Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Βρετανική αποζημίωση σε κρατούμενους του Γκουαντάναμο


Με εφτά πρώην κρατούμενους στη φυλακή του Γκουαντάναμο, που υποστηρίζουν ότι βασανίστηκαν... με τη συνεργία των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών (ΜΙ5) ήρθε σε διακανονισμό, μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, η βρετανική κυβέρνηση, ώστε να αποσύρουν τις εναντίον της κατηγορίες....



Έξι πρώην κρατούμενοι, οι Martin Mubanga, Moazzam Begg, Omar Deghayes, Bisher al-Rawi, Jamil el-Banna, Binyam Mohamed και Richard Belmar, κατηγορούν μέλη της MI5 για συνεργία στα βασανιστήρια.

Σύμφωνα με την Telegraph, η κυβέρνηση θα κάνει τη σχετική ανακοίνωση την Τρίτη (16/11) στο Κοινοβούλιο, ενώ ο Binyam Mohamed, αναμένεται να λάβει το ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ.

Οι άλλοτε ύποπτοι ως τρομοκράτες, κάποιοι από τους οποίους ήταν πρόσφυγες που ζητούσαν άσυλο στη Βρετανία, μήνυσαν τη βρετανική κυβέρνηση, για κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στο Γκουαντάναμο.Πάντως, οι λεπτομέρειες του διακανονισμού θα παραμείνουν απόρρητες, κατόπιν αιτήματος και των δύο πλευρών.

Τον Ιούλιο, η βρετανική δικαιοσύνη διέταξε να δοθούν στη δημοσιότητα έγγραφα που αφορούσαν την αντιμετώπιση που είχε ο Αιθίοπας Binyam Mohamed, ο οποίος είχε κρατηθεί στο Γκουαντάναμο επί τέσσερα χρόνια και τον Φεβρουάριο του 2009 μεταφέρθηκε στη Βρετανία, όπου κατοικεί μόνιμα.

Το Foreign Office όμως εμπόδιζε τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, τα οποία προέρχονται από την αμερικανική CIA, επικαλούμενο την "εθνική ασφάλεια" και την ανάγκη να διαφυλαχθεί το απόρρητο των πληροφοριών που ανταλλάσσουν Λονδίνο και Ουάσινγκτον, ωστόσο, πληροφορίες διέρρευσαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με παρατηρητές, η απόφαση για αποζημίωση ύψους πολλών εκατομμυρίων λιρών ελήφθη μετά από πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα δύο ανεξάρτητων μεσολαβητών, καθώς η βρετανική κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει τις πολυδάπανες δικαστικές διαμάχες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: