Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Credit Agricole: Απαιτούνται νέα μέτρα στην Ελλάδα


Με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του ελληνικού προϋπολογισμού στο 7,4% το 2011, η Credit Agricole στην τριμηνιαία έκθεσή της "Macro Prospects" για το α’ τρίμηνο του 2011 εκτιμά ότι απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και λήψη νέων μέτρων στην Ελλάδα...



Επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε βαθιά ύφεση, σημειώνει πως δεν θα πρέπει να αναμένεται ανάκαμψη νωρίτερα από τα τέλη του 2011 και πως θα χρειαστούν νέα μέτρα τον επόμενο χρόνο προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,4%.

Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως αναφέρεται, έχει εξελιχθεί όπως αναμενόταν, τονίζοντας ωστόσο πως η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και σε μικρότερο βαθμό η ενσωμάτωση των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημοσίου τομέα στα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε υψηλότερο έλλειμμα.

«Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι αναμφίβολα σκληρός» σημειώνει η Credit Agricole, σημειώνοντας πως στοχεύει να αντισταθμίσει τις μέχρι τώρα αδυναμίες και περιλαμβάνει νέα μέτρα για την επίτευξη του στόχου του 7,4% στο έλλειμμα, όπως έχει συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για το σύνολο του 2010 η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ υπολογίζεται σε 4,1%, ενώ για το 2011 η ύφεση αναμένεται να είναι ηπιότερη καθώς τα μέτρα σταδιακά εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να αποδίδουν.

Η ύφεση, όπως σημειώνεται, είχε βαρύ τίμημα σε επίπεδο θέσεων εργασίας, ενώ το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Αναμένεται όμως, λόγω της οικονομικής αδυναμίας και της επιδείνωσης στην αγορά εργασίας, να μετριαστούν οι πληθωριστικές πιέσεις εντός του επόμενου έτους, δεν αναμένεται επανάληψη των αυξήσεων φόρων όπως το 2010, ενώ οι πρόσφατες αλλαγές αναφορικά με την υπαγωγή προϊόντων στις διάφορες κατηγορίες ΦΠΑ, όπως και η αύξηση των φόρων κατανάλωσης και πετρελαίου θέρμανσης, δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην άνοδο των τιμών.

Προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσουν και οι πρόσφατες εξελίξεις στα εργασιακά σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μισθών, με την CA να προβλέπει για το 2011 πληθωρισμό 2,0%από 4,6% το 2010.

Χαρακτηρίζει «κρίσιμους» του επόμενους μήνες, επειδή η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες, ώστε να διασφαλίσει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: