Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Αρκεί ένας λεκές αίματος για να βρεθεί η ηλικία του δράστη!

Μία σταγόνα αίματος στο χώρο του εγκλήματος είναι αρκετή για να προσδιορίσει η Αστυνομία, έστω και με παρέκκλιση κάποιων ετών, την ηλικία του δράστη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη Ολλανδών ερευνητών, ένας λεκές από αίμα αρκεί για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ηλικία ενός ατόμου με περιθώριο περίπου 9 ετών.

Η μοριακή υπογραφή της ηλικίας απαντάται πάντως μόνο στο αίμα και όχι σε άλλα βιολογικά δείγματα, όπως οι τρίχες και το σπέρμα και μάλιστα, υπάρχει μόνο στα Τ-κύτταρα, μια κατηγορία λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αναδιοργανώνουν το γενετικό υλικό τους προκειμένου να αναγνωρίζουν νέα παθογόνα....

Μέχρι σήμερα, ο προσδιορισμός της ηλικίας του υπόπτου απαιτούσε την ανεύρεση τμημάτων του σκελετού.

“Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, δεν βρίσκει κανείς οστά ή δόντια αλλά μόνο λεκέδες”, εξηγεί ο Μάνφρεντ Κάιζερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο “Έρασμος” του Ρότερνταμ.

Τα εγκληματολογικά εργαστήρια συνήθως συγκρίνουν το γενετικό υλικό από τη σκηνή του εγκλήματος με το γενετικό υλικό των υπόπτων που συλλαμβάνονται ή με το γενετικό υλικό από βάσεις δεδομένων της αστυνομίας.

Η εκτίμηση της ηλικίας είναι δύσκολη, καθώς το DNA των ανθρώπινων κυττάρων γενικά δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι εξαίρεση στον κανόνα. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο θύμος αδένας, από τον οποίο παράγονται τα Τ-κύτταρα, σταδιακά αντικαθίσταται με λιπώδη ιστό καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

Κάθε φορά που ένα Τ-κύτταρο ωριμάζει, αναδιοργανώνει το DNA του προκειμένου να παράγει νέους υποδοχείς, κατάλληλους για την αναγνώριση νέων εισβολέων στην κυκλοφορία του αίματος. Η αναδιοργάνωση αυτή αφήνει μέσα στα κύτταρα άχρηστα τμήματα DNA με τη μορφή βρόχων.

Δεδομένου ότι οι βρόχοι αυτοί εξαφανίζονται λίγο μετά την ωρίμανση των Τ-κυττάρων, η παρουσία τους μπορεί να προσφέρει ενδείξεις για τη γήρανση του θύμου αδένα και του ανθρώπου γενικά.

Η ομάδα του Δρ Κάιζερ μέτρησε τα επίπεδα ενός τέτοιου βρόχου στο αίμα 195 Ολλανδών εθελοντών, και στη συνέχεια τα απεικόνισε σε μια γραφική παράσταση μαζί με τη γραφική παράσταση των ηλικιών τους.

Η μαθηματική σύγκριση των δύο γραφικών παραστάσεων δείχνει ότι, παρόλο που υπάρχουν αποκλίσεις, ο προσδιορισμός της ηλικίας με σχετική ακρίβεια είναι δυνατή, ωστόσο παρέμεινε αδιευκρίνιστο, αν τα αποτελέσματα είναι αξιόπιστα σε άλλες εθνικότητες ή σε ανθρώπους με νοσήματα που επηρεάζουν το θύμο αδένα, όπως ο HIV και ο διαβήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: