Να εγκαταλείψουν το νησί Γιον-πιόνγκ, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τη Βόρεια Κορέα την περασμένη Τρίτη κάλεσε σήμερα το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας τους δημοσιογράφους που βρίσκονται εκεί, χωρίς να διευκρινιστεί για ποιο λόγο πρέπει να το πράξουν....
Παρόλα αυτά , σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, κάτοικοι και δημοσιογράφοι που είχαν προσφύγει σε καταφύγια, βγήκαν από αυτά μετά την άρση της προειδοποίησης περίπου στις 12:00 (τοπική ώρα).
Το Yonhap ανέφερε συγκεκριμένα για το περιστατικό ότι υπήρξαν πυρά πυροβολικού κοντά στην περιοχή. Επικαλούμενο έναν αξιωματικό του στρατού, ανέφερε ακόμη ότι «ακούστηκαν εκρήξεις από πυρά πυροβολικού στη νήσο» και ότι «υπήρξαν ενδείξεις ότι σημειωνόταν βομβαρδισμός».
Στο νησί παραμένουν μόνο 20 από τους 1.700 κατοίκους που ζούσαν πριν το επεισόδιο.
Ανώτατος Κινέζος διπλωμάτης συμφώνησε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ το Πεκίνο να καταβάλει εντατικές προσπάθειες προκειμένου να αποκλιμακωθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Κορέα, την οποία και αποκάλεσε "ανησυχητική".
Ο Κινέζος κρατικός σύμβουλος Ντάι Μπίνγκουο έκανε την τοποθέτηση αυτή μετά τη συνάντησή του με τον το Λι, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.
Οι ασκήσεις, όπως υποστηρίζει η Ουάσινγκτον έχουν σκοπό να αποτελέσουν επίδειξη αποτρεπτικής ισχύος έναντι της Πιονγκγιάνγκ.
Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Bουλής της Βόρειας Κορέας Τσόε Τάε Μποκ θα επισκεφθεί την Κίνα από την Τρίτη ως το Σάββατο.
Στο μεταξύ, κηδεύτηκαν το Σάββατο παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Νοτίου Κορέας οι δύο στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά το βομβαρδισμό της νοτιοκορεατικής νήσου από την Πιονγιάνγκ.
Στην ανακοίνωσή της, η Βόρεια Κορέα αναφέρει ότι αν πράγματι υπήρξαν θάνατοι αμάχων εξαιτίας της επίθεσής της στο νοτιοκορεάτικο νησί είναι «πολύ λυπηρό».
«Αν αυτό είναι αλήθεια, είναι πολύ λυπηρό. Αλλά ο εχθρός πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για το περιστατικό καθώς προέβη στην απάνθρωπη πράξη του να δημιουργήσει μία ανθρώπινη ασπίδα, αναπτύσσοντας αμάχους γύρω από θέσεις του πυροβολικού και εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων.»
Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010
Πολεμικό το κλίμα στην κορεατική χερσόνησο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου