Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Πιρς Κόρμπιν: Ο άνθρωπος που ξεφτύλισε την πανάκριβη βρετανική ΕΜΥ


Οι αεροδιάδρομοι κλειστοί, τα αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος, τα λεωφορεία αποκλεισμένα στα αμαξοστάσια και εκατομμύρια Ευρωπαίοι κολλημένοι στην ακινησία. Θαμμένα κάτω από παχιές στρώσεις χιονιού, τα δίκτυα συγκοινωνιών της Γηραιάς ηπείρου παρέλυσαν τις προηγούμενες ημέρες.

Κι όμως, μόλις τον Νοέμβρη, η Βρετανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία («Met Office»), ένας από τις πιο έγκυρους και προβεβλημένους μετεωρολογικούς οργανισμούς της υφηλίου, προέβλεπε χαρακτηριστικά πως ο χειμώνας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν «ασυνήθιστα ήπιος και ξηρός»,...



καθώς και «κατά 1,5 βαθμό θερμότερος από το μέσο όρο». Στην πορεία, οι ουρανοί σκοτείνιασαν, το Λονδίνο ντύθηκε στα λευκά, η μέση θερμοκρασία υποχώρησε κατά 5 βαθμούς Κελσίου και η βρετανική ΕΜΥ διαψεύστηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

Τα είχε πει

Ωστόσο, αυτός που δικαιώθηκε (μάλιστα για πολλοστή φορά) από τα τερτίπια του καιρού ήταν ένας μεμονωμένος, αμφιλεγόμενος αστροφυσικός με φάτσα «τρελού επιστήμονα» και έδρα το Λονδίνο, ο Πιρς Κόρμπιν.

Σε αντίθεση με τους συναδέλφους του της επίσημης «Met Office», ο 53χρονος Κόρμπιν υποστήριζε, ήδη από τον περασμένο Μάιο, πως τον Δεκέμβρη θα χιόνιζε και πως ο χειμώνας του 2010 θα ήταν ένας από τους ψυχρότερους των τελευταίων 100 ετών. Πράγματι, στην πορεία χιόνισε και ο υδράργυρος έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

«Ο Κόρμπιν μοιάζει να αποδεικνύεται σωστός στο 85% των περιπτώσεων και σοβαροί επιχειρηματίες -κυρίως καλλιεργητές- αρχίζουν να βασίζονται στις προβλέψεις του. Μάλιστα, στα μάτια ορισμένων «αυτός ντροπιάζει τη χρηματοδοτούμενη από τους φορολογούμενους πολίτες εθνική μετεωρολογική υπηρεσία», σχολιάζει από τη μεριά του, μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Daily Telegraph», ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον.

Το εντυπωσιακό, ωστόσο, στην περίπτωση του αιρετικού αστροφυσικού είναι πως αυτός, πάλι σε αντίθεση με τους συναδέλφους του της βρετανικής ΕΜΥ, δεν έχει στη διάθεσή του ούτε πανάκριβα τηλεσκόπια ούτε κάποιον «υπερυπολογιστή» αξίας 33 εκατ. στερλινών όπως εκείνοι. Κάθε άλλο, μάλιστα. Ο Πιρς Κόρμπιν προβλέπει τον καιρό κάνοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ό,τι έκαναν οι Ινδιάνοι πριν από αιώνες: παρακολουθώντας τον ήλιο. Πιο συγκεκριμένα, η μέθοδός του, την οποία μάλιστα αρνείται να αποκαλύψει, φέρεται να βασίζεται σε έναν συνδυασμό στατιστικών δεδομένων και σύγχρονων παρατηρήσεων της ηλιακής ακτινοβολίας.

«Δεν έχω ιδέα εάν ο τρόπος του είναι ορθός ή όχι, αλλά πολλές από τις προβλέψεις του αποδεικνύονται σωστές και αυτός μοιάζει να έχει σταθερό προβάδισμα σε σύγκριση με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία», σημειώνει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον Κόρμπιν, ο Μπόρις Τζόνσον.

Πράγματι, ο κολλημένος με τον ήλιο επιστήμονας, ο οποίος να σημειωθεί πως στο παρελθόν είχε διατελέσει ενεργό στέλεχος των Εργατικών και ακτιβιστής-καταληψίας υπερασπιζόμενος το δικαίωμα όλων στη στέγαση, έχει δικαιωθεί μετεωρολογικά σε αρκετές περιπτώσεις (1990, Νοέμβριος 2007, καλοκαίρι 2009, Δεκέμβρης 2010 κ.ά.).

ΕΩΣ ΤΟ 2035
Προβλέπει νέα εποχή παγετώνων

Ο ίδιος ο Κόρμπιν υποστηρίζει πως μπορεί να «δει» τον καιρό που θα έχει σε 12 ή 13 μήνες από κάθε δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ συχνά-πυκνά δεν διστάζει ακόμη και να παίζει τις προβλέψεις του στο... στοίχημα.

Πάντως, για τους επικριτές του, ο 53χρονος αστροφυσικός δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προσωπικότητα αμφιλεγόμενη, εκκεντρική και ενίοτε απλώς τυχερή.

Οσο για τις προβλέψεις του, αυτές συχνά αποκηρύσσονται ως «εμπειρικές» (στερούμενες επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης) και «νεφελώδεις» (ούτε ακριβώς σωστές, αλλά ούτε ακριβώς λάθος). Να σημειωθεί πως ο Κόρμπιν βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης κριτικής και προσέλκυσε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας το 2008, όταν αρνήθηκε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και διακήρυξε το τέλος της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Η παγκόσμια υπερθέρμανση τελείωσε και δεν είχε να κάνει με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα... ο πλανήτης ξεκίνησε να ψύχεται και η θερμοκρασία θα συνεχίσει να πέφτει», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Βρετανός για τον οποίο η κακοκαιρία όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα επιδεινωθεί περαιτέρω. Σύμφωνα μάλιστα με τον Κόρμπιν, μια νέα «μίνι εποχή των παγετώνων» είναι πιθανό να μας έχει χτυπήσει την πόρτα έως το 2035.

Δεν υπάρχουν σχόλια: