Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει την υπόσχεση του, για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί, απορρίπτουν αυτήν την πιθανότητα...
Μία ενδεχόμενη νίκη δε, των Ρεπουμπλικανών, στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές, που διεξάγονται την Τρίτη 02/11, θα θέσει εμπόδια και σε άλλα προγράμματα, που αφορούν την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική.
Ένα μεγάλο μέρος των Ρεπουμπλικανών, θεωρεί ότι το κλείσιμο του κολαστηρίου θα αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, όπου κρατούνται σήμερα 174 άτομα, έχει καθυστερήσει μέχρι τώρα, εξαιτίας μιας σειράς νομικών δυσκολιών, αλλά και της αντίστασης πολλών Δημοκρατικών βουλευτών.
Για να επιτευχθεί το κλείσιμο, δύο λύσεις υπάρχουν για τους κρατούμενους: είτε να μεταφερθούν σε αμερικανικό έδαφος είτε να εκτοπιστούν σε τρίτες χώρες, που θα ήταν διατεθειμένες να τους δεχτούν.
Καμία από αυτές τις δυο λύσεις, όμως, δε γίνεται αποδεκτή από τους Ρεπουμπλικανούς.
Για τη μεταφορά των κρατουμένων στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διαμορφώσει, μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ιλινόις και έχει ζητήσει για τον σκοπό αυτό από το Κογκρέσο, 100 εκατομμύρια δολάρια.
Μια Γερουσία υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο, δεν θα ενέκρινε ποτέ αυτά τα χρήματα, καθώς οι εκτιμήσεις των Ρεπουμπλικανών είναι ότι, μια τέτοια μεταφορά, θα έθετε σε κίνδυνο τους Αμερικανούς πολίτες.
Η αντιπολίτευση θέλει όμως, να κλείσει τον δρόμο και στη μεταφορά των κρατουμένων σε άλλες χώρες.
Για το σκοπό αυτό, προτίθεται να υποβάλει στο Κογκρέσο ένα ψήφισμα που θα θέτει τέτοιους όρους για την κράτηση των υπόπτων σε άλλες χώρες, ώστε είναι βέβαιο ότι καμιά χώρα δεν θα τους δεχθεί.
Από τους 170 κρατουμένους, οι 100 ελπίζουν να μεταφερθούν στο εξωτερικό, περί τους 40 περιμένουν τη δίκη τους και οι υπόλοιποι θεωρούνται τόσο επικίνδυνοι ώστε δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει το καθεστώς κράτησής τους.
Ακόμα και για εκείνους που θα δικαστούν, όμως, δεν αναμένεται μια εύκολη λύση, αφού ο Ομπάμα θέλει οι δίκες να γίνουν από κανονικά δικαστήρια, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί επιμένουν στα στρατοδικεία.
Οι εκτοπισμοί κρατουμένων, άρχισαν επί διακυβέρνησης Μπους ενώ μέχρι τώρα έχουν σταλεί σε άλλες χώρες, και ιδιαίτερα σε χώρες της Ευρώπης, 66 κρατούμενοι.
Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010
Θα κλείσει τελικά το Γκουαντάναμο;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου