Ριζικές ανατροπές στο υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς, με βασικότερη την χωρίς αποζημίωςη απόλυση των νεοπροσληφθέντων εργαζομένων, μετά από ένα έτος δοκιμαστικής εργασίας, επέρχονται με το νομοσχέδιο για την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη (09/12)....
"Δεν είναι πια δικαίωμα του εργοδότη να κάνει ότι θέλει μέσα στην επιχείρηση, αλλά το πως θα προσδιοριστούν οι μισθοί, οι θέσεις εργασίας, η εκ περιτροπής εργασία, η μερική απασχόληση, είναι πεδίο συνεννόησης και διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αυτό είναι το καινούριο στοιχείο στο εργατικό δίκαιο μας που ουσιαστικά ενδυναμώνει το ρόλο των κοινωνικών εταίρων μέσα στις επιχειρήσεις, μέσα στην οικονομία μας", δήλωσε η υπουργός εξερχόμενη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η υπουργός Εργασίας, όσον αφορά στην προστασία των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, έθεσε ως “κόκκινη γραμμή” τη μαχητικότητα των εργαζομένων.
Επί της ουσίας, η κα Κατσέλη, χωρίς να διευκρινίσει εάν οι αλλαγές είναι το αποτέλεσμα της καταληκτικής συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόϊκα, δήλωσε ότι η επιχειρησιακή σύμβαση και η ισχύς της είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ των εργαζομένων μίας επιχείρησης και των εργοδοτών της και μόνον, χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης κλαδικού σωματείου ή ομοσπονδίας εργαζομένων.
"Πρέπει τα δύο μέρη να έχουν την ωριμότητα να καθίσουν να συζητήσουν από κοινού, να υποβάλουν αιτιολογημένη έκθεση για τη συμφωνία".
Ερωτηθείσα ποια σύμβαση, η επιχειρησιακή ή η κλαδική θα υπερισχύει σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η υπουργός Εργασίας απάντησε ότι στην περίπτωση αυτή θα τηρείται η κλαδική σύμβαση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν στο σημείο αυτό έχει δώσει τη συγκατάθεσή της η τρόϊκα.
"Η κλαδική σύμβαση θα ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από αυτές που ισχύει η επιχειρησιακή", δήλωσε η Λούκα Κατσέλη, παραπέμποντας στην ωριμότητα των κοινωνικών εταίρων ώστε να καταλήξουν σε συμφωνίες:
"Τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από τη μαχητικότητα των εργαζομένων", δήλωσε η υπουργός Εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα τα όρια και οι περιορισμοί τίθενται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σε κάθε επιχείρηση.
Διευκρίνισε ωστόσο, ότι το κατώτατο όριο μισθού παραμένει αυτό που ορίζει η Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010
“Αποδέσμευση” άνευ αποζημίωσης για νεοπροσληφθέντες
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου