Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Το μέλλον λίγο πιο κοντά - Εύκαμπτη οθόνη από τη Samsung


Ο πρωτεύων και βασικός τρόπος επικοινωνίας με σχεδόν πάσης φύσεως ψηφιακή συσκευή, εν προκειμένω υπολογιστές (σταθεροί, φορητοί), gadgets (mp3όφωνα, ταμπλέτες) και κινητά τηλέφωνα, είναι η οθόνη.

Επί σειρά πολλών ετών, οι επιστήμονες προσπαθούν και οι χρήστες ευελπιστούν ότι κάποια στιγμή οι πρώτοι θα επινοήσουν και θα προσφέρουν τις οθόνες που πολλές φορές έχουμε δει στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας:....



εύκαμπτες, με δυνατότητα όχι απλώς να τις λυγίσουμε αλλά να τις διπλώνουμε και να τις βάζουμε στην τσέπη μας – ακόμα δε περισσότερο, οι εύκαμπτες «από το μέλλον» οθόνες (κατά τη φαντασία των κινηματογραφιστών πάντα) είναι και αφής!

Όπως πάντα βέβαια και δη σε θέματα τεχνολογίας, η πραγματικότητα απέχει μακράν από τη φαντασία και το αντίθετο, εντούτοις στα εργαστήρια Έρευνας & Ανάπτυξης διαφόρων εταιρειών οι επιστήμονες προσπαθούν. Τα τελευταία οκτώ με δέκα χρόνια έχουν γίνει μικρά αλλά σημαντικά βήματα στον τομέα των εύκαμπτων συστημάτων απεικόνισης, αλλά, όπως αναφέραμε, τα βήματα είναι μικρά. Έτσι, οι πρώτες υλοποιήσεις ήταν ιδιαίτερα μικρές οθονίτσες σε ίντσες και πολύ λεπτό πάχος αλλά με πάρα πολύ μικρή ανάλυση (ανάλυση εστί η πληθώρα των κάθετων και οριζόντιων γραμμών που συνθέτουν την εικόνα στην οθόνη και ορίζουν τον αριθμό των εικονοστοιχείων ή αλλιώς Pixel, πχ. 1920x1080 γραμμές ισούνται περίπου με 2 εκατομμύρια Pixel ή 2 MegaPixel) και λίγα περιθώρια «κάμψης».

Στην πορεία όμως, όπως είναι λογικό, τα βήματα έγιναν πιο γοργά και πιο ουσιώδη: πρόσφατα η Samsung Mobile Display (τμήμα της Samsung που εξειδικεύεται στα φορητά συστήματα απεικόνισης) παρουσίασε στην έκθεση FPD International 2010 (FPD = Flat Panel Display) το νέο της επίτευγμα. Μια οθόνη με διαγώνιο διάσταση 4.5 ιντσών και το σημαντικότερο, με ανάλυση 800x480, εφάμιλλη δηλαδή με τα κινητά τηλέφωνα αφής τελευταίας γενιάς, η οποία πλέον μπορεί να βαπτιστεί επάξια ως «εύκαμπτη» όπως μπορείτε να παρατηρήσετε από τη φωτογραφία. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση, είναι τύπου AMOLED (Active Matrix Light Emitting Diodes) που προσφέρει μεγάλη γκάμα αποχρώσεων, αλλά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της παρουσίασης της Samsung ήταν η δήλωση ότι η εν λόγω εύκαμπτη οθόνη έχει πολλές πιθανότητες να πάρει το «πράσινο φως» για μαζική παραγωγή, ήτοι να βρεθεί στα ράφια των καταστημάτων.

Βέβαια, ακόμα και αυτό είναι στο πλαίσιο της θεωρίας, καθώς όσο και να θέλει η Samsung να δώσει στην λιανική μια τέτοια εύκαμπτη οθόνη, θα πρέπει να υπάρχει και ένας σημαντικός λόγος για τον μέσο χρήστη για να την αγοράσει, με λίγα λόγια θα πρέπει να μην είναι μια σκέτη εύκαμπτη οθόνη, αλλά να έχει πραγματικό νόημα, μια πρακτική εφαρμογή, κάτι τέλος πάντων που να βελτιώνει την καθημερινότητά μας, που να εξελίσσει προς το καλύτερο και ευκολότερο τρόπο χρήσης / επικοινωνίας με τις μικρές συσκευές. Μέχρι τότε, το μοναδικό που μπορούμε να κάνουμε είναι ό,τι κάναμε μέχρι τώρα: να ελπίζουμε και να φανταζόμαστε ένα πιθανό και εύκαμπτο μέλλον με οθόνες αφής, που θα τις διπλώνουμε και θα τις έχουμε στις τσέπες μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: