Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Με τον Σιαομπό στη φυλακή έγινε η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης


Κέρδισε μεν το Νόμπελ Ειρήνης, δεν μπόρεσε να το παραλάβει αυτοπροσώπως όμως, καθώς βρίσκεται ακόμα υπό κράτηση στις φυλακές της Κίνας.

Ο λόγος για τον Λιου Σιαομπό, ο οποίος βρισκόταν στο κελί του την ώρα της απονομής και εκπροσωπήθηκε από μια άδεια καρέκλα με τη φωτογραφία του και ένα κείμενό του, που διάβασε η ηθοποιός Λιβ Ούλμαν, ενώ η σύζυγός του έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό....



Η Λου Σια δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο σύζυγός της θα αφιερώσει τα βραβείο στους νεκρούς της Τιενανμέν.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Thorbjorn Jagland δήλωσε ότι η άρνηση της Κίνας στο να παραστεί στη τελετή δείχνει ακριβώς γιατί άξιζε το βραβείο.

Μάλιστα παρομοίασε την προσωπικότητά του με τον Νέλσον Μαντέλα ο οποίος βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1993.

"Ενώ αρκετά μέλη της Επιτροπής δεν τον έχουν γνωρίσει ωστόσο νιώθουμε ότι τον ξέρουμε καλά", είπε τονίζοντας ότι οι θέσεις του θα ενδυναμώσουν μακροπρόθεσμα τη Κίνα .

"Πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα", σημείωσε.

Νωρίτερα, ομάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Νορβηγίας και τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στο Πεκίνο.

Μάλιστα δρακόντεια είναι τα μέτρα της αστυνομίας έξω από την Πρεσβεία ενώ δεν άφησαν δημοσιογράφους του CNN να πλησιάσουν βήμα κοντά στο σπίτι του Σιαομπό.

Η οργή της Κίνας

Η Κίνα έχει δείξει την έντονη δυσαρέσκειά της από τότε που η επιτροπή των Νόμπελ απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης στο Σιαομπό ενώ αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως χαρακτηρίσει τον Κινέζο αντιφρονούντα κοινό εγκληματία χαρακτηρίζοντας την απονομή του δυτικό σχέδιο ενάντια στη Κίνα.

"Σήμερα στο Οσλο της Νορβηγίας θα στηθεί μία φάρσα: 'Η Δίκη της Κίνας' ", γράφει στο κύριο άρθρο της η κινεζική λαϊκή ταμπλόιντ Global Times, που ανήκει στη Λαϊκή Ημερησία.

Χωρίς 19 χώρες

Παράλληλα 19 χώρες μεταξύ των οποίων και η Κίνα, αντιδρώντας στη βράβευση του Λιου Σιαομπό, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μην παραστούν στην τελετή απονομής.

Πρόκειται για τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Κολομβία, τη Τυνησία, τη Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, τη Σερβία, το Ιράκ, το Ιράν, το Βιετνάμ, το Αφγανιστάν, τη Βενεζουέλα, τις Φιλιππίνες, την Αίγυπτο, το Σουδάν, την Ουκρανία, την Κούβα, και το Μαρόκο.

Στην τελετή είναι παρούσα η Ινδία, όπως και η Ουκρανία και οι Φιλιππίνες που ανακάλεσαν προηγούμενη απόφασή τους να μποϊκοτάρουν τη βράβευση.

Ο πρόεδρος της επιτροπής των Νόμπελ Thorbjorn Jagland τόνισε ότι η απονομή του βραβείου δεν είναι μια διαμαρτυρία.

"Είναι ένα μήνυμα στη Κίνα ότι θα ήταν πολύ σημαντικό για το μέλλον της να συνδυάσει την οικονομική ανάπτυξη με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και στηρίξει εκείνους τους ανθρώπους που αγωνίζονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Στο πλευρό του ο Ομπάμα

Τη λύπη του εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να παραστεί στην τελετή απονομής του βραβείο του ο Σιαομπό αλλά και η σύζυγός του.

"Ο Σιαομπό ενσαρκώνει παγκόσμιες αξίες", είπε καλώντας την Κίνα να τον απελευθερώσει το ταχύτερο δυνατό.

"Ο Λιού Σιαομπό αξίζει περισσότερο αυτήν την ανταμοιβή από μένα", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, στον οποίο απενεμήθη πέρυσι το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Λιού "μας υπενθυμίζει ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια εξαρτάται επίσης από την πρόοδο της δημοκρατίας, μια ανοιχτή κοινωνία και το κράτος δικαίου", σημειώνει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας του είναι ειρηνικός.

"Σήμερα, που είναι επίσης Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οφείλουμε να υπερδιπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να προοδεύσουν οι παγκόσμιες αξίες για όλα τα ανθρώπινα όντα", καταλήγει ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωσή του.

Μπλόκο στα διεθνή ΜΜΕ

Η Κινεζική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει αρκετές ιστοσελίδες διεθνών ΜΜΕ από χθες.

Ανάμεσα στα ΜΜΕ που δέχτηκαν "επίθεση" είναι η ιστοσελίδα του CNN, του BBC αλλά και το νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα πρόβαλε τις δηλώσεις του κινέζου εγκληματολόγου Γκάο Μινγκσουάν , σύμφωνα με τον οποίο ο Λιου "υποκίνησε τον κόσμο να ανατρέψει τη νόμιμη εξουσία της λαϊκής δικτατορίας που τελεί υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και το σοσιαλιστικό σύστημα ...αυτά τα λόγια ξεπέρασαν τα όρια της ελευθερίας του λόγου και ήταν επιζήμια για την κοινωνία...''

''Εάν ο κινεζικός λαός ενεργήσει σύμφωνα με τις επιθυμίες του, είναι βέβαιο ότι η χώρα θα υποφέρει από πολέμους και διαμάχες, καταστρέφοντας την σημερινή ειρήνη που η Κίνα κατέκτησε με μεγάλες προσπάθειες".

Μπορεί ο Λιου Σιαομπό να τιμάται από τη διεθνή κοινότητα για τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα , όμως παραμένει σχετικά άγνωστος στους συμπατριώτες του, έπειτα από τις άοκνες προσπάθειες του κινεζικού καθεστώτος να σβήσει από τη συλλογική μνήμη το κίνημα για τη δημοκρατία της Πλατείας Τιενανμέν το 1989 και χάρη στην αποτελεσματικότητα του συστήματος χειραγώγησης της ενημέρωσης.

Αν ρωτήσει κανείς έναν περαστικό στους δρόμους του Πεκίνου για τη γνώμη του για τον Λιου Σιαομπό, το πιθανότερο είναι ότι θα λάβει την απάντηση: "ποιόν;".

"Νομίζω ότι κάτι είδα στην τηλεόραση, αλλά δεν είμαι βέβαιη", δήλωσε η επιχειρηματίας Μα Ζουπένγκ όταν ερωτήθηκε.

"Δεν είναι λογικό να βραβεύεται ένας τέτοιος άνθρωπος. Ολα είναι πλέον διαφορετικά από την εξέγερση του 1989. Οι ιδέες των ανθρώπων έχουν αλλάξει. Η Κίνα έχει αλλάξει. Ανθρωποι σαν τον Λιου είναι αδιάφοροι".

Παράλληλα το ίδιο είχε συμβεί και στις 8 Οκτωβρίου μετά από την ανακοίνωση της βράβευσης του Σιαομπό με τις ιστοσελίδες του CNN, του BBC και του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TV5.


Δεν υπάρχουν σχόλια: