Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Οι ανατροπές και οι εκπλήξεις των εκλογών...


Ξεχωρίζουν και κερδίζουν τις εντυπώσεις οι περιπτώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επτά ανατροπές ευνοούν το ΠΑΣΟΚ (σε 4 από αυτές και τη ΔΑ, σε μία και τους Οικολ.Πράσινους), μία τη ΝΔ, μία το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΑ, και μία ανεξάρτητο υποψήφιο....



Στην πρωτεύουσα, με προβάδισμα σχεδόν 6 χιλιάδων ψήφων (4% διαφορά), ο Γιώργος Καμίνης (ΠΑΣΟΚ – ΔΑ – Οικολ.Πράσινοι) επικράτησε του Νικήτα Κακλαμάνη (ΝΔ - ΛΑΟΣ), κερδίζοντας περίπου 23 χιλιάδες περισσότερες ψήφους από τον πρώτο γύρο.

Στη συμπρωτεύουσα, μόλις με 419 ψήφους διαφορά έναντι του Κώστα Γκιουλέκα (ΝΔ), ο Γιάννης Μπουτάρης (ΠΑΣΟΚ - ΔΑ) χρίζεται νέος δήμαρχος, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη περίπου 10,5 χιλιάδων επιπλέον ψηφοφόρων από τον πρώτο γύρο -ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δρομολογήσει νέα καταμέτρηση στο εκλογοδικείο, χαρακτηρίζοντας «οριακό» το αποτέλεσμα.

Στην Πάτρα, με περίπου 4,5 χιλιάδες ψήφους διαφορά, ο Γιάννης Δημαράς (ΣΥΡΙΖΑ - ΔΑ) επιβλήθηκε του «κυβερνητικού» υποψηφίου, Δημήτρη Κατσικόπουλου (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος στον πρώτο εκλογικό γύρο είχε προβάδισμα σχεδόν 12 χιλιάδων ψήφων.

Στην Άρτα, με «κεφάλι» λιγότερων από 2 χιλιάδες ψήφων, ο Γιάννης Παπαλέξης (ΠΑΣΟΚ) πήρε τη δημαρχία από το Γιώργο Παπαβασιλείου (ΝΔ), ο οποίος είχε προηγηθεί με οριακή διαφορά την πρώτη Κυριακή.

Στη Βέροια, η Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη (ΠΑΣΟΚ) επικράτησε -κατά 650 ψήφους- του Λάζαρου Τσαβδαρίδη (ΝΔ) -στον πρώτο γύρο ο τελευταίος είχε προηγηθεί με 996 ψήφους.

Στη Δράμα, ο Κυριάκος Χαρακίδης (ΠΑΣΟΚ - ΔΑ) θα είναι ο νέος δήμαρχος με σχεδόν 450 ψήφους διαφορά από το Θωμά Μαργαρίτη (ΝΔ) –είχε προβάδισμα σχεδόν 3,5 χιλιάδων ψήφων την πρώτη Κυριακή.

Στην Έδεσσα, 1.113 ψήφοι χώρισαν το Γιάννη Σόντρα (ΠΑΣΟΚ - ΔΑ) και το Δημήτρη Γιάννου (ΝΔ), ο οποίος κέρδισε τη δημαρχία.

Στη Λέσβο, με περίπου 6 χιλιάδες ψήφους διαφορά, ο Δημήτρης Βουνάτσος (χωρίς κομματική ταυτότητα και στήριξη) επικράτησε του Αριστείδη Χατζηκομνηνού (ΝΔ).

Στα Τρίκαλα, με σχεδόν 2,5 χιλιάδες ψήφους διαφορά από το Μιχάλη Ταμήλο (ΝΔ), ο Χρήστος Λάππας (ΠΑΣΟΚ - ΔΑ) θα είναι ο νέος δήμαρχος –ήταν δεύτερος κατά περίπου 2 χιλιάδες ψήφους την πρώτη Κυριακή.

*Οι παραπάνω δήμοι αποτελούσαν πρωτεύουσες νομών.

Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Νάσος Γιακαλής (ΠΑΣΟΚ) επικράτησε του Παύλου Βογιατζή (ΝΔ - ΛΑΟΣ) κατά 1.309 ψήφους -κάλυψε το προβάδισμα σχεδόν 2 χιλιάδων ψήφων του πολιτικού αντιπάλου του από τον πρώτο γύρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: