Στην πιό δύσκολη φάση της προσπάθειας για να αποφευχθεί η ολοκληρωτική χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας εισέρχεται η χώρα. Οι δανειστές μας στη συνέντευξη που παραχώρησαν το πρωί ξεκαθάρισαν ότι για να μας καταβάλουν τις επόμενες δόσεις του δανείου πρέπει να κλείσουμε πολλές ζημιογόνες για το δημόσιο υπηρεσίες...
Στην ουσία η τρόικα αναφέρει ότι για να ληφθεί η τέταρτη δόση του δανείου ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει μέσα σε 90 ημέρες να γίνουν όλες οι δραστικές ενέργειες έτσι ώστε να αλλάξει το κράτος εκ βάθρων, κάτι που θα προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές. Μόνο σε αυτή την περίπτωση η τρόικα θα δώσει το πράσινο φως τον Μάρτιο για την εξασφάλιση της τέταρτης δόσης.
Οι υπάλληλοι τους θα πρέπει να μεταταγούν σε άλλες θέσεις. Αλλά επειδή κάθε τέτοια μετάταξη -και πρέπει να γίνουν σχεδόν 50.000- θα λογίζεται ως νέα πρόσληψη και η κυβέρνηση μπορεί να κάνει εντός του 2011 μόλις 10.000 προσλήψεις καθίσταται σαφές ότι σχεδόν 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται στον "αέρα".
Για την ώρα δεν τίθεται θέμα απολύσεων, όμως σε 90 ημέρες που οι ελεγκτές θα μας επισκεφθούν ξανά πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό ότι κάποιες από αυτες θα καταστούν αναπόφευκτες.
Γι' αυτό άλλωστε κανένας υπουργός δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο αλλά όλοι υποστηρίζουν ότι κάνουν ότι είναι δυνατό για το αποτρέψουν.
Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα ερχονται δραματικές αλλαγές αφου στην ουσία θα καταργηθούν οι κλαδικές διαπραγματεύσεις.
Ετσι κάθε επιχείρηση θα μπορεί να διαπραγματεύεται τους όρους απασχόλησης με τους εργαζόμενους της άρα θεωρείται βέβαιη η μείωση μισθών. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να φέρει στη Βουλή έως το τέλος του χρόνου για να προστατεύσει μόνο τον κατώτατο μισθό και αυτό όμως υπό προυποθέσεις.
Ολα αυτά είναι δεδομένο οτι θα προκαλέσουν μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης εργαζομένων από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί η επιτυχία του προγράμματος.
Τι είπαν οι ελεγκτές
Για το θέμα των απολύσεων στις ΔΕΚΟ κ. Τόμσεν είπε ότι συμφωνεί με την άποψη της κυβέρνησης για μείωση του αριθμού του προσωπικού σε εθελοντική βάση και όχι με απολύσεις, εννοώντας τις μετατάξεις και τη συνταξιοδότηση του προσωπικού. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί οτι αν δεν πετύχουν όλα αυτά τίποτα δεν αποκλειεται...
«Το ζήτημα δεν είναι οι απολύσεις» είπε και ο κ. Ντερούζ, αλλά πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα αποφασίσει πως θα εφαρμόσει το πρόγραμμα των πέντε αποχωρήσεων για κάθε πρόσληψη.
«Η συλλογή των φόρων δεν πάει όσο καλό όσο περιμέναμε. Δεν μπορούμε όμως να κόβουμε συνεχώς δαπάνες στο κράτος για να αντισταθμίζουμε την απώλεια ελέγχου σε άλλους τομείς» ανέφερε ο κ. Τόμσεν. «Είστε σε σταυροδρόμι, πρέπει να προχωρήσετε τις μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.
«Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε την επιλογή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δόσεων προς την Ελλάδα», είπε ο κ. Τόμσεν απηχώντας τη γνωστή θέση του ΔΝΤ. Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα ο κ. Ντερούζ (Κομισιόν) είπε ότι συμφωνεί απολύτως, προκαλώντας αίσθηση με δεδομένη την αρνητική στάση της Γερμανίας για το θέμα αυτό.
«Για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία στις δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες» είπε ο κ. Τόμσεν και πρόσθεσε με έμφαση: «Αν επιστρέψουμε τον Μάρτιο αναμένουμε ότι θα δούμε πρόγραμμα δράσης και όχι γενικά σχέδια» πρόσθεσε.
Διευρύνεται το spread
Oι επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Πολ Τόμσεν για το κατά πόσο η χώρα θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές τα απαιτούμενα ποσά, προκειμένου να αποπληρώσει τα δάνεια της ανέβασαν στα ύψη τα spread των ελληνικών ομολόγων.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω αλλά και της κρίσης στην Ιρλανδία, το περιθώριο νωρίς το απόγευμα είχε διευρυνθεί στις 945 μονάδες βάσης.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010
Τρόικα: "Θα ματώσετε για να πάρετε την 4η δόση"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου