Μια νέα τάση, που φέρνει τον άνθρωπο εγγύτερα στη φύση και τού επιτρέπει να ανακαλύψει τα "μυστικά" της έχει βρει μεγάλη απήχηση στο νησί της Σκιάθου. Πρόκειται για την ακουστική οικολογία, μέσω της οποίας οι λάτρεις της φύσης- και όχι μόνο- έχουν τη δυνατότητα να "μυηθούν" στη μαγεία των φυσικών ήχων, να ακούσουν μουσική, που προκύπτει από τη σύνθεση φυσικών ήχων και να γνωρίσουν το φυσικό πλούτο της Σκιάθου.
Τι είναι, όμως, η ακουστική οικολογία και πόσο ανεπτυγμένη και γνωστή είναι στη χώρα μας; Η ακουστική οικολογία, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου "Η Σκιάθος", Θοδωρής Τζούμας, περιλαμβάνει την καταγραφή διαφόρων ήχων της φύσης και ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον γηγενών αλλά και επισκεπτών του νησιού, οι οποίοι συμμετέχουν με προθυμία στις εξορμήσεις που διοργανώνονται σε διάφορα σημεία της Σκιάθου.
Μέσω συγκεκριμένων δράσεων, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τον ήχο του ανέμου, το θρόισμα των φύλων ή τον παφλασμό των κυμάτων, τις φωνές ζώων και πτηνών, γνωρίζοντας από κοντά τις φυσικές "καλλονές", που συνθέτουν τη χλωρίδα και την πανίδα της Σκιάθου.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της προώθησης και ενδυνάμωσης της συνεργασίας και αλληλεγγύης όσων ασχολούνται με την ακουστική οικολογία, ο Σύλλογος "Σκιάθος", με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας (ΕΕΑΟ), διοργάνωσε, στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2010, ένα διήμερο εκδηλώσεων για την πληροφόρηση του κοινού σχετικά με την ακουστική οικολογία, ενόψει της φιλοξενίας στην χώρα μας, του ετήσιου συνεδρίου του WFAE, στις αρχές του επόμενου Οκτώβρη (2011).
Σκοπός της διοργάνωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού της Σκιάθου σε θέματα που σχετίζονται με το ακουστικό περιβάλλον και το πρόγραμμα περιελάμβανε, εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τους μαθητές του νησιού, παρουσίαση των δράσεων της ΕΕΑΟ και των προοπτικών που δίνονται από το μέχρι τώρα έργο των μελών της και υπαίθρια ψυχαγωγική δραστηριότητα αναζήτησης χαρακτηριστικών ήχων του νησιού (Ηχοσαφάρι).
Σύμφωνα με τον κ. Τζούμα, ο τομέας της ταχύτατα αναπτυσσόμενης ακουστικής οικολογίας, δημιουργεί δρόμους ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ταυτόχρονα προστασίας του περιβάλλοντος.
Μικροί και μεγάλοι, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, είχαν τη δυνατότητα να μυηθούν στην μαγεία των φυσικών ήχων, να ακούσουν μουσική που προκύπτει από τη σύνθεση φυσικών ήχων και να γνωρίσουν, όπως προαναφέρθηκε, το φυσικό πλούτο της Σκιάθου, προκειμένου να συμβάλουν στην προστασία του....
"Κάθε τόπος έχει μια ξεχωριστή ακουστική ταυτότητα, η οποία διαμορφώνεται από τους ήχους που παράγονται σ' αυτόν εξαιτίας της μορφολογίας, των φυσικών φαινομένων και των δραστηριοτήτων των ζωντανών οργανισμών. Παράλληλα, το σύνολο των ήχων αυτών επηρεάζει, άμεσα ή έμμεσα την συνείδηση και τον τρόπο έκφρασης των ανθρώπων που φιλοξενεί (κατοίκων ή επισκεπτών)", σημειώνει ο κ. Τζούμας.
Και προσθέτει: "Θεωρώντας ότι ο ήχος είναι κάτι που μας συνοδεύει, είτε σαν αίσθηση, είτε ως ανάμνηση, σε όλες μας τις δραστηριότητες, πριν ακόμη από τη γέννησή μας, προκύπτει μια άρρηκτη σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και πολιτιστικών γνωρισμάτων ενός τόπου, η οποία αποτυπώνεται εύστοχα στην φράση του Οδ. Ελύτη για το "ποιητικό" έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη".
Η μελέτη της δυναμικής αυτής σχέσης, εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου "Σκιάθος", είναι το αντικείμενο της Ακουστικής Οικολογίας και η αφορμή για τη σύσταση της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας (ΕΕΑΟ), που δραστηριοποιείται προς αυτήν τη κατεύθυνση και εκπροσωπεί το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ακουστική Οικολογία (World Forum for Acoustic Ecology - WFAE), στη χώρα μας.
Σύλλογος "Η Σκιάθος"
Ο Σύλλογός, με πάνω από πέντε χρόνια δράσεις, έχει διοργανώσει περισσότερες από 30 περιβαλλοντικές εκδηλώσεις, ημερίδες, περιβαλλοντικά προγράμματα στα σχολεία, Εβδομάδα Καθαριότητας κ.ά.
Αν και πολιτιστικός, ο Σύλλογος έχει κυρίως περιβαλλοντική δράση, με στόχο να δημιουργήσει περιβαλλοντική συνείδηση για την προστασία του εξαιρετικού φυσικού πλούτου του νησιού της Σκιάθου. Κι αυτό, με γνώμονα ότι, πολιτισμός δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς περιβάλλον, μιας και προκύπτει ως αναδυόμενη ιδιότητα μέσα απ' αυτό.
Μεταξύ των δράσεων αυτών είναι η καθιέρωση ετήσιου περιβαλλοντικού προγράμματος "'Όλοι Μαζί, Σκιάθος Καθαρή", με στόχο την ευαισθητοποίηση για την προστασία του φυσικού κάλλους της Σκιάθου και τη συμμετοχή των πολιτών σε καθαρισμούς παραλιών βιοτόπων, ρεμάτων, δασών και άλλων οικολογικά ευαίσθητων περιοχών.
Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα και στενή συνεργασία του Δήμου Σκιάθου και με συμμετοχή Εθελοντικών Οργανώσεων, μικρών σχολικών τάξεων και εθελοντών. Οικονομικά στηρίζεται από τα μέλη του Συλλόγου και από χορηγίες. Όπως επίσης και ενημέρωση των επιχειρηματιών του νησιού για το πρόγραμμα "Green Key" (Πράσινο Κλειδί), ένα διεθνές πρόγραμμα ποιότητας (σ.σ. υλοποιείται σε 17 χώρες), το οποίο αποτελεί ερέθισμα για μετατροπή κάθε μονάδας- μικρής ή μεγάλης- που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία του τουρισμού, σε "πράσινη" μονάδα.
Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010
Ο μαγικός κόσμος της ακουστικής οικολογίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου