Με τροποποιήσεις κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών Αττικής. Κινητοποιήσεις εξετάζουν οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας πως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Στο κείμενο που κατατέθηκε, ο όρος περί κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αφαιρέθηκε και πλέον γίνεται λόγος για «αντικατάστασή» τους,...
ενώ προβλέπεται ότι από την υποχρεωτική μετάταξη εξαιρούνται όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους.
Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η διαγραφή χρεών αφορά και στα χρέη του ΟΑΣΑ, αφαιρέθηκε η πρόβλεψη για σύμπραξη του ΟΑΣΑ με Νομικά Πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, έγινε δεκτό να μην ισχύουν τα αρχικά οργανογράμματα υποχρεωτικά για τρία χρόνια ενώ στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι μετά τους αιτούντες μετάταξη, θα ακολουθήσουν κατά προτεραιότητα οι ήδη αποσπασμένοι εκτός ομίλου ΟΑΣΑ.
Το υπουργείο έκανε επίσης δεκτή την πρόταση για μελέτη εντός ενός χρόνου, του μοντέλου λειτουργίας μιας εταιρείας, ενώ θετικά αντιμετωπίζονται και μια σειρά άλλων θεμάτων, που μπορεί να ενσωματωθούν κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο δημιουργούνται δύο φορείς για τις αστικές συγκοινωνίες, ένας για τις οδικές (τρόλεϊ, λεωφορεία) και ένας για τα σταθερής τροχιάς (τραμ, μετρό, ΗΣΑΠ) υπό την ομπρέλα του «μητροπολιτικού» ΟΑΣΑ.
Παράλληλα, συστήνεται ειδικής μονάδας η οποία ανά τρίμηνο θα παρακολουθεί τα οικονομικά στοιχεία των εταιριών και σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση πάνω από 10%, τότε θα λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, «πλαφόν» της κρατικής επιδότησης του λειτουργικού κόστους του ομίλου στο 40% και μετάταξη περίπου 1.500 υπαλλήλων, από τους 11.850 εργαζόμενους που απασχολούνται σήμερα στις αστικές συγκοινωνίες.
Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011
Με τροποποιήσεις κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου