Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Συνδέουν με Έλληνες τρομοκράτες τις επιθέσεις στη Ρώμη


ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

Συμμετοχή Ελλήνων τρομοκρατών στο μπαράζ επιθέσεων σε πρεσβείες στην Ιταλία «δείχνουν» οι ιταλικές αρχές όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ANSA, την Πέμπτη (23/12). Από τις εκρήξεις «τρομο-πακέτων» στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι...



Το πρακτορείο μεταδίδει ότι ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ δήλωσε πως ιταλικές και ελληνικές αρχές συνεργάζονται στην υπόθεση και πως θεωρεί πιθανή την ανάμιξη Ελλήνων δραστών στην υπόθεση.

Ωστόσο ανεπίσημα η ΕΛ.ΑΣ διαψεύδει την πληροφορία και υποστηρίζει πως η συνεργασία των αρχών των δύο χωρών είναι μόνιμη στο θέμα και δεν αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, ενώ η ίδια πηγή υποστηρίζει πως ουδέποτε εκφράστηκε εικασία για εμπλοκή Ελλήνων στην υπόθεση.

Οι αρχές της Ιταλίας, ερευνούν - σύμφωνα με την εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα" την οδό της Ελβετίας καθώς Ιταλοί εξτρεμιστές ζητούν την απελευθέρωση του οικολόγου-αναρχικού Μάρκο Κάμενις.

Ήδη λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, οι αρχές της Βέρνης, στην Ελβετία ανακοίνωσαν πως εντόπισαν ένα ύποπτο δέμα στην πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πυροτεχνουργοί έσπευσαν επί τόπου για να διαπιστώσουν μετά από έρευνες ότι επρόκειτο για Χριστουγεννιάτικο δώρο.

Σε ότι αφορά τις ξένες πρεσβείες στην Ρώμη, οι ιταλικές αρχές ζήτησαν να τηρούνται πολύ προσεκτικές διαδικασίες, κυρίως σε ότι αφορά την παραλαβή της αλληλογραφίας.

Οι καραμπινιέροι, περισυνέλεξαν ότι έχει απομείνει από τους δυο εκρηκτικούς φακέλους και πρόκειται τώρα να προχωρήσουν σε σειρά εξακριβώσεων και ερευνών, με την βοήθεια προηγμένων τεχνολογιών, ενώ η ειδική αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Ρώμης, ξεκίνησε έρευνα την υπόθεση, με την κατηγορία επίθεσης με τρομοκρατική πρόθεση.

Η βόμβα στην πρεσβεία της Χιλής

Τρεις ώρες μετά από το ύποπτο δέμα στη πρεσβεία της Ελβετίας, περίπου στις 15:00 μμ (16:00 ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε έκρηξη βόμβας στην πρεσβεία της Χιλής, στο κέντρο της Ρώμης, κοντά στη Βία Βένετο, προκαλώντας τον τραυματισμό ενός ανθρώπου, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Ευτυχώς ο τραυματισμός του είναι δεν είναι σοβαρός και δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Την είδηση για την έκρηξη ανακοίνωσε και η ιταλική αστυνομία χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ύποπτο πακέτο βρέθηκε και στην πρεσβεία της Ουκρανίας αλλά μετά από εξονυχιστικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το περιεχόμενό του δεν είναι επικίνδυνο.

Μάλιστα η ιταλική αστυνομία αναφέρει ότι διεξήγαγε ελέγχους σε όλες τις πρεσβείες.

Τρομο-πακέτο και στην πρεσβεία της Ελβετίας

Είχε προηγηθεί λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, έκρηξη παγιδευμένου δέματος στην πρεσβεία της Ελβετίας στη Ρώμη, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός ανθρώπου.

Ο υπάλληλος, ο οποίος άνοιξε το πακέτο έχει σοβαρά τραύματα στο χέρι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το ANSA, μπορεί να χρειαστεί να ακρωτηριαστεί το αριστερό του χέρι.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την είδηση του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων για την έκρηξη παγιδευμένου πακέτου στην πρεσβεία της Ελβετίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας Λαρς Κνούσελ δήλωσε ότι μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την ενέργεια αυτή.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι καταδίκασε το περιστατικό.

"Εκφράζουμε όλη μας την αλληλεγγύη προς τον Ελβετό πρεσβευτή και προς όλο το προσωπικό αυτής της διπλωματικής εκπροσώπησης, η οποία ήταν στόχος μιας αξιοθρήνητης πράξης βίας, η οποία αξίζει την εντονότερη καταδίκη μας", σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

"Ελπίζω ότι ο υπάλληλος της ελβετικής διπλωματικής αποστολής που τραυματίστηκε θα αναρρώσει πλήρως το ταχύτερο δυνατό", σημείωσε ο Φρατίνι, τονίζοντας ότι πρόκειται σίγουρα για σοβαρά συμβάντα.

Οι επιθέσεις έπονται, του εντοπισμού ύποπτου πακέτου σε ένα άδειο τρένο του υπογείου της Ρώμης την Τρίτη. Η αστυνομία ανακοίνωσε αργότερα ότι στο πακέτο δεν υπήρχε πυροκροτητής και ότι δεν περιείχε εκρηκτικά.





Δεν υπάρχουν σχόλια: