Ενώ ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έστρεψε τα βέλη του κατά της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας πως η στάση της θα οδηγήσει χώρες στη χρεοκοπία, εκφράστηκε άκρως θετικά για τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί....
Επισημαίνοντας ότι είναι θετικός ως προς το θέμα επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων, γεγονός που αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας, τόνισε πως τηρεί μία στάση που δεν βρίσκει σε άλλες ηγεσίες.
Στο περιθώριο των συναντήσεών του στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat για το 2009, εκτίμησε πως μπορεί να επηρεάσουν θετικά το ζήτημα της αποπληρωμής.
Σημείωσε πως αφορούν μία κατάσταση που άφησε πίσω της η Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας πως το φετινό έλλειμμα θα μειωθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Θεωρεί τη συζήτηση για τη θεσμοθέτηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης ως ευκαιρία ώστε να συζητηθεί και η αποπληρωμή, τονίζοντας επίσης πως πιθανή ένταξη της Ιρλανδίας στο Μηχανισμό αυτό θα μπορούσε να δώσει μία νέα διάσταση στο όλο θέμα.
Αναφορικά με τα ευρωομόλογα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι συμφωνεί η Γαλλία, δεν επιμένει ιδιαίτερα λόγω της αρνητικής στάσης που εκφράζει η Γερμανία.
Σε ό,τι αφορά τη θεσμοθέτηση φορολογίας στις διεθνείς χρηματιστηριακές συναλλαγές, θέση που υποστηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε ότι συμφωνεί και ο πρόεδρος της Γαλλίας.
«Μέσω μιας τέτοιας φορολογίας της τάξεως του 0,05% θα εξοικονομήσουμε παγκοσμίως γύρω στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 200 δισεκατομμύρια στην Ευρώπη» υπογράμμισε.
Ως σενάριο το οποίο δεν συζητείται καν χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση χρέους, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε καταστροφή για τους Έλληνες. «Θα είναι καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες, δεδομένων των θυσιών στις οποίες συναίνεσαν», τόνισε, σημειώνοντας ότι θα αποτελούσε «και καταστροφή για την εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη και το ευρώ».
Ερωτηθείς για το αν έχει ξεκινήσει επαναδιαπραγμάτευση επαχθών όρων του Μνημονίου και εάν τίθεται θέμα επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, τόνισε ότι υπάρχει μία γενική συζήτηση. «Δεν έχει ξεκινήσει τίποτα, υπάρχει μια γενική συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει συζήτηση με την τρόικα, δεν υπάρχει κανένα επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι άνθρωποι σαν το Γιώργο Καμίνη και το Γιάννη Μπουτάρη αποτελούν κοινωνικές δυνάμεις έξω από τα κομματικά τείχη, προοδευτικές δυνάμεις ικανές να προσελκύσουν τους νέους και άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν περιθωριοποιηθεί.
"Υποστηρίζονται από ένα κοινωνικό μείγμα και είναι ικανοί να εκφράσουν μια άλλη Ελλάδα", τόνισε και ερωτηθείς εάν μια τέτοια κοινωνική συμμαχία θα μπορούσε μεταφραστεί και σε κυβερνητικό επίπεδο επισήμανε ότι είναι πάντα θετικός σε αυτά.
Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010
Ελλάς-Γαλλία συμμαχία για επιμήκυνση αποπληρωμής χρέους
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου