Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Νέα παράταση για την περαίωση - Μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου


ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑΙΩΣΗ - ΛΑΣΤΙΧΟ ΕΙΝΑΙ!

To ΥΠΟΙΚ διατηρεί ανοιχτή μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων με εγκύκλιο που απέστειλε στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημ. Κουσελάς, όσοι δεν εντάχθηκαν στην περαίωση θα ελεγχθούν με δειγματοληπτικό έλεγχο, σημειώνοντας ότι ακόμα έχουν περιθώριο έως και τις 28 Ιανουαρίου...



«Το ποσοστό του δείγματος δεν το ξέρουμε ακόμη, αλλά οι έλεγχοι θα γίνουν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων κινδύνου», πρόσθεσε ο κ. Κουσελάς, αλλά ανέφερε ότι στο επίκεντρο των ερευνών θα βρεθούν όσοι παρουσιάζουν «δυσαρμονία» με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν. Τόνισε επίσης πως «οι δηλώσεις που δε θα ελεγχθούν θα θεωρούνται ειλικρινείς».

Ειδικότερα, εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που κοινοποιήθηκε χτες στις ΔΟΥ όλης της χώρας καταγράφει τις προθεσμίες που ίσχυσαν ή ισχύουν για κάθε περίπτωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, από τις οποίες προκύπτει ότι η τελευταία προθεσμία είναι η 28η Ιανουαρίου 2011. Η προθεσμία αυτή αφορά τα εκκαθαριστικά σημειώματα στα οποία έχουν σημειωθεί λάθη και διορθώνονται από τις εφορίες ή έχουν εκδοθεί από τις ΔΟΥ μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου.

Σχετικά με τη ρύθμιση για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων χρεών, ο υφυπουργός υποστήριξε πως αυτή εξέπνευσε μεν στις 31 Δεκεμβρίου 2010, αλλά παράλληλα είναι ένα «κυλιόμενο» πρόγραμμα, στο οποίο μπορεί να ενταχθεί καθένας, μπορεί να μπει κάθε οφειλέτης, με τους όρους που υπάρχουν. Για δε τα χρέη που η κυβέρνηση θεωρεί ανεπίδεκτα είσπραξης και επιχείρησε να διαγράψει με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο ο κ. Κουσελάς υποστήριξε πως «η διαγραφή δεν αφορούσε φορολογικά πρόστιμα» και πως «η σχετική διάταξη θα κατατεθεί εκ νέου στη Βουλή»

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στο Reuters o υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου η περαίωση απέδωσε 2 περίπου δισ ευρώ, από τα οποία το 1 δισ ευρώ αφορά το 2010 και το άλλο ένα θα εισπραχθεί μέσα στο 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: