Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Παπανδρέου: Του γύρισαν την πλάτη οι πολιτικοί αρχηγοί


ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς , είχε το πρωί της Τρίτης (14/12) ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου, επεδίωξε να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, εν όψει της Συνόδου της ΕΕ και της ψηφοφορίας για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ με νεά μισθολογικά χαράτσια, χωρίς επιτυχία όμως....



Πάντως η προοπτική της συναίνεσης φαντάζει δύσκολη, καθώς ήδη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, αρνήθηκε να μεταβεί στο Μαξίμου, ενω ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αποχώρησε από το Μαξίμου σκυθρωπός και χωρίς διαθέση να προβεί σε δηλώσεις.
Λίγο μετά τις 11, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Λόγω της κίνησης ο κ. Σαμαράς έφτασε πριν από τον πρωθυπουργό, οποίος καθυστέρησε για λίγα λεπτά!

Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση, αποχώρησε χωρίς να μιλήσει στους δημοσιογράφους.

Σαμαράς : "Συμφωνήσαμε μόνο στην αναθεώρηση"

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλα και προσωπικά στον πρωθυπουργό.

"Ο κ. Παπανδρέου στην οικονομική πολιτική δεν θέλει συναίνεση. Ζητάει από εμάς έγκριση και συνενοχή. Σε αποφάσεις που η Κυβέρνησή του έχει ήδη πάρει. Πριν τις πρόσφατες εκλογές υποσχέθηκε ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα. Και σήμερα, αιφνιδιαστικά και χωρίς διάλογο, φέρνει στη Βουλή κατεπείγον νομοσχέδιο, που αλλάζει δραματικά τη ζωή σε εκατομμύρια συμπολίτες μας. Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης οδηγεί τους πολίτες σε απόγνωση και την κοινωνία σε διάλυση. Σε αυτή την πολιτική, συναίνεση δεν δίνω. Γιατί θα ήταν συνενοχή" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαρας

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου, ότι απέτυχε στην πατάξη της φοροδιαφυγής:

"Το βάρος των ελλειμμάτων και του χρέους καλούνται πάλι να σηκώσουν στην πλάτη τους οι "συνήθεις ύποπτοι": Οι νομοταγείς, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Αυτή η κοινωνική αδικία δεν μπορεί να συνεχιστεί".

Διαφωνία υπήρξε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής καθώς ο κ. Σαμαράς, χαρακτήρισε εξωφρενικές τις απόψεις του ΥΠΕΞ κ. Δρούτσα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε, ενω κατηγόρησε τη κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, με αφορμή κινήσεις και δηλώσεις αξιωματούχων της Άγκυρας και των Σκοπίων -αλλά και άλλων ξένων παραγόντων- για την Κύπρο, το καθεστώς του Αιγαίου, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα χωρικά ύδατα, το όνομα των Σκοπίων.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν μόνο στο θέμα της Αναθεώρησης του Συντάγματος και να είναι η επόμενη Βουλή αναθεωρητική .

Οσον αφορά τη επικείμενη Σύνοδο Κορυφής , ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η ΝΔ:

1. Είναι θετική στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, χωρίς, όμως, την επιβολή πρόσθετων μέτρων.

2. Είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη μείωση των κονδυλίων για τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά το 2013. Σε ώρες ύφεσης για ολόκληρη την Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Κεντρικός Προϋπολογισμός οφείλει να είναι αναπτυξιακός και να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή των κρατών μελών.

3. Θεωρεί εσφαλμένη τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., γιατί μπορεί ο μηχανισμός αυτός, αν γίνει έτσι, να οδηγήσει στην πτώχευση των πιο αδύναμων κρίκων.

4. Πιστεύει πως οι δημοσιονομικοί στόχοι των κρατών της Ευρωζώνης, μπορεί μεν να είναι λογικό να βρίσκονται κάτω από την εποπτεία ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων για εκείνα τα κράτη που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να πραγματοποιήσουν τους στόχους αυτούς.

Παπαρήγα: "Ο πόλεμος τώρα ξεκινά"

Χωρίς διάθεση συναίνεσης εξήλθε από το Μέγαρο Μαξίμου και γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

"Με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε μόνο για την επικείμενη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το πολυνομοσχέδιο δεν είπαμε τίποτα, αφού είναι δεδομένη η θέση μας. Καμία συναίνεση και σε τίποτα», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Όπως είπε η κα Παπαρήγα, εκτίμηση του ΚΚΕ είναι, πως ο πραγματικός πόλεμος τώρα ξεκινάει. "Δεν έχει κανένα νόημα, οι εργαζόμενοι να διαπραγματεύονται πόσα θα χάσουν".

"Δεν υπάρχουν μείγματα πολιτικής. Ή θα σκύψεις το κεφάλι ή θα οργανώσεις με αποφασιστικό τρόπο αντεπίθεση. Λύσεις στα πλαίσια του νέου συστήματος δεν υπάρχουν", δήλωσε.

Ακόμη, εκτίμησε πως "η κρίση θα κρατήσει. Οι ανταγωνισμοί θα ενταθούν και αν ακόμη ξεπεραστεί η κρίση, θα έχει αφήσει πίσω της συντρίμμια. Γι’αυτό λέμε ότι η κρίση τώρα ξεκινάει", κατέληξε, επαναλαμβάνοντας πως με τον κ. Παπανδρέου δε συζήτησαν κάτι άλλο, εκτός από την επικείμενη Σύνοδο της ΕΕ.

"Με τον κ. Παπανδρέου μιλήσαμε χθες. Θα τον δω και το απόγευμα", είπε χαρακτηριστικά.

Καρατζφέρης : "Δεν θα είμαι ο νεκροθάφτης της κοινωνίας"

Στις 12:30 ο πρωθυπουργός συνατήθηκε με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη.

Και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κράτησε αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική τονίζοντας χαρακτηριστικά :

«Δείξαμε τη σοβαρότητα που έπρεπε και ψηφίσαμε το Μνημόνιο, για να υπάρχουν μισθοί και συντάξεις. Τώρα όμως οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται. Ήμουν ο σημαιοφόρος της συναίνεσης. Δε θα είμαι ο νεκροθάφτης της κοινωνίας».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, καθώς τόνισε ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια προσπάθεια να δοθεί εικόνα συναίνεσης, την ώρα που στη Βουλή θα συζητείται το πολυνομοσχέδιο.

Μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και συγκεκριμένα στις 14:30, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Θα συζητηθούν πέντε νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων το "καυτό" νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: