Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν για τη βοήθεια στην Ιρλανδία... Δεν είναι αυτόματη η βοήθεια, λέει ο Σόιμπλε. Έκτακτη συνεδρίαση του ιρλανδικού υπουργικού συμβουλίου
Υπέρ του αιτήματος στήριξης της Ιρλανδίας τάχθηκαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και δήλωσαν ότι είναι υπέρ ενός σχεδίου ενίσχυσης που θα διατεθεί την άνοιξη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή....
Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι η Ιρλανδία πρέπει να αποδείξει ότι η βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ, είναι απαραίτητη για να προστευτεί η σταθερότητα του ευρώ, εάν θέλει να επωφεληθεί από το μηχανισμό.
Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 θα προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις μέσω τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο την Ιρλανδία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Νωρίτερα ο Ιρλανδός υπουργός οικονομικών είχε δηλώσει οτι η χώρα του υπέβαλε αίτηση για βοήθεια. Ο Μπράιαν Λένιχαν δεν προσδιόρισε το ποσό, ωστόσο είπε ότι πρόκειται για βοήθεια “δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ”.
Αξιωματούχοι της τρόικας βρίσκονται ήδη στο Δουβλίνο εδώ και δύο ημέρες. Το συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης πακέτο μέτρων τετραετούς λιτότητας, τα οποία αποφασίζονται τώρα ώστε να μη φανεί ότι τα παίρνει η τρόικα αλλά η ιρλανδική κυβέρνηση.
Η έγκριση των μέτρων είναι ωστόσο υποχρεωτική ώστε η Ιρλανδία να λάβει τα κονδύλια."Δεν έχω αμφιβολία ότι το σχέδιό μας θα είναι πειστικό" δήλωσε ο κ. Λένιχαν.Σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel το πακέτο θα είναι ύψους 100 δισ. ευρώ – δέκα δισ. λιγότερα από το δικό μας πακέτο δηλαδή – ενώ oι Sunday Times έκαναν λόγο για 120 δισ. ευρώ.Τα κονδύλια θα προέχονται στο μεγαλύτερο μέρος από το νεοσυσταθέν Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης. Στο πακέτο αναμένεται να συμμετέχει και η Βρετανία, η οποία δεν ανήκει στην Ευρωζώνη.
Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι τα κονδύλια θα είναι ένα "μαξιλάρι" στήριξης του τραπεζικού συστήματος καθώς και ότι το δάνειο από ΔΝΤ και ΕΕ συμφέρει τη χώρα καθώς τα επιτόκια δανεισμού είναι πολύ ευνοϊκότερα από αυτά που μπορεί να πετύχει η χώρα στις αγορές. Πρόσφατα τα ιρλανδικά σπρεντ έκτοξεύτηκαν σε ύψη - ρεκόρ σε σχέση με τα γερμανικά.
Το θρίλερ της Ιρλανδίας φαίνεται ότι θα έχει την ίδια κατάληξη με το ελληνικό δηλαδή την προσφυγή στην ασφυκτική "αγκαλιά" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ οι φόβοι εντείνονται για τους επόμενους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Την ίδια στιγμή η Γερμανία προωθεί σκληρές πολιτικές για τους απείθαρχους της Ευρωζώνης και η κατάσταση μοιάζει με διελκυστίνδα που απειλεί να παρασύρει την ΕΕ σε πρωτοφανή κρίση επιβίωσης.
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010
Επίσημη προσφυγή Ιρλανδίας στο ΔΝΤ - Συμφώνησαν οι ευρωπαίοι Υπ. Οικονομικών
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου