Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

"Βλέπουν" ευθύνες σε Σημίτη-Παραπληροφόρηση καταγγέλλει ο Σημίτης


Ενδείξεις εμπλοκής του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και μελών της κυβέρνησής του την περίοδο 2000-2001 προέκυψε, σύμφωνα με δημοσίευμα, από τα στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση με τα swaps και τη μετατροπή του δημοσίου χρέους από την Goldman Sachs με στόχο την απόκρυψή του.

Η αντίδραση του Κώστα Σημίτη υπήρξε άμεση, με τον πρώην πρωθυπουργό να σημειώνει πως είναι καιρός να τελειώνουν οι υποκρισίες και η παραπληροφόρηση....



Οι ενδείξεις εμπλοκής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, ώθησαν την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στο να διαβιβάσει "αμελητί" την υπόθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.

O φάκελος έφτασε στον Άρειο Πάγο στις 20 Δεκεμβρίου και ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα Αθ. Κατσιρώδη να διερευνήσει αν πρέπει η υπόθεση να διαβιβαστεί στη Βουλή. Η προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2010, μετά από καταγγελία που έκανε ο αυστριακός δικαστής Φαγιάντ Μουλά Καλί.

Στην καταγγελία γίνεται λόγος για συνδρομή και υποκίνηση σε παραποίηση ισολογισμού, εξαπάτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκθεση σε κίνδυνο της Eυρωζώνης από την τράπεζα Goldman Sachs.

Στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προς τον Άρειο Πάγο σημειώνεται ότι "κατά τη διεξαγωγή της προκαταρκτικής έρευνας προέκυψαν καταγγελίες σχετικά με αξιόποινες πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν από τον πρώην πρωθυπουργό και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την περίοδο 2000-2001".

Σε περίπτωση που ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κρίνει πως η δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή, το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Σημίτης: Υποκρισίες και παραπληροφόρηση

Το δημοσίευμα της εφημερίδας προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη που σημείωσε ότι η ανακίνηση του θέματος εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.

"Καιρός είναι να τελειώνουν οι υποκρισίες και η παραπληροφόρηση. Οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη αποφανθεί δημόσια ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης το 2001 ανταποκρίνονταν στους κοινοτικούς κανόνες και τις πρακτικές που εφάρμοσαν και άλλες χώρες την ίδια εποχή και σε παρόμοια έκταση. Η ανακίνηση του θέματος του swap του 2001 εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες", επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: