ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
"Δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας", υπογράμμισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην ομιλία του την Κυριακή στη για τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2011, προσθέτοντας πως η ακολουθούμενη πολιτική, είναι η μόνη που μπορεί - παρά τα όποια λάθη ενδεχομένως υπήρξαν - να σώσει την ελληνική οικονομία από τη χρεοκοπία...
Ο Γ.Παπακωνσταντίνου εκτίμησε πως όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλει η Ελλάδα, η τελική επιτυχία της θα εξαρτηθεί από την ανάκαμψη και προστασία της ευρωζώνης, και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, τόνισε, η αναβάθμιση της εικόνας και του κύρους της Ελλάδας, προκειμένου να μπορεί να συμμετέχει με τον δικό της λόγο, στις κρίσιμες ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Ο Γ.Παπακωνσταντίνου, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση παρέλαβε ένα τεράστιο έλλειμμα ύψους 36 δισ. και ένα δημόσιο χρέος στα 300 δισ. - και ανέλαβε να μειώσει το έλλειμμα κατά 30 δισ. μέσα σε τέσσερα χρόνια.
"Εμείς αναλάβαμε το κόστος. Είναι καιρός, να αναλάβουν και οι άλλοι τις ευθύνες τους, χωρίς ξύλινη γλώσσα, χωρίς μισόλογα: Η ΝΔ να μιλήσει καθαρά για το παρελθόν της και πραγματικές προτάσεις για το μέλλον. Και η Αριστερά, να μας εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει "άλλη πολιτική", χωρίς να ταυτίζεται στην πράξη με τις ορέξεις των χειρότερων κερδοσκόπων για αναδιάρθρωση του χρέους", ανέφερε ο υπουργός.
Ο Γ.Παπακωνσταντίνου, εκτίμησε ότι το 2011 , θα υπάρξει πλήρης αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων και θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ενώ από το 2012 θα υπάρξουν ξανά θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και επάνοδος στις αγορές.
"Σίγουρα έχουμε πολλά να αποδείξουμε, με τους πολίτες εξαιρετικά καχύποπτους, πολλές φορές οργισμένους μ’ αυτά που βιώνουν. Έχουμε να αποδείξουμε πως οι θυσίες μας δεν πάνε χαμένες. Δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας, γιατί απ’ την κοινωνία προερχόμαστε και στην κοινωνία μόνον λογοδοτούμε. Αυτό, το ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Οικονομικών, δεν το ξεχνάμε ποτέ" κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Παυλόπουλος: Eικονικός ο προϋπολογισμός
Ως το τίμημα που πληρώνει το ΠΑΣΟΚ για "εκείνο το αλήστου μνήμης "λεφτά υπάρχουν"", χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2011 ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος.
Μίλησε ακόμη για «απολύτως εικονικό και ανεπίδεκτο εκτέλεσης» προϋπολογισμό, επαναλαμβάνοντας ότι αν είχε υιοθετηθεί η πολιτική που πρότεινε προεκλογικά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δεν θα είχαμε φθάσει στο Μνημόνιο.
Κατηγόρησε μάλιστα τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως "επιχειρούν με κάθε μέσο και επιστρατεύοντας κάθε ψευδές στοιχείο" να υποστηρίξουν ότι για την κατάσταση της οικονομίας φταίει η ΝΔ.
Επίθεση από ΚΚΕ
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν, όπως είπε, το "χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα που κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος", άσκησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
Υπογράμμισε παράλληλα πως το κόμμα του υποστηρίζει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.
Ο κ. Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ζητάει από τον ελληνικό λαό να γυρίσει 100 χρόνια πίσω, χρησιμοποιώντας το Μνημόνιο και το δημόσιο χρέος ως «μπαμπούλες», αλλά, όπως είπε, αυτά θα γίνουν μπούμπερανγκ και όταν ο λαός πιστέψει στη δύναμή του κανείς δεν θα μπορέσει να τον σταματήσει.
Έκανε τέλος λόγο για ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος που στηρίζει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και αυτό, πρόσθεσε, "θα γίνει όχι γιατί το θέλει το ΚΚΕ, αλλά γιατί είναι η αντικειμενική πραγματικότητα".
ΛΑΟΣ: "Ο κόσμος βιώνει φορολογική καταιγίδα"
Τη δημιουργία μιας Επιτροπής Λογιστικού Προσδιορισμού και Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους που θα απαρτίζεται από γνώστες και αδιαμφισβήτητα αξιόπιστους, κατά τα πρότυπα του Ισημερινού, όπου διέγραψαν ένα μέρος του χρέους τους, πρότεινε εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Α. Ροντούλης.
Μιλώντας επί του κρατικού προϋπολογισμού 2011, ο κ. Ροντούλης είπε πως ένα μεγάλος μέρος του δημοσίου χρέους της χώρας μας συνομολογείται ότι καταναλώθηκε από «χρυσοκάνθαρους». Άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ζήτησε να πουν στον ελληνικό λαό ότι «είναι ανίκανοι και πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του λαού».
Για την πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Ροντούλης σημείωσε ότι ο κόσμος βιώνει φορολογική καταιγίδα, περικοπές μισθών και επιδομάτων.
Κριτική ΣΥΡΙΖΑ
Ενοχλημένος με τον υπουργό Οικονομικών και την εισήγησή του, εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας.
"Ο καθ’ ύλην αρμόδιος και υπεύθυνος υπουργός για την κατάντια της χώρας μας, μας είπε πως θα προχωρήσουμε από την οικονομία που δανείζεται και καταναλώνει, στην οικονομία που παράγει. Τώρα το θυμήθηκε το ΠΑΣΟΚ αυτό; Και τόλμησε να συμπληρώσει πως η Αριστερά προτείνει ό,τι οι χειρότεροι κερδοσκόποι! Η Αριστερά εδώ και 20 χρόνια αυτό επισημαίνει - ακριβώς σ’ αυτόν τον δανεισμό και την αναπαραγωγή του στήριξαν το στοίχημα της αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας και όχι στον σχεδιασμό της παραγωγικής οικονομίας αυτού του λαού. Και τώρα τολμούν να λένε ότι δανείζονταν για να πληρώνουν τους δημοσίους υπαλλήλους; Για να αποδώσουν στους δανειστές τα πολλαπλάσια δανείζονταν", υποστήριξε ο κος Δρίτσας.
Μπακογιάννη: Χρειάζονται σαρωτικές αλλαγές
Την ανάγκη σαρωτικών διαρθρωτικών αλλαγών υπογράμμισε η ανεξάρτητη βουλευτής και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και της Αριστεράς.
Η κ. Μπακογιάννη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει λανθασμένη πολιτική γιατί προσπαθεί να μειώσει τα ελλείμματα κυρίως μέσω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών και όχι ρίχνοντας το βάρος στο σκέλος των δαπανών του δημοσίου τομέα, "όπου κρύβονται - οι εξοργισμένοι σήμερα - κομματικοί στρατοί".
Καταλήγοντας δε τόνισε ότι κεντρική επιλογή πρέπει να είναι ο περιορισμός της έκτασης του δημόσιου τομέα κατά ένα τρίτο στην επόμενη δεκαετία, με μαζικές αποκρατικοποιήσεις και μεταφορά δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα.
Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010
Παπακωνσταντίνου: "Δεν πουλήσαμε την ψυχή μας"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου