Με τη λήξη των διαπραγματεύσεων που εξελίχθηκαν σε σωστό πολιτικό θρίλερ, η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, μάλλον βγάζει νικητή την τρόικα.
Και αυτό γιατί το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε τελικά κάθε νέα μετάταξη από τις υπό εξυγείανση ΔΕΚΟ να θεωρείται νέα πρόσληψη.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βάζει ήδη λουκέτο σε δύο δημόσιους οργανισμούς...
Στην ουσία του, το μέτρο αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορεί να γίνεται καμία νέα πρόσληψη, αφού οι ανάγκες στους δημόσιους οργανισμούς θα πρέπει να καλύπτονται από το προσωπικό των οργανισμών εκείνων που θα βρίσκονται υπό εξυγίανση.
Επιπλέον θα ισχύσει απαρέγκλιτα και ο κανόνας:"μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις".
Από την άλλη μεριά, η Λούκα Κατσέλη, η οποία χρήζεται “υπεύθυνη” για την έναρξη αυτού του θρίλερ φαίνεται ότι ηττήθηκε, καθώς οι κλαδικές συμβάσεις μάλλον τελικά δεν θα υπερισχύσουν σε σχέση με τις επιχειρησιακές.
Αυτό σημαίνει πως ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα δεν θα υπογράφει την συλλογική σύμβαση εργασίας αλλά τη σύμβαση που έχει ετοιμάσει ο ίδιος ο εργοδότης, γεννώντας ερωτηματικά για το αν θα τηρούνται τα στοιχείωδη εργασιακά δικαιώματα.
Πάντως, η συνέντευξη Τύπο της τρόικας θα γίνει την Τρίτη (23/11), όπου και θα μάθουμε αναλυτικά και επίσημα πλέον το τι θα γίνει με τις ΔΕΚΟ και τις συμβάσεις.
Οι πρώτες καταργήσεις
Το βράδυ της Δευτέρας (22/11) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης “εγκαινίασε” τις καταργήσεις δημόσιων οργανισμών, με πρώτα θύματα την “Αγρότημα ΑΕ” και “ΟΠΕΠ ΑΕ”.
Η Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή υπό τον κ. Πάγκαλο, στη συνεδρίαση της αποφάσισε να βάλει λουκέτου στις δυο εταιρείες, οι οποίες είχαν συσταθεί μόλις το 2009.
Η επιτροπή αποφάσισε ότι ήταν ζημιογόνες για το ελληνικό δημόσιο αφού σύμφωνα με το σκεπτικό, η Αγρότημα “χρησίμευσε ως όχημα για ευρείας έκτασης σπατάλη αλλά και πληθώρα παράνομων προσλήψεων. Ειδικότερα την 26η Αυγούστου 2009 συνήφθησαν 34 συμβάσεις έργου εκτός ΑΣΕΠ υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Αυτή τη στιγμή το διαθέσιμο υπόλοιπο της εταιρίας ανέρχεται σε 20, περίπου, ευρώ, όταν το μετοχικό της κεφάλαιο είναι 450.000 ευρώ”.
Στην ΟΠΕΠ το χρονικό διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2009 προσλήφθηκαν, αναιτίως, περισσότερα από 170 άτομα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος μισθοδοσίας από 250.000€ τον Ιούνιο του 2009 σε 600.000€ το μήνα Σεπτέμβριο του 2009. Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους νεοπροσληφθέντες ελάμβαναν 4.000, ή ακόμα 5.000 ευρώ μηνιαίως.
Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010
Προσλήψεις "βαφτίζει" η τρόικα τις μετατάξεις στο Δημόσιο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου