Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Σ. Βαλυράκης: "Φταίει η Δικαιοσύνη που διέφυγε ο Γιούνγκ"


Για ευθύνες που βαρύνουν αποκλειστικά τη Δικαιοσύνη έκανε λόγο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, Σ. Βαλυράκης, στο θέμα της διαφυγής από την Ελλάδα του Φόλκερ Γιούνγκ, υπόδικου πρώην διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου της «Siemens Ελλάς»....



Ο πρόεδρος της Εξεταστικής δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης πως ευθύνεται η ολιγωρία της Δικαιοσύνης και πως ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να είχε προφυλακιστεί μετά τη συμπληρωματική ποινική δίωξη για σύσταση συμμορίας και διασυνοριακό έγκλημα.

Στον Γιούνγκ, που κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, είχε επιβληθεί η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα όπως και η εμφάνισή του κάθε μήνα.

Μάλιστα, ως ενόχους για τη διαφυγή του Γιούνγκ, ο κ. Βαλυράκης έδειξε τους Π. Αθανασίου, Νικ. Ζαγοριανό, και τους νυν ανακριτές Νικολακέα, Φιοράκη και Πιπιλίγκα.

Κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής τη Δευτέρα (15/11) αρχικά αποφασίστηκε ομόφωνα να αποσταλεί έγγραφο ζητώντας να διενεργηθούν τα δέοντα στον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ιωάννη Σακελλάκο και στους εφέτες ειδικούς ανακριτές κ.κ. Μαρία Νικολακέα, Ι.Φιοράκη και Ν.Πιπιλίγκα και να κοινοποιήσει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή ωστόσο προέκυψε πολιτική διαφωνία στην εκτίμηση του θέματος.

Το έγγραφο αναφέρει πως ο Φόλκερ Γιούνγκ με επιστολή του προς τον Εισαγγελέα Εφετών Γεώργιο Χατζίκο στις 18 Ιανουαρίου του 2010 παραδέχθηκε τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης από στελέχη της Siemens.

Ο κ. Βαλυράκης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα απόδοσης ευθυνών στην προηγούμενη κυβέρνηση για τη διαφυγή του Γιούνγκ όπως έγινε στην περίπτωση των Μιχάλη Χριστοφοράκου και Χρήστου Καραβέλα.

Ωστόσο, αντίθετη άποψη είχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με το βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα να λέει για "φυγάδευση του Φόλκερ Γιούνγκ", σημειώνοντας πως "δεν είναι δυνατόν να έφυγε μόνος του χωρίς βοήθεια".

Προσέθεσε ότι η πλευρά της γερμανικής εταιρείας έχει θορυβηθεί από την άσκηση ποινικής δίωξης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίηση μαύρου χρήματος και ο Γιούνγκ, ως μέλος του ΔΣ της μητρικής εταιρείας, έχει ήδη καταθέσει ότι για όλες τις «διακριτικές πληρωμές» είχε γνώση η εταιρεία, της οποίας ήταν επί δεκαετίες πολιτική οι δωροδοκίες.

"Μόνος λοιπόν δεν μπορούσε να φύγει. Κάποιοι βρήκαν το έδαφος, γιατί ακριβώς κάποιοι ολιγώρησαν και τον φυγάδευσαν. Κι αυτοί δεν ήσαν οι απλοί αστυνομικοί της Πάρου, αλλά κάποιοι υπουργοί, από τους οποίους ζητώ την ίδια ευαισθησία που έδειξαν και για τους Χριστοφοράκο και Καραβέλα", τόνισε ο κ. Τζαβάρας.

Για "τεράστιες ευθύνες πρωτεύοντος της κυβέρνησης και δευτερευόντως της Δικαιοσύνης", έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αναρωτώμενος, παράλληλα, για το πως μπορεί να διέφυγε ένας τέτοιος κατηγορούμενος.

Καταζητούμενος ο Φόλκερ Γιούνγκ

Ένταλμα σύλληψης εξέδωσαν σε βάρος του Φόλκερ Γιούνγκ οι εφέτες ανακριτές μετά τη διαφυγή του στο εξωτερικό και πλέον θεωρείται επίσημα καταζητούμενος.

Το πρωί της Δευτέρας (15/11) οι Εφέτες Ανακριτές της υπόθεσης και η Εισαγγελία Εφετών ενημερώθηκαν για την παραβίαση των περιοριστικών όρων ενώ ήδη ήταν γνωστή η πληροφορία για διαφυγή του Γιούνγκ στο εξωτερικό από δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ».

Παράλληλα, διενεργείται κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση ώστε να διερευνηθεί ο τρόπος που διέφυγε ο Γιούγνκ και να εντοπιστούν οι ευθύνες αρμοδίων στην υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: