Το επίπεδο πληρότητας στις ελληνικές φυλακές αγγίζει το 141,9% (με ποσοστό αλλοδαπών 43,9%), αριθμός που καθιστά τις ελληνικές φυλακές ανεπαρκείς σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας κα. Β. Ρέντινγκ....
Το θέμα έθιξε με κοινοβουλευτική ερώτηση του ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Παπανικολάου τονίζοντας ότι ο υπερβολικός πληθυσμός στις φυλακές ευθύνεται μεταξύ άλλων για την αύξηση των κρουσμάτων βίας μεταξύ των κρατουμένων, για τη διάδοση των λοιμωδών νόσων αλλά και για την αύξηση των κρουσμάτων αυτοκτονιών.
Στην απάντησή της, εξάλλου, η Επίτροπος σημείωσε ότι προτίθεται να επιληφθεί του θέματος του υπεράριθμου των φυλακών σε έγγραφο πολιτικής την άνοιξη του 2011 (Πράσινη Βίβλος για θέματα κράτησης στην ΕΕ) στο πλαίσιο και εντός των ορίων της αρμοδιότητας της ΕΕ, όπως προβλέπεται στο σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του προγράμματος της Στοκχόλμης. Υπενθυμίζεται ότι οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές της ΕΕ πρέπει να τηρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές που έχει θεσπίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Σύμβαση για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και τη σύσταση για τους Ευρωπαϊκούς Σωφρονιστικούς Κανόνες.
Η Επιτροπή αναφέρει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι κακές συνθήκες κράτησης μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στην εφαρμογή των πράξεων που βασίζονται στην αμοιβαία αναγνώριση, όπως οι αποφάσεις-πλαίσια σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τη μεταγωγή κρατουμένων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ωστόσο, ενδέχεται ένα κράτος να αρνηθεί την παράδοση συλληφθέντος ή τη μεταγωγή φυλακισμένου και κατ'αυτόν τον τρόπο να παρεμποδιστεί η εφαρμογή των πράξεων αμοιβαίας αναγνώρισης.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε:
"Οι υπεράριθμοι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των κρατουμένων αλλά και την ομαλή λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές φυλακές φιλοξενούν περίπου μιάμιση φορά περισσότερους κρατουμένους από τον αριθμό εκείνο που επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία τους. Η διεύρυνση των κοινοτικών αρμοδιοτήτων που προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας στον συγκεκριμένο τομέα θα οδηγήσει σύντομα σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί".
Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010
Στοιβάζονται ψυχές στις ελληνικές φυλακές
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου