Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Η Ελλάδα θα ζητήσει αναδιάρθρωση χρέους μετά το 2013


Σε σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μετά το 2013, αλλά και του ποσού που έχει λάβει από έτερους πιστωτές, φαίνεται πως κατέληξε το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, στις οποίες συμμετείχαν οι κ.κ. Λουκάς Παπαδήµος, Γιώργος Προβόπουλος και τραπεζίτες στους οποίους έχει εµπιστοσύνη η κυβέρνηση....



Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” (23/12), το σχέδιο ήδη έχει κοινοποιηθεί ανεπισήµως στις Βρυξέλλες, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Βερολίνο και έτυχε κατ' αρχήν καλής υποδοχής από τις Βρυξέλλες.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο απορρίπτει κάθε ιδέα αναδιάρθρωσης οποιασδήποτε µορφής πριν από τη λήξη του προγράµµατος δανειοδότησης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ (2013), κάτι που πολλοί κοινοτικοί παράγοντες είχαν προτείνει, µε ταυτόχρονη µάλιστα κίνηση των τριών “επικίνδυνων χωρών” (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

Σύµφωνα µε το σχέδιο, στο οποίο κατέληξε η ελληνική πλευρά έπειτα από εβδοµάδες προτάσεων και σχεδίων επί χάρτου, η Ελλάδα θα προβεί µετά τη λήξη του Μνηµονίου σε αναδιάρθρωση του χρέους της µε δύο κυρίαρχα στοιχεία.

Αφενός, την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής, όχι µόνο για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και γι’ αυτά που έχει λάβει από έτερους πιστωτές, ενώ θα ζητήσει και τη μείωση του επιτοκίου αυτών των δανείων.

?στόσο, δεν θα επιδιώξει κούρεµα (hair cut) της αξίας των οµολόγων της.

Οι προϋποθέσεις της αναδιάρθρωσης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται κοινοτικές πηγές, για να είναι σε θέση η Ελλάδα να διαπραγµατευθεί αναδιάρθρωση του χρέους της µε τους όρους που επιθυµεί, πρέπει να έχει βάλει σε τάξη τα δηµοσιονοµικά της, αυξάνοντας τα έσοδα και περιορίζοντας τις δαπάνες, ώστε να συρρικνωθεί το έλλειµµα σύµφωνα µε τους στόχους.

Θέµα προτεραιότητας θεωρούνται και οι διαρθρωτικές αλλαγές, που ήδη προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και το ζήτηµα των εργασιακών σχέσεων, καθώς θεωρείται πως έτσι θα µειωθεί το κόστος εργασίας και θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονοµίας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στους δείκτες ανταγωνιστικότητας που ετοιµάζεται να παρουσιάσει ο Ολι Ρεν, µε βάση τους οποίους θα αξιολογούνται οι χώρε, πρώτος είναι το κόστος εργασίας.

Τέλος, σε αυτό το δυσµενές περιβάλλον, θα απαιτηθούν προσπάθειες για ενίσχυση της ανάπτυξης, κάτι που είναι προαπαιτούµενο για τις αγορές, όταν η Ελλάδα βγει να ζητήσει νέα δάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: