Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Εξαφανισμένα ζώα κατά της υπερθέρμανσης!!

Άγρια άλογα, βουβάλους, ταράνδους και βίσωνες εισήγαγε στο οικοσύστημα της Σιβηρίας ο Ρώσος επιστήμονας Σεργκέι Ζιμόφ, σε μία προσπάθεια να επιβεβαιώσει τη θεωρία του που θέλει την εισαγωγή των ζώων αυτών να οδηγεί σε επιβράδυνση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η κλιματική αλλαγή είναι ιδιαίτερα έντονη στην Αρκτική, όπου οι θερμοκρασίες αυξάνονται περισσότερο από κάθε άλλο σημείο του πλανήτη. Ο Ζιμόφ προσπαθεί έτσι να αναπαράγει ένα οικοσύστημα που εξαφανίσθηκε πριν 10.000 χρόνια στα τέλη της προηγούμενης εποχής παγετώνων, καθώς εκτιμά ότι κοπάδια μηρυκαστικών θα μετατρέψουν την τούνδρα σε πλούσιο λιβάδια. Τα ψηλά χόρτα, με μακριές ρίζες, θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του εδάφους. Την ίδια στιγμή, τα φυτοφάγα ζώα θα διατηρήσουν κοντό και υγιές το χορτάρι, ευνοώντας την ανάπτυξή του χάρη στο λίπασμα που θα του προσφέρουν....

«Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Εκτιμώ ότι η εισαγωγή ζώων που έζησαν κάποτε στο οικοσύστημα αυτό είναι σωστή από οικολογική σκοπιά», λέει ο Εϊντριαν Λίστερ, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Ο Ζιμόφ εγκαινίασε το πείραμά του αυτό το 1989, περιφράσσοντας 160 τετρ. χλμ δάσους, λιβαδιών και λιμνών, που περικλείονται από άλλα 600 τετρ. χλμ παρθένας φύσης. Πυργίσκος παρατήρησης στο μέσον του πάρκου επιτρέπει τη μέτρηση των επιπέδων μεθανίου, διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμών. Τα στοιχεία αυτά διοχετεύονται σε διεθνές σύστημα καταγραφής, υπό την αιγίδα της αμερικανικής κλιματολογικής υπηρεσίας ΝΟΑΑ.

Η πρώτη προσπάθεια του Ζιμόφ υπήρξε η εισαγωγή 40 αλόγων του Γιακούτ. Τα κοντά σκληροτράχηλα άλογα θεωρούνται ιδανικά για τους αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Από τα πρώτα 40 άλογα, τα 15 φαγώθηκαν από λύκους και αρκούδες, ενώ 12 υπέκυψαν αφού είχαν καταναλώσει τοπικά δηλητηριώδη φυτά. Ο Ζιμόφ επέμεινε, όμως, και η επόμενη γενιά αλόγων έμαθε να αποφεύγει τους παραπάνω κινδύνους για να πολλαπλασιαστούν και να φτάσουν σήμερα τα 70.

Δεν υπάρχουν σχόλια: