Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Είδος γρύλου κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ μεγέθους... όρχεων!!

Ένας νέος κάτοχος ενός κάπως ασυνήθιστου παγκοσμίου ρεκόρ αναγνωρίστηκε στο ζωικό βασίλειο. Είναι ένα είδος γρύλου (τριζονιού), που, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες, έχει τους μεγαλύτερους όρχεις ανάμεσα σε όλα τα άλλα είδη, αναλογικά βέβαια με το μέγεθος του σώματός του.

Το έντομο, που έχει το συγκεκριμένο προτέρημα, το αξιοποιεί δεόντως, καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να ζευγαρώνει με πολλά θηλυκά στη σειρά και στα γρήγορα! Οι μετρήσεις έδειξαν ότι το συγκεκριμένο έντομο (Platycleis affinis), το οποίο ανήκει στις τεττιγονίες και είναι συγγενικό της ακρίδας, διαθέτει όρχεις που αποτελούν το 14% του συνολικού βάρους του...

Αν, αντίστοιχα, ένας άνδρας είχε ανάλογου μεγέθους όρχεις, αυτοί θα ζύγιζαν όσο ένα λάστιχο αυτοκινήτου ο καθένας, δηλαδή γύρω στα δέκα κιλά. Οι ανθρώπινοι όρχεις ζυγίζουν το 0,04% έως 0,08% του ανδρικού σώματος. Προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν μια μύγα δροσόφιλα, οι όρχεις της οποίας στα αρσενικά φτάνουν το 10,6% του βάρους του σώματός τους.

Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Ντέρμπι, υπό τον συμπεριφοριστή οικολόγο δρα Καρίμ Βεχάντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο έγκριτο περιοδικό βιολογίας "Biology Letters" της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο, τη βρετανική "Γκάρντιαν" και το "Science", έκαναν την ανακάλυψη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για τη σεξουαλικότητα των εντόμων.

"Πρόκειται όντως για όρχεις-φαινόμενο, που καταλαμβάνουν σχεδόν όλη την κοιλιά του εντόμου. Αυτό δείχνει πόσο ανταγωνιστική είναι η αναπαραγωγή για μερικά είδη, προκειμένου να εξαπλώσουν τα γονίδιά τους", δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας.

Τα μεγαλύτερα αναπαραγωγικά όργανα, όπως οι όρχεις, συνήθως συναντώνται στα ζώα εκείνα όπου τα θηλυκά ζευγαρώνουν κατ' επανάληψη με διαφορετικά αρσενικά. Αναπτύσσοντας μεγαλύτερους όρχεις, στην πορεία της εξέλιξης, τα αρσενικά είναι σε θέση να παράγουν περισσότερο σπέρμα και να ξεπερνούν…τον ανταγωνισμό, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητές τους να διαδώσουν τα γονίδιά τους στις επόμενες γενιές, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ένας ανάλογος ανταγωνισμός για τα μάτια των θηλυκών έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα μεταξύ των χιμπατζήδων, που διαθέτουν τους μεγαλύτερους όρχεις από όλους τους άλλους μεγάλους πιθήκους. Από την άλλη, οι "αρρενωποί" γορίλες, που έχουν εύκολη πρόσβαση σε ένα "χαρέμι" από θηλυκές, διαθέτουν πολύ μικρούς όρχεις.

Οι μελέτες στα έντομα επιβεβαιώνουν ότι το μέγεθος των όρχεων των αρσενικών σχετίζεται με το κατά πόσο σε ένα είδος τα θηλυκά ζευγαρώνουν πολλές φορές με διαφορετικούς συντρόφους κάθε φορά, δημιουργώντας κλίμα σεξουαλικού ανταγωνισμού γύρω τους. Όσους περισσότερους συντρόφους έχει το θηλυκό, τόσο τείνουν συνήθως να μεγαλώνουν τα όργανα αναπαραγωγής του αρσενικού.

Από την άλλη όμως, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μια αντίφαση: οι τεττιγονίες με τους μεγαλύτερους όρχεις παράγουν το λιγότερο σπέρμα, κάτι που δεν μπορούν να εξηγήσουν ακόμα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το μέγεθος…μετράει κυρίως όσον αφορά τη συχνότητα του ζευγαρώματος και όχι την ποσότητα του σπέρματος, που έρχεται σε δεύτερη μοίρα: οι προικισμένοι γρύλοι μπορούν να ζευγαρώσουν ξανά μόλις μια ώρα μετά το προηγούμενο ζευγάρωμα, ενώ άλλα είδη με μικρότερους όρχεις χρειάζονται μέχρι και πέντε μέρες για να βρεθούν πάλι σε…ετοιμότητα δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: