Όταν οι γηραιότεροι Έλληνες με την μείωση των συντάξεων τους , χάνουν ένα σημαντικό ποσό, είναι τουλάχιστον ανήθικο να ομιλεί κανείς περί χρηματιστηριακών κερδών. Τα χρηματιστήρια, όμως, δεν είναι εκκλησίες, ούτε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Και από την αρχή του χρόνου οι απώλειες του Γενικού Δείκτη είναι 32%, ενώ σε επίπεδο 52 εβδομάδων οι ζημίες διαμορφώνονται στο 40%.
Η πτώση είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Δηλαδή με άλλα λόγια, ένας επενδυτής ο οποίος έχει τοποθετήσει 1 εκατ. ευρώ σε μετοχές του Γενικού Δείκτη γράφει ζημίες 400 χιλ ευρώ.
Στον εικοσάρη, από την 1/1 οι υψηλότερες απώλειες εντοπίζονται στην μετοχή της MIG με πτώση 64%, στην Τράπεζα Πειραιώς με 61% , αλλά και στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η οποία έχει χάσει 54%....
Στον σαραντάρη, οι απώλειες διαμορφώνονται στο 82% για την μετοχή της Γενικής και στο 70% για τον τίτλο της Μηχανικής. Η ίδια κακή εικόνα επικρατεί και στα Αμοιβαία Κεφάλαια με απώλειες έως 34% στην κατηγορία των μετοχικών Αμοιβαίων. Εξαίρεση αποτελούν τα αμοιβαία της Πειραιώς με απόδοση 29%, της Eurobank Εmerging με 20% και της HSBC αναπτυξιακό με απόδοση 13% περίπου.
«Η αγορά είναι σαν μια «κινούμενη» άμμο. Ακόμη και οι εκπαιδευμένοι traders μπορούν να χάσουν ανά πάσα στιγμή και να εγκλωβιστούν αν δεν ορίσουν το όριο των απωλειών τους. Οποιαδήποτε επιλογή την τελευταία περίοδο μετά την αύξηση κεφαλαίο της Εθνικής καταλήγει σε εγκλωβισμό. Τώρα συμβαίνει το ανάποδο από την περίοδο του 1999», αναφέρει παλαιός χρηματιστής.
Χαρακτηριστική η περίπτωση της μετοχής του ΟΤΕ η οποία χθες έκανε άνοδο 12-13% με διακίνηση άνω του 1 εκατ. τεμαχίων. Μια φήμη περί πώλησης ήταν αρκετή για να τοποθετηθεί κανείς για να καταλάβει αργότερα ότι επρόκειτο για «ξεφόρτωμα» ισχυρού χαρτοφυλακίου μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας.
Η περίοδος μετά την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας δεν σηματοδότησε μια άλλη πορεία, όπως αναμενόταν, καθώς οι ξένοι επενδυτές απαιτούν να πειστούν για την δυνατότητα του ελληνικού κράτους να συγκεντρώσει τα ελλείμματα του. Όσο τα έσοδα του κράτους παραμένουν στο μείον , το ΧΑ θα βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Συμπερασματικά, οι συνταξιούχοι μπορεί να έχασαν την σύνταξη τους, αλλά και τα χρηματιστηριακά και πολιτικά Golden Boys- που υποστηρίζουν ανέξοδα το αναγκαίο κακό της μείωσης των συντάξεων - γράφουν τεράστιες ζημίες.
Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010
Tα golden boys χάνουν πιο πολλά από τα …old boys
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου