Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Aπό το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν οι ελληνορωσικές σχέσεις


Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν οι ελληνορωσικές σχέσεις

Τα ίδια τα γεγονότα μάλιστα, δείχνουν ότι σε όλη την κλίμακα... της ιεραρχίας του κρατικού και πολιτικού μηχανισμού της Ρωσίας έχει εμπεδωθεί η αίσθηση –αν όχι η βεβαιότητα- ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σαμποτάρει τις σχέσεις με τη Ρωσία....



Μετά την ψυχρή αντιμετώπιση της κ.Μπιρμπίλη, τώρα ένα ακόμη περιστατικό που λίγο έλειψε να μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο, έστω ήσσονος έντασης, έρχεται να το επιβεβαιώσει. Σημειώθηκε προ δεκαημέρου στο Λονδίνο, όταν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ.Γιώργος Νικητιάδης, ήταν εκεί για να παραλάβει το βραβείο του καλύτερου Μουσείου του Κόσμου που κέρδισε το Μουσείο της Ακρόπολης στον διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ένωση Δημοσιογράφων Τουριστικών Συντακτών Βρετανίας. Παρόντες στο επεισόδιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην αγγλική πρωτεύουσα, ήταν Ελληνες διπλωμάτες.

Λίγο μετά την παραλαβή του βραβείου λοιπόν, τον κ.Νικητιάδη πλησίασε ο ρώσος ομόλογός του, Ολέγκ Ραζνόφ. Με αυτόν μάλιστα, είχε συναντηθεί ο Ελληνας υφυπουργός μόλις τον Ιούλιο του 2010 στη Μόσχα, όταν ο πρώτος έκανε βαρύγδουπες εξαγγελίες περί νέου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τουριστικό τομέα. Κοινή εντύπωση των παραβρισκομένων ήταν ότι ο κ.Νικητιάδης αντιμετώπισε το Ρώσο ομόλογό του με αδιαφορία. Όταν μάλιστα, ο δεύτερος του είπε ότι είχαν συναντηθεί στη Μόσχα και τον κάλεσε να ξανασυναντηθούν για να βάλουν μπροστά όσα είχαν συμφωνήσει στη ρωσική πρωτεύουσα, ο κ.Νικητιάδης φέρεται να είπε ότι δεν θυμάται τι συνεννοήσεις έγιναν. Μέσα σε κλίμα ψυχρότητας και εμφανώς εκνευρισμένος, σύμφωνα με διπλωμάτες μας, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός αποχώρησε. Το χειρότερο είναι ότι, εξαιτίας αυτής της πολιτικά και διπλωματικά άκομψης και ανεξήγητης στάσης του κ.Νικητιάδη, οι Ρώσοι αποφάσισαν να μην παραβρεθούν στην έκθεση, «Φιλοξενία», που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, η τετραμελής ρωσική αντιπροσωπεία ακύρωσε τα εισιτήριά της. Τελικώς, ύστερα από διπλωματικές ενέργειες στη Μόσχα, κανονίστηκε να έλθει μια αντιπροσωπεία, κατά πληροφορίες δύο ατόμων.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που φέτος, όπως έγιναν γνωστό από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο τουρισμός στη χώρα μας είχε μείωση εσόδων, και ενώ είναι γνωστό ότι οι Ρώσοι αποτελούν σταθερούς «γενναίους αιμοδότες» της τουριστικής μας βιομηχανίας. Να σημειωθεί ότι ο κ.Νικητιάδης, εκτός των άλλων, το καλοκαίρι στη Μόσχα είχε πεί ότι στόχος του είναι «να έχουμε 1 εκατ. τουρίστες από τη Ρωσία σε μερικά χρόνια». Πολύ σημαντική θεωρήθηκε τότε από το Κρεμλίνο η εξής δήλωσή του: «Η Ελλάδα έχει από καιρό τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης της βίζας και ως εκ τούτου το κάλεσμα του προέδρου Μεντβέντεφ, στο οποίο ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Γερμανία, η Ιταλία και η Φινλανδία μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και είναι δεδομένο ότι ενώνουμε τη φωνή μας για να καταργηθεί η βίζα μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας».

Ο κάθε κ.Νικητιάδης θα πρέπει λοιπόπν να αντιληφθεί ότι η τουριστική πολιτική δεν εξαντλείται στις συνεντεύξεις Τύπου, τα παχιά λόγια και στις παραλαβές βραβείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: