Η προσοχή του διεθνούς Τύπου και των ΜΜΕ μπορεί να συγκεντρώνεται αυτή τη στιγμή στο αν θα απελαθεί στη Σουηδία ή όχι ο Τζούλιαν Ασάνζ αλλά οι καγκελαρίες και τα υπουργεία Εξωτερικών μιας σειράς χωρών αλλού στρέφουν την προσοχή τους....
Πόση ζημιά έκαναν στη χώρα τους οι αποκαλύψεις της WikiLeaks και πόσο «ανεκτός» μπορεί να είναι σε μια ξένη χώρα ο διπλωματικός εκπρόσωπός τους ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε, στόλιζε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς πολιτικές και άλλες προσωπικότητες; Ηδη άρχισαν να «πέφτουν κεφάλια».
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απέλυσε τον διευθυντή του γραφείου του Χέλμουτ Μέτσνερ, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε, «έδινε κατά διαστήματα σημαντικές πληροφορίες» σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας στον Φίλιπ Μάρφι,Σίλβιο Μπερλουσκόνι «απομάκρυνε» από το στενό πολιτικό περιβάλλον του τον Εμίλιο Τζιανέτι και την Κλάρα Οντέλι, οι οποίοι έδιναν «τακτικά» στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρώμη τις εκτός πολιτικής «δραστηριότητες» του ιταλού πρωθυπουργού, τον οποίο ανώνυμη πηγή της πρεσβείας χαρακτήρισε «αμφίβολης τιμιότητας» και «πρόθυμο για επιχειρησιακές δοσοληψίες» με ρωσικές επιχειρήσεις.
Ο σουηδός διπλωμάτης Γιόχαν Φρίσελ στάθηκε «πολύτιμη πηγή» για την αμερικανική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, στην οποία «προσέφερε σημαντικές πληροφορίες για τη (σουηδική) στάση στον πόλεμο» της Γεωργίας. Οι σουηδικές εφημερίδες έγραψαν ότι ο κ. Φρίσελ «πρόκειται να τοποθετηθεί σε χώρα της Αφρικής ευθύς μετά τα Χριστούγεννα».
Ο καναδός πρεσβευτής στην Καμπούλ Γουίλιαμ Κρόσμπι ανεκλήθη στις αρχές Δεκεμβρίου και «παρεκλήθη να παραιτηθεί». Οπως αποκάλυψε ο βρετανικός «Guardian», μετέδιδε στην υπηρεσία του πληροφορίες για την «ηθική πόρωση της κυβέρνησης του προέδρου Καρζάι», για τις «διεφθαρμένες αρχές που υπηρετούν και εξυπηρετούν την οικογένεια του προέδρου» του Αφγανιστάν κτλ.
Ο αμερικανός πρεσβευτής στη Ρώμη Ρόναλντ Σπόλγκι έχει ανακληθεί στην Ουάσιγκτον επειδή «έχει δημιουργήσει πολύ αρνητική εικόνα» γράφει το «Washington Post», επειδή τηλεγράφησε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι «ο Μπερλουσκόνι και η μαφιόζικη παρέα του (...) τα βρήκαν με τους ρώσους ομογάλακτους».
Αλλά οι αποκαλύψεις του WikiLeaks είχαν συνέπειες και σε πολιτικά κόμματα. Η πιο εντυπωσιακή αφορά τον ηγέτη του ΚΚ Μολδαβίας Βλαντίμιρ Βερόνιν, ο οποίος, όπως αποκαλύπτεται, προσέφερε 10 εκατ. δολάρια στο ηγετικό στέλεχος του κόμματος Μάριαν Λούπου για να τον υποστηρίξει σε μία από τις «πολύ συχνές εσωκομματικές διενέξεις».
Ο «άχρωμος» Μεντβέντεφ και ο «Ρομπέν των Δασών» Πούτιν Προ ημερών ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς παραδέχθηκε ότι «οι αποκαλύψεις προκάλεσαν σημαντική ζημιά» στην αμερικανική διπλωματία και ότι «δεν θα είναι εύκολο στην Αμερική να αποκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης» με πολλές χώρες.
Ο κ. Μπερνς είχε υπόψη του τη «ζωηρή δυσφορία» που εκδήλωσε αξιωματούχος των Αραβικών Εμιράτων για τον χαρακτηρισμό _ «ελάχιστα καλλιεργημένος και εμπαθής» _ που έδωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στον εμίρη του Κουβέιτ.
Η κυρία Χίλαρι Κλίντον είχε μια πιο ήπια έκφραση αποδοκιμασίας στην Αστάνα του Καζακστάν πριν από λίγες ημέρες.
Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ (φωτογραφία) απέφυγε επιδεικτικά να τη συναντήσει στη διάρκεια της μεγάλης δεξίωσης που έδωσε ο πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ του Καζακστάν.
Ο αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα τον είχε χαρακτηρίσει «άχρωμο, πρόθυμο να παίξει τον ρόλο του κομπάρσου στον Ρομπέν των Δασών» (δηλαδή, στον Βλαντίμιρ Πούτιν).
Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010
Άρχισαν να "πέφτουν κεφάλια" λόγω WikiLeaks
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου