Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Πάνω από 500 θάνατοι από χολέρα στην Αϊτή


Η ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή δεν σταματά ποτέ, καθώς η χολέρα έχει φτάσει στην πρωτεύουσα Πορτ – ο – Πρινς, όπου μέχρι στιγμής 73 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τη νόσο και τους γιατρούς να φοβούνται πως είναι πλέον αργά για να καταφέρουν να περιορίσουν σύντομα την εξάπλωση της....



Μέχρι στιγμής, από τον Οκτώβρη όπου ξέσπασε η χολέρα, 583 άνθρωποι έχουν πεθάνει, ενώ νοσούν πάνω από 9.000.

Εκτός από τα 73 επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεκάδες άλλοι άνθρωποι έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία για να διαπιστωθεί αν πάσχουν από τη νόσο και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας όλοι είχαν ταξιδέψει από την περιοχή Artibonite όπου πρωτοεντοπίστηκε η χολέρα.

Μόνο ένα τρίχρονο παιδί στο Πορτ – Ο – Πρινς φαίνεται ότι ασθένησε μέσα στην πρωτεύουσα , το οποίο όμως έχει καλές πιθανότητες να επιζήσει σύμφωνα με τους γιατρούς.

“Έρχεται...”

Με αυτή τη λέξη περιέγραψε ο υπουργός Υγείας το ξέσπασμα της χολέρας στην πρωτεύουσα, με τα νοσοκομεία να προσπαθούν να εξοπλιστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν από την αρχή τη νόσο για να μην εξαπλωθεί.

Τα 500 και πλέον θύματα όμως σε όλη τη χώρα, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ελπίδας, ενώ μέσα σε μόλις 24 ώρες καταγράφηκαν 1.000 κρούσματα.

Τα σενάρια γίνονται ακόμα πιο εφιαλτικά, με την έλευση του τυφώνα Τόμας που έφερε πολλές βροχές την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Από την καταιγίδα, παρεμπιπτόντως, σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι, ενώ αγνοούνται άλλοι 11.

Οι πλημμύρες είναι πολύ πιθανό να εντείνουν την εξάπλωση της χολέρας, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να πιουν από το βρόμικο νερό, ελλείψει πόσιμου καθαρού νερού.

Εκτιμήσεις, πάντως, από της ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για 2,5 με 3 εκατομμύρια ασθενείς στο Πορτ – Ο – Πρινς στις επόμενες εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: