Σε έναν άνευ προηγουμένου διαδικτυακό πόλεμο έχει επιδοθεί την Κυριακή (28/11) ολόκληρο το Internet με τα περιέχομενα των εγγράφων της WikiLeaks να διαρρέουν το ένα μετά το άλλο.
Η Σαουδική Αραβία είχε παροτρύνει τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν πόλεμο με το Ιράν, Νότια Κορέα και ΗΠΑ σχεδιάζουν την εξόντωση της Βόρειας Κορέας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Βλάντιμιρ Πούτιν επιδίδονται σε μυστικές ενεργειακές συμφωνίες, ενώ η μεγάλη βόμβα αφορά τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία έχει διατάξει την παρακολουθήση ανώτατων αξιωματούχων του ΟΗΕ....
H γερμανική Der Spiegel, οι New York Times, η ισπανική El pais και η γαλλική Le Monde είναι οι εφημερίδες που διαθέτουν πάνω από 250.000 έγγραφα της WikiLeaks και προκαλούν πραγματική διπλωματική κρίση.
Η Guardian αποκτά όλο και περισσότερα απόρρητα έγγραφα τα οποία ανεβάζει σταδιακά στο διαδικτυακό της τόπο.
Η μεγάλη βόμβα
Από την Κοντολίζα Ράις ως τη Χίλαρι Κλίντον, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ απ’ ό,τι φαίνεται βασίζεται στην ενδελεχή παρακολούθηση συμμάχων και εχθρών.
Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες τα τελευταία χρόνια παρακολουθούν ό,τι κινείται εντός και εκτός αμερικανικών πρεσβειών στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αποκτώντας πρόσβαση ακόμα και στα προσωπικά τους στοιχεία.
DNA, δακτυλικά αποτυπώματα, καθημερινή ρουτίνα είναι τα στοιχεία τα οποία αναφέρουν στο State Department οι πράκτορες.
Απαύγασμα όλων είναι η παρακολούθηση ακόμα και ανώτατων στελεχών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου πιθανότατα να συμπεριλαμβάνεται ακόμα και ο γενικός γραμματάεας Μπαν Κι Μουν.
Το εσωτερικό δίκτυο και κάθε μορφή επικοινωνίας των αξιωματούχων του ΟΗΕ βρίσκονται πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα των πρακτόρων.
Οι δύο αναφορές για την Ελλάδα
Σε ένα έγγραφο της 16ης Σεπτεμβρίου του 2009, ένας διπλωματικός ακόλουθος συζητώντας για το θέμα της ονομασίας τη πΓΔΜ, λέει στον προϊστάμενο του, πως μια καινούρια ελληνική κυβέρνηση θα βοηθήσει στην λύση του προβλήματος.
"Μια πιο ήπια συντηρητική κυβέρνηση ή μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα είναι ένας πιο ισχυρός και πιο ευέλικτος εταίρος στις διαπραγματεύσεις" φέρεται να λέει ο ακόλουθος. Και προσθέτει πως η πΓΔΜ θα πρέπει να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της για να υπάρξει πρόοδος.
Σε άλλη αναφορά, αυτή τη φορά για τα ελληνοτουρκικά, μιλά αξιωματούχος της Τουρκίας, ο οποίος υποστηρίζει πως για το θέμα της Κύπρου, οι ελληνοκύπριοι θέλουν να ξεχαστεί πως η ενότητα της νήσου είναι θέμα διεθνές.
"Οι ελληνοκύπριοι είναι άτρωτοι, επειδή κατάφεραν να μπουν στην ΕΕ, όμως ο τουρκοκυπριακός λαός έχει απογοητευτεί" λέει ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτιμά πως ο έλληνας πρωθυπουργός έχει δείξει σημάδια καλής θέλησης για την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πως η τουρκική ηγεσία κατανοεί την όποια καθυστέρηση που δείχνει η ελληνική πλευρά λόγω των οικονομικών δυσχερειών που τη μαστίζουν.
Η Κίνα και η Google
Από το 2002 οι κινεζικές αρχές είχαν καταφέρει να εισβάλλουν στους υπολογιστές της αμερικανικής κυβέρνησης, στου Δαλάι Λάμα και πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων.
Το γεγονός με τη Google ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα, ένα μικρό μέρος της δυνατότητας της κινεζικής κυβέρνσησης να εισβάλει στα συστήματα και να προκαλεί σαμποτάζ στις επιχειρήσεις.
Ότάν το ανακάλυψε η αμερικανική κυβέρνηση ήταν ήδη αργά.
Η εξαφάνιση της Βόρειας Κορέας
Σε ένα διπλωματικό έγγραφο αναφέρονται οι συζητήσεις Νοτιοκορεατών και αμερικανών αξιωματούχων για μια ενοποιημένη Κορέα.
Μάλιστα αναφέρονται σε εμπορικό σαμποτάζ που θα μπορούσε να κάνει η Νότια Κορέα στην Πιονγκγιανγκ, εισβάλλοντας στην αγορά της Κίνας, προκειμένου να γονατίσει την οικονομία της Βόρειας Κορέας, που αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα.
Μπερλουσκόνι – Πούτιν
Οι δύο άνδρες συνδέονται με μια στενή φιλία, όπως αναφέρει αμερικανός πράκτορας από τη Ρώμη το 2009.
Η στενή αυτή φιλία μεταφράζεται σε κρυφές ενεργειακές συμφωνίες, με συμβόλαια κάτω από το τραπέζι, ενώ τονίζεται και υπάρξη ενός «σκοτεινού» συνδέσμου από την Ιταλία, χωρίς να διευκρινίζεται ο ρόλος του.
Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010
Οι πρώτες αποκαλύψεις: Τι περιέχουν τα έγγραφα της WikiLeaks - Τι λένε για την Ελλάδα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου