Η γλώσσα του σώματος λέει πιο πολλά από τα λόγια υποστηρίζουν οι ειδικοί
Μια σφιχτή χειραψία δημιουργεί την αίσθηση φιλικού και εγκάρδιου ανθρώπου. Αν κάποιος έχει τα χέρια του σταυρωμένα μπροστά από τον κορμό του σώματός του, ο συνομιλητής του νομίζει πως νιώθει ότι απειλείται και παίρνει αμυντική στάση. Όταν καλύπτει με το χέρι του το στόμα ή δένει σφιχτά τα χέρια του, πιθανόν να θεωρηθεί ανήσυχος.
Η γλώσσα του σώματος λέει πιο πολλά από τα λόγια υποστηρίζουν οι ειδικοί. Από τις κινήσεις του σώματος, τον τρόπο που στέκεται κανείς στον χώρο, ακόμη και τον τρόπο που χαιρετά κάποιον, μπορεί να μεταδοθούν μηνύματα που πιθανόν διστάζει ή δεν επιθυμεί να εκφράσει κάποιος λεκτικά.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως οι περισσότεροι άνθρωποι σχηματίζουν άποψη για κάποιον που γνωρίζουν για πρώτη φορά πριν μιλήσουν μαζί του...
Σύμφωνα με τον επικοινωνιολόγο κ. Θανάση Παπαμιχαήλ, «έρευνες έχουν αποδείξει ότι το 55% των μηνυμάτων που θέλουμε να στείλουμε στους γύρω μας μεταβιβάζεται διαμέσου του προσώπου και της στάσης του σώματος, το 38% από τον τόνο της φωνής μας και μόλις το 7% από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε».
Ο κ. Παπαμιχαήλ προσθέτει, δε, ότι «η λεγόμενη τέχνη της σιωπηρής επικοινωνίας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από αυτή που της αποδίδεται». Η αιτία είναι πως «είναι πολύ πιο σαφής από τον λόγο. Δηλαδή, ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα μέσω αυτής να περάσει πολύ περισσότερα μηνύματα και να μεταφέρει τη συναισθηματική του κατάσταση πολύ πιο ξεκάθαρα».
Η Βρετανίδα φιλόσοφος και συγγραφέας Sadie Ρlant, η οποία δίδασκε για χρόνια στα Πανεπιστήμια του Βirmingham και του Warwick στη Μεγάλη Βρετανία, πραγματοποίησε για λογαριασμό γνωστής εταιρείας κινητών τηλεφώνων, κοινωνιολογική έρευνα, με σκοπό να ανακαλύψει τον αντίκτυπο που έχει η χρήση των κινητών τηλεφώνων στην κοινωνικότητα και την προσωπικότητα των ανθρώπων.
Βάση της μελέτης ήταν η γλώσσα του σώματος και το κύριο συμπέρασμα ήταν πως όσοι τηλεφωνούν σε δημόσιους χώρους υιοθετούν δύο βασικές στάσεις σώματος που αποκαλύπτουν στοιχεία του χαρακτήρα τους: τη στάση «Speakeasy» (ξένοιαστη) και τη «Spacemaker» (αυτός που δημιουργεί τον προσωπικό του χώρο).
Στη στάση «Speakeasy» (ξένοιαστη), το άτομο ρίχνει τα χέρια πίσω από το σώμα του και ανασηκώνει τον λαιμό του, υποδηλώνοντας ότι κανένα ερέθισμα από τον εξωτερικό κόσμο δεν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του, φανερώνοντας έτσι εξωστρεφή χαρακτήρα.
Στη στάση «Spacemaker» (αυτός που δημιουργεί τον προσωπικό του χώρο), το κεφάλι γέρνει προς τα κάτω και πλησιάζει στο κινητό, ενώ κάποιες φορές και το σώμα ακολουθεί την κλίση του κεφαλιού. Στόχος της στάσης, που φανερώνει εσωστρεφή χαρακτήρα, είναι να εμποδίσει οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα.
Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010
Η γλώσσα του σώματος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου