Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Αλλάζει η νομοθεσία για το "πόθεν έσχες" των πολιτικών


Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ανακοίνωσε σήμερα την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, που θα ρυθμίζει εφεξής τα οικονομικά των κομμάτων και το "πόθεν έσχες" των πολιτικών.

Η ριζική βελτίωση του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, η αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων, η αλλαγή του τρόπου ελέγχου του "πόθεν έσχες", η μείωση του ύψους της τακτικής και εκλογικής κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων,...



η χρηστή και διαφανής οικονομική διαχείριση για το σύνολο των εσόδων και των δαπανών και η υποχρεωτική ανάρτησή τους στο διαδίκτυο είναι μερικές από τις παρεμβάσεις, που εκτιμάται ότι θα αλλάξουν εκ βάθρων τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνταν τα κόμματα.

Ειδικότερα, ο Γ.Ραγκούσης μιλώντας στους δημοσιογράφους έδωσε μία πρώτη εικόνα για τους στόχους τους εγχειρήματος, ενώ κατέστησε σαφές ότι όσες τομές δρομολογηθούν, θα γίνουν ύστερα από παρατεταμένη διαβούλευση με όλα τα κόμματα.

Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι θα βελτιωθεί ριζικά ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, προκειμένου αυτός να καταστεί απόλυτα ανεξάρτητος, ενώ θα αναβαθμιστεί και θα αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου, με απώτερο σκοπό να αποτελείται κατά βάση από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

Ο τρόπος ελέγχου του "πόθεν έσχες" των πολιτικών από την Επιτροπή Ελέγχου, θα αλλάξει, ώστε ο έλεγχος αυτός από τη νέα Επιτροπή να είναι καθολικός και να δίνει τη δυνατότητα να προσδιορίζεται η πηγή προέλευσης κάθε περιουσιακού στοιχείου, που έχει αποκτηθεί, και με έλεγχο κάθε μεταβολής. Για τις αλλαγές αυτές θα αξιοποιηθούν οι σχετικές προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Επιπλέον, θα μειωθεί το ύψος της τακτικής και εκλογικής κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της. Θα επιδιωχθεί να εξασφαλιστεί απόλυτη διαφάνεια, χωρίς εξαιρέσεις περιλαμβανομένης και της ρύθμισης θεμάτων σχετικών με τον δανεισμό κομμάτων. Θα ρυθμιστούν οι κανόνες διαχείρισης και δημοσιότητας των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών, ώστε να εξασφαλίζεται χρηστή και διαφανής οικονομική διαχείριση για το σύνολο των εσόδων και των δαπανών, ενώ θα είναι πλέον υποχρεωτική και η ανάρτησή τους στο διαδίκτυο. Για τον σκοπό αυτό συγκροτείται Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα ολοκληρώσει εντός ενός μήνα το έργο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: