Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης. Μείωση που θα αποδειχθεί στην πράξη ευεργετική, καθώς θα περιορίσει κατά πολύ το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το ζήτημα θα απασχολήσει τα συμβούλια Γιούρογκρουπ και Εκοφίν, που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη αντίστοιχα...
Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα συνοδεύσει πιθανότατα την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης, για την οποία στην Αθήνα λένε ότι έχει «κλειδώσει» σε πολιτικό επίπεδο και αναμένονται οι τεχνικές λεπτομέρειες αλλαγής της σύμβασης. Πρόκειται δηλαδή για ένα διπλό «μπόνους», που θα ρίξει αισθητά τις δανειακές ανάγκες των επόμενων ετών.
Πέρα από τις διεργασίες που γίνονται αυτές τις ημέρες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και στελέχη μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων υποστηρίζουν πως τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται από τον μηχανισμό στήριξης Ελλάδα και Ιρλανδία θα πρέπει να πέσουν στο μισό. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που χορηγούνται στις χώρες-μέλη που έχουν δυσκολία δανεισμού από τις αγορές είναι πιθανό να συζητηθεί στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, που συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα. Μάλιστα το δημοσίευμα επικαλείται τέσσερις ανώνυμες πηγές που έχουν άμεση γνώση των συζητήσεων, σύμφωνα με τις οποίες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη εξετάζουν το θέμα της μείωσης των επιτοκίων των δανείων διάσωσης σε αντάλλαγμα νέων εγγυήσεων για τον περιορισμό του κρατικού χρέους, ως μέρος του σχεδίου για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής οικονομικής έρευνας για τη Δυτική Ευρώπη της επενδυτικής εταιρείας JP Morgan, κ. Ν. Μακί, υπογραμμίζει ότι το επιτόκιο για το δάνειο ύψους 85 δισ. ευρώ προς την Ιρλανδία πρέπει να μειωθεί περίπου στο μισό - συγκεκριμένα στο 3,3% από το επίπεδο του 5,8%.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως τόσο ως προς τον χρόνο αποπληρωμής όσο και ως προς το επιτόκιο οι όροι σύμβασης των δανείων Ελλάδας και Ιρλανδίας θα πρέπει να είναι ταυτόσημοι, όπως υπογραμμίζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα η Ελλάδα για χρόνο αποπληρωμής πέντε ετών δανείζεται με κυμαινόμενο επιτόκιο περίπου 4%, η αναγωγή του οποίου σε σταθερό οδηγεί σε επιτόκιο 5,5% και η Ιρλανδία για έντεκα χρόνια αποπληρωμής με σταθερό 5,8%.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της τράπεζας Barclays, Τ. Κάλοου, σημειώνει ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες. Οι δύο αναλυτές τονίζουν ότι θα πρέπει να μειωθεί το επιτόκιο και για το δάνειο ύψους 110 δισ. ευρώ της Ελλάδας.
Αποπληρωμή: Οπως η Ιρλανδία
Με το ιρλανδικό μοντέλο θα γίνει η επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων, ύψους 110 δισ., που λαμβάνει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης.
Ετσι με τα νέα δεδομένα τα δάνεια θα αποπληρωθούν σε 11 χρόνια, με περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών και αποπληρωμής επτά ετών έναντι περιόδου χάριτος τριών χρόνων και αποπληρωμής δύο που ισχύει σήμερα. Με την επιμήκυνση οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου στην τριετία 2014-2016 θα μειωθούν κατά 73,7 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη ελάφρυνση, ύψους 61,7 δισ. ευρώ, θα προκύψει για την εξαιρετικά επιβαρημένη διετία 2014-2015, κατά την οποία, με τα σημερινά δεδομένα, οι δανειακές ανάγκες ανέρχονται στα 147,5 δισ. ευρώ και με την επιμήκυνση θα πέσουν στα 85,8 δισ. ευρώ. Τα ποσά που θα «γλιτώσει» η Ελλάδα μέχρι το 2016 θα επιβαρύνουν τμηματικά τις δανειακές ανάγκες της οκταετίας 2017-2024, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα.
Κώστας Τσαχάκης
Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011
Μπόνους για την Ελλάδα με μείωση επιτοκίων από την Ε.Ε
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου