκόταν στην περιφερική πίστα Πολίτσες, στο χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου και περίμενε στο λιφτ, όταν ήρθε ένας νεαρός σκιέρ και τον ειδοποίησε ότι κάποιος σκιέρ έφυγε εκτός πίστας και φωνάζει «βοήθεια»...



«Μετά από 15 λεπτά περίπου έφτασα στο σημείο του ατυχήματος. Ο σκιέρ είχε φύγει περίπου πέντε μέτρα εκτός πίστας αριστερά, κατεβαίνοντας την περιφερική πίστα σε δασωμένη πλαγιά που έχει πολύ μεγάλη κλίση».

Όπως επισημαίνει ο καταγγέλλων, στο συγκεκριμένο σημείο έπρεπε να υπάρχει δίχτυ ασφαλείας.

Ο κ. Μηνάς εκτιμά ότι ο άτυχος σκιέρ, ο οποίος φορούσε νοικιασμένο εξοπλισμό, αλλά όχι κράνος και στολή, γεγονός που πιστοποιεί ότι ήταν ερασιτέχνης και όχι έμπειρος, χτύπησε το κεφάλι του σε δέντρο.

Και συνεχίζει: «Η εικόνα που είδα ήταν άθλια. Σκιέρ μαζί με υπαλλήλους έσερναν το θύμα στην πλαγιά προσπαθώντας να το ανεβάσουν στην πίστα όπου περίμενε το rat rack. Ρωτάω αν υπάρχει γιατρός και μου δείχνουν κάποιον με ρούχα πόλης για γιατρό του Κέντρου Υγείας! Θα έπρεπε να υπάρχει γιατρός με κατάλληλο εξοπλισμό και να βρίσκεται μαζί με το θύμα. Το φορείο βρισκόταν πάνω στην πίστα (ακατάλληλο φορείο του ΄50, σιδερένιο με σούστες και πόδια) και γενικά υπήρχε παντελής έλλειψη εξοπλισμού και γνώσεων διάσωσης".

Ο καταγγέλλων επισημαίνει ότι το θύμα ήταν ξεσκέπαστο δίπλα από τους επισκέπτες, κάποιος του έκανε μαλάξεις και το rat rack έχανε πολύτιμο χρόνο, προσπαθώντας να βρει έξοδο προς τον δρόμο όπου περίμενε το ασθενοφόρο.

Ο κ. Μηνάς θεωρεί ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει το Χιονοδρομικό Κέντρο Μετσόβου, καθώς αν υπήρχαν έστω και λίγες ελπίδες να σωθεί ο άτυχος σκιέρ, αυτές χάθηκαν λόγω ανύπαρκτου μηχανισμού ασφάλειας και διάσωσης.

Προσθέτει ακόμη ότι δεν υπήρχαν ούτε ασύρματοι για τον μεταξύ τους συντονισμό, επισημαίνοντας ότι «είναι απαράδεκτο να χάνονται άνθρωποι το 2011 κάτω από αυτές τις συνθήκες».

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: