Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Οι επικείμενες ανατροπές στο φορολογικό


Το "πράσινο" φως από την τρόικα περιμένει να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρότερα μέτρα για φοροφυγάδες και επίορκους υπαλλήλους, προαιρετική χρήση της φοροκάρτας, καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις και φορο-ανάσες για επιχειρήσεις...



Η φοροκάρτα αναμένεται να μπει στις ζωές μας από τον προσεχή Απρίλιο, με το υπουργείο να εξετάζει τη χορήγηση κινήτρων, όπως έκπτωση φόρου, για όσους τη χρησιμοποιούν, ενώ το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει διορθωτικές κινήσεις για τον τρόπο φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων.

Μέσω της κάρτας αποδείξεων θα καταγράφονται αυτόματα όλες οι αγορές των φορολογουμένων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα απαλλαγούμε από τις αποδείξεις που απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος», θα συνεχίσουμε να συλλέγουμε αποδείξεις και να τις υποβάλλουμε κάθε χρόνο στην Εφορία, υπό τον κίνδυνο να χαθούν έσοδα για το Δημόσιο.

Σε περίπτωση που δεν ήταν υποχρεωτική η προσκόμιση αποδείξεων, ο χρήστης της κάρτας θα μπορούσε να δώσει τις αποδείξεις σε κάποιον άλλο που δεν έχει κάρτα, ώστε να τις χρησιμοποιήσει και να καρπωθεί τη φοροέκπτωση χωρίς να τη δικαιούται.

Από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι μέσω της κάρτας θα αυξηθούν τα έσοδα στα ταμεία, καθώς οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αποκρύψουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Μείωση φόρου στα μερίσματα επιχειρήσεων

Μία σειρά από διορθωτικές κινήσεις στο σύστημα φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών πρόκειται να συνοδεύσει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των αδιανέμητων κερδών από 24 στο 20%.

Στο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών καταργείται ο υψηλός φορολογικός συντελεστής 40% στα διανεμόμενα κέρδη, ενώ το σύνολο των κερδών μιας επιχείρησης, αδιανέμητα και διανεμόμενα, θα φορολογείται με συντελεστή 20%.

Στη συνέχεια, η επιχείρηση για όσα κέρδη διανεμηθούν θα παρακρατεί φόρο με συντελεστή 20% - 25%. Από την παρακράτηση θα απαλλάσσονται τα νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα σε χώρα της Ε.Ε. και κατέχουν πάνω από 10% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Αυτοί θα φορολογούνται μόνο με το αρχικό 20% και με το ίδιο ποσοστό θα φορολογείται το σύνολο των κερδών των θυγατρικών εταιρειών και επομένως το μέρισμα που διανέμουν στις ξένες μητρικές τους.

Όσοι μέτοχοι εδρεύουν σε τρίτες χώρες με συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης θα συμψηφίζουν το φόρο (20%-25%) που θα έχει παρακρατηθεί με τον φορολογικό συντελεστή που ισχύει στη χώρα τους.

Σε περίπτωση που ο μερισματούχος είναι φυσικό πρόσωπο, τότε θα δηλώνει στη φορολογική του δήλωση το μέρισμα που έλαβε και θα προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματά του, κάτι που συνεπάγεται πως θα φορολογείται στην κλίμακα με συντελεστές έως 45%. O φόρος που έχει παρακρατηθεί από την εταιρεία στα μερίσματα θα αφαιρείται κατά την εκκαθάριση της δήλωσης.

ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις

Σε τρεις μηνιαίες δόσεις αντί εφάπαξ θα έχουν τη δυνατότητα να αποδίδουν στο Δημόσιο το ΦΠΑ επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Με την υποβολή της περιοδικής τους δήλωσης θα καταβάλλουν το 40% του φόρου, ενώ θα δίνουν το υπόλοιπο ποσό σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις (30% και 30%) με τις ανάλογες προσαυξήσεις.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να παράσχει ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ενώ εξετάζεται η εφαρμογή της και για παλιές δηλώσεις ΦΠΑ που δεν έχουν υποβληθεί.

Διαδικασία αυτοφώρου για μη απόδοση ΦΠΑ

Με τη μη απόδοση ΦΠΑ από ένα ποσό και άνω να χαρακτηρίζεται διαρκές αδίκημα, θα μπορεί να κινηθεί οποτεδήποτε η διαδικασία του Αυτοφώρου, με όποιον συλληφθεί να μην έχει τη δυνατότητα, εφόσον καταδικαστεί, να εξαγοράσει ή να μετατρέψει την ποινή του και επομένως να οδηγείται στη φυλακή, αν προηγουμένως δεν έχει εξοφλήσει το σύνολο της οφειλής του.

Από το νομοσχέδιο καθιερώνεται η φορολογική διαιτησία που θα διεξάγεται από ειδικό Σώμα Διαιτητών και η προσφυγή σε αυτή θα έχει χαμηλότερο κόστος από την προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.

Τοποθετείται επίσης οικονομικός εισαγγελέας στο υπουργείο Οικονομικών, που θα ασχολείται αποκλειστικά με οικονομικά εγκλήματα.

Στο νέο αυτό θεσμό θα μπορούν να επιλύονται φορολογικές διαφορές πάνω από 150.000 ευρώ, με την απόφαση να εκδίδεται το αργότερο μέσα σε ένα εξάμηνο.

Αυξάνεται επίσης από 25% σε 50% το ποσοστό των προστίμων που θα πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορέσει να ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.

Στο μεταξύ, καθιερώνεται point system για την αξιολόγηση του συνόλου των εφοριακών και θεσπίζεται αυστηρότερο σύστημα ποινών για υπαλλήλους με χαμηλή απόδοση και διαδικασίες-εξπρές για απολύσεις των επίορκων υπαλλήλων.

Πρόκειται επίσης να κεντρικοποιηθεί η υποβολή δηλώσεων, η συλλογή οφειλών, ο έλεγχος, οι διασταυρώσεις και η επεξεργασία των επιστροφών φόρων, ενώ θα καθοριστεί και διαδικασία ελέγχου και παραγραφής χρεών προς το Δημόσιο που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

Ράμπo με laptop ανά χείρας

Σε φορολογικό σαφάρι, έχοντας laptop ανά χείρας, πρόκειται να επιδοθούν οι ελεγκτές των Εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων με «όπλο» το νέο πληροφοριακό σύστημα ELENXIS και στόχο μεγάλες επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή.

Οι πρώτες δέκα υποθέσεις που βρίσκονται στο «μάτι» των φοροελεγκτών ανιχνεύθηκαν από το Elenxis, με την εφαρμογή 400 κριτηρίων (κανόνων) κινδύνου φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για ένα νέο point system, με έναν συγκεκριμένο αριθμό μορίων που αποτυπώνουν το βαθμό επικινδυνότητας να αντιστοιχούν σε κάθε κριτήριο κινδύνου.

Οι επιχειρήσεις με τα περισσότερα μόρια θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα με διαδικασίες-εξπρές.

Μέσω laptop οι ελεγκτές έχουν ασύρματη πρόσβαση στις βάσεις φορολογικών δεδομένων του Taxis και έτσι έχουν στη διάθεσή τους πλήρη εικόνα για την ελεγχόμενη επιχείρηση.

Το αρχικό βήμα της διαδικασίας έγινε στις 14 Ιανουαρίου, όταν οι ελεγκτές του ΔΕΚΑθηνών και οι ελεγκτές της Ε΄ ΔΟΥ Αθηνών έδωσαν σε μεγάλες επιχειρήσεις 10ήμερη προθεσμία αναμονής για εθελοντική συμμόρφωση. Σε μία μόνο περίπτωση υποβλήθηκε περιοδική δήλωση ΦΠΑ και φόρος πάνω από 600.000 ευρώ.

Περαίωση και για ιδιοκτησία ακινήτων

Εισηγήσεις προκειμένου να ενταχθούν στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ δέχεται το υπουργείο Οικονομικών.

Στην πρόταση προβλέπεται η υπαγωγή στην περαίωση των εν λόγω φορολογουμένων, αλλά με αυξημένα ελάχιστα ποσά φόρου περαίωσης σε σχέση με αυτά που ισχύουν στη σημερινή ρύθμιση.

Ειδικότερα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες προτείνεται το ελάχιστο ποσό φόρου ανά χρήση να ανέρχεται σε 1.200 ευρώ, ενώ για τις ατομικές επιχειρήσεις σε 1.000 ευρώ ανά χρήση. Στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να εντάξει και τους εν λόγω φορολογούμενους στην περαίωση, θα μπορούσε να βάλει στα ταμεία του ποσό άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η περαίωση ολοκληρώνεται στις 28 Ιανουαρίου και το Δημόσιο έχει βάλει ήδη στα ταμεία του ποσό που υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ οι φόροι που βεβαιώθηκαν ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Περισσότερες από 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αποδέχθηκαν την περαίωση, κλείνοντας οριστικά τις φορολογικές εκκρεμότητες του παρελθόντος, ενώ όσοι "γύρισαν την πλάτη" στην περαίωση θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: