Ένα λάθος στη διατύπωση του σουηδικού εντάλματος σύλληψης εις βάρος του “προσώπου των ημερών”, του ιδρυτή της Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, δεν επέτρεψε τη σύλληψή του στη Βρετανία, παρότι οι Αρχές της χώρας γνώριζαν που κρυβόταν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου (02/12), που επικαλείται αστυνομική πηγή, η βρετανική αστυνομία γνώριζε πως ο Ασάνζ κρυβόταν στη νοτιοανατολική Βρετανία,...
αλλά δεν μπορούσε να επέμβει, διότι το σουηδικό ένταλμα σύλληψης είχε λάθη.
Το εις βάρος του Ασάνζ ένταλμα σύλληψης εξέδωσε την Τετάρτη (01/12) η Interpol, ενώ o ίδιος ήδη καταζητείται από τις σουηδικές αρχές, κατηγορούμενος για βιασμό.
Πιο συγκεκριμένα, η Ιντερπόλ ανακοίνωσε, ότι ειδοποίησε όλα τα κράτη-μέλη της, να συλλάβουν αμέσως τον Ασάντζ, ο οποίος ζει αρκετό καιρό το χρόνο στη Βρετανία και αρκετό στη Σουηδία, όπου τον εντοπίσουν.
Μία ημέρα πριν, η κυβέρνηση του Ισημερινού εμφανίστηκε να προσφέρει άσυλο και υπηκοότητα στον Ασάντζ, αλλά ο πρόεδρος της χώρας, Ραφαέλ Κορέα, απέσυρε την προσφορά μερικές ώρες αργότερα, λέγοντας ότι ο Αυστραλός "δε θα έπρεπε" να είχε προχωρήσει στην παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ.
Διαψεύδει τα περί σφάλματος η σουηδική Αστυνομία
"Για μας δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως θα ερευνήσουμε το θέμα", τόνισε ο Τόμι Κανγκασβιέρι εκπρόσωπος της Αστυνομίας, ο οποίος έχει αναλάβει την αποστολή του φακέλου στην Ιντερπόλ.
"Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε επαφή με την Βρετανία για να μάθουμε αν υπάρχει πρόβλημα και αν ναι ποιο είναι αυτό", πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως η σουηδική πλευρά έκανε αυτό που έπρεπε όπως έπρεπε.
Η Ρωσία “εν δυνάμει μαφιόζικο κράτος”
Σύμφωνα με νέα αμερικανικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Wikileaks την Πέμπτη (02/12), Ισπανός εισαγγελέας θεωρεί πως η Ρωσία είναι "μαφιόζικο" κράτος και τα πολιτικά κόμματά της λειτουργούν "χέρι με χέρι" με το οργανωμένο έγκλημα.
Ο εισαγγελέας Χοσέ Γκονθάλεθ, ο οποίος ερευνά εδώ και μία δεκαετία το ρωσικό οργανωμένο έγκλημα, "θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει διαφοροποίηση ανάμεσα στις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης και στις ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος", σύμφωνα με το τηλεγράφημα το οποίο εστάλη τον Φεβρουάριο 2010 από την αμερικανική πρεσβεία στη Μαδρίτη.
Ο Ισπανός εισαγγελέας συμφωνεί με τη θέση του Ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Λονδίνο τον Νοέμβριο 2006, και ο οποίος θεωρούσε ότι η δηλητηρίασή του με ραδιενεργό πλουτώνιο 210 ήταν έργο των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας του ρωσικού κράτους, οι οποίες "είναι τα αφεντικά του οργανωμένου εγκλήματος".
"Ορισμένα πολιτικά κόμματα στη Ρωσία ενεργούν χέρι με χέρι με το οργανωμένο έγκλημα", θεωρεί ο Ισπανός εισαγγελέας, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.
"(Ο εισαγγελέας) εξηγεί ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, του Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, δημιουργήθηκε από την KGB και τον διάδοχό της, τo SVR, που στεγάζει πολλούς σκληρούς εγκληματίες", αναφέρεται στο διπλωματικό έγγραφο.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, υπάρχουν επίσης "αποδεδειγμένοι δεσμοί ανάμεσα σε ρωσικά πολιτικά κόμματα και το οργανωμένο έγκλημα και τη διακίνηση όπλων".
Οι ρωσικές αρχές χρησιμοποιούν τη μαφία για επιχειρήσεις τις οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν "αξιοπρεπώς ως κυβέρνηση", όπως είναι η αποστολή όπλων στους Κούρδους για την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας.
Ο Ισπανός εισαγγελέας είναι επίσης πεπεισμένος ότι οι αξιωματούχοι των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών βρίσκονται πίσω από την υπόθεση του Arctic Sea, για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι μετέφερε όπλα στο Ιράν το 2009, σύμφωνα με το διπλωματικό τηλεγράφημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μαφία κυβερνά επίσης τη Λευκορωσία και την Τσετσενία και ασκεί "εκτεταμένο έλεγχο" επί ζωτικών τομέων της διεθνούς οικονομίας, όπως είναι ο τομέας του αλουμινίου.
Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010
Διέφυγε ο “mr. Wikileaks” από λάθος στο ένταλμα σύλληψης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου