Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ο μεγαλύτερος μαγνήτης του κόσμου


To Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών της Ινδίας ενέκρινε την κατασκευή του μεγαλύτερου παρατηρητήριο νετρίνων στον κόσμο το οποίο θα χτιστεί σε βάθος 2 χιλιομέτρων κάτω από το έδαφος του Μπόντι Γούεστ Χίλ στο Τάμιλ Ναντού στην Νοτιοανατολικής Ινδίας

Όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα που θα φέρει σε πέρας το εγχείρημα, αυτο θα πιο µακρόπνοο και από το CΕRΝ,...



καθώς το κέντρο θα περιέχει 50.000 τόνους μαγνητισμένου σιδήρου και 30.000 γυάλινους ανιχνευτές για τον εντοπισµό των σωµατιδίων.

Κύριος στόχος τους είναι να μελετήσουν την τάση των νετρίνων που θα ταλαντεύεται ανάμεσα σε ηλεκτρόνια, μιόνια και ταυ. Το νετρίνο είναι υποατοµικό σωµατίδιο, που µοιάζει πολύ µε το ηλεκτρόνιο, αλλά δεν έχει ηλεκτρικό φορτίο. Η µάζα του είναι τόσο µικρή, που δεν αποκλείεται να είναι ακόμα και μηδενική.

Όπως αναφέρουν Ινδοί επιστήμονες “Οι τρεις τύποι νετρίνου διαφέρουν μεταξύ τους. Ετσι για παράδειγμα, όταν τα μιονικά νετρίνα αλληλεπιδρούν με κάποιο στόχο θα παράγουν πάντα μιόνια και ποτέ ταυ ή ηλεκτρόνια. Στις αλληλεπιδράσεις σωματιδίων, αν και τα ηλεκτρόνια και τα νετρίνα ηλεκτρονίων μπορούν να δημιουργούνται και να καταστρέφονται, το άθροισμα του αριθμού των ηλεκτρονίων και των νετρίνων των ηλεκτρονίων, διατηρείται σταθερό.”

Για την ανίχνευση των νετρίνων απαιτούνται τεράστιοι και πολύ ευαίσθητοι ανιχνευτές. Οι επιστήµονες ελπίζουν να αιχµαλωτίσουν τα νετρίνα που θα εκπέµπουν το CΕRΝ από τα γαλλοελβετικά σύνορα και το Φέρμιλαμπ, που στεγάζει τον επιταχυντή πρωτονίων-αντιπρωτονίων στο Ιλινόι των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: