Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Παπακωνσταντίνου: Μεγάλη προσπάθεια για 30 δις ευρώ


Εν αναμονή της χορήγησης της τέταρτης δόσης του δανείου, που θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση των στόχων έως το τέλος του 2010, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνει ότι απαιτείται προσπάθεια για την εξασφάλιση τριάντα δισεκατομμυρίων ευρώ....



Με τη συζήτηση περί επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής", επισημαίνει πως αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η προσπάθεια για δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη δεν γίνεται να σταματήσει το 2013.

Σημειώνοντας ότι ξεκινήσαμε με ένα έλλειμμα 36 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε ότι μέχρι το 2014 πρέπει να μειωθεί το πολύ στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. "Αυτά τα 30 δισεκατομμύρια δεν θα έρθουν μόνα τους", τόνισε, αναφέροντας πως η αποτυχία ή η επιτυχία για τον ίδιο θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

To Μνημόνιο δεν είναι από μόνο του αρκετό

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι μέσω αυτού επιχειρείται η διόρθωση κακώς κειμένων, θέτοντας στόχους και υλοποιώντας μέτρα μέσα σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, ούτε μόνο αυτό είναι που χρειάζεται η χώρα, ούτε μόνο αυτό κάνουμε. "Αν δεν αλλάξουν ριζικά το θεσμικό περιβάλλον, η κουλτούρα και η νοοτροπία σε πολλούς τομείς, αν δεν αποκατασταθούν αξίες που σχετίζονται με την απόδοση δικαίου, τη διαφάνεια, την ισονομία και την ισοπολιτεία όλη η προσπάθεια στο πεδίο της οικονομίας δεν θα είναι βιώσιμη. Θα είμαστε πάντοτε ευάλωτοι σε αυτές τις κακοδαιμονίες που σε μεγάλο βαθμό έθρεψαν το κράτος και την οικονομία που έχουμε και θέλουμε να αλλάξουμε", υπογράμμισε.

Μάχη με το χρόνο για 180 δράσεις

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου μέχρι το Μάρτιο, καθώς θα πρέπει να υλοποιήσει 180 δράσεις, ορισμένες εκ των οποίων, όπως σημείωσε, είναι καθοριστικής σημασίας στις τριμηνιαίες αξιολογήσεις και για την εκταμίευση των δόσεων.

Αποκρατικοποιήσεις με στόχο 7 δις ευρώ

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, σημείωσε ότι έχε ως στόχο την εισροή εσόδων επτά δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών.

"Για το 2011 ο στόχος είναι το 1 δισεκατομμύριο. Ήδη, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων αποφάσισε στην πρόταση για πρόσληψη χρηματοοικονομικών και τεχνικών συμβούλων για μία σειρά από περιπτώσεις - το αεροδρόμιο, τα περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, τα κρατικά λαχεία κ.λπ.", τόνισε.

Αναγκαία η μείωση υπαλλήλων στο Δημόσιο

Για σταδιακή μείωση του αριθμού υπαλλήλων στο Δημόσιο, που όπως σημείωσε είναι αναγκαία, έκανε λόγο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι θα επιτευχθεί μέσα από τη φυσική ροή των αποχωρήσεων και την εφαρμογή του κανόνα μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

"Στον κανόνα αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι μετατάξεις από τις επιχειρήσεις σε αναδιάρθρωση, άρα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση αυτού του δυναμικού. Θα προτάξουμε φυσικά τους τομείς όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες -υγεία, παιδεία, ασφάλεια- αλλά και αυτούς που είναι πιο κρίσιμοι για την εφαρμογή του προγράμματος", ανέφερε.

Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

Αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια οριζόντια παρέμβαση που αίρει τα εμπόδια ή τις διοικητικές παρεμβάσεις στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων, επισημαίνοντας πως καταργούνται περιορισμοί και πως θα πρέπει να στοιχειοθετείται γιατί να υπάρχει κάποιος περιορισμός.

"Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τα επαγγέλματα που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής -δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, κ.λπ.- θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις και άλλα. Οι όποιες εξαιρέσεις, θα πρέπει να είναι απολύτως τεκμηριωμένες", τόνισε.

Διαγραφή Παπαχρήστου

Σε ό,τι αφορά τη διαγραφή του βουλευτή Ευάγγελου Παπαχρήστου, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι βουλευτές πρέπει και έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους και να διαθέτουν την ψήφο τους.

"Αντίστοιχα βεβαίως ο πρόεδρος του κόμματος έχει δικαίωμα να αποφασίζει σε ποιες στιγμές, σε ποιες δύσκολες αποφάσεις η χώρα χρειάζεται τη συντεταγμένη και καθολική στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και βέβαια σε κάθε στιγμή ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του με βάση τη συνείδησή του. Αλλά δεν υπάρχει προνομιακή πρόσβαση στην κοινωνική ευαισθησία", υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: