Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ο φετινός Νοέμβριος είναι ο θερμότερος από το 1961


22 βαθμοί Κελσίου είναι η μέση μέγιστη θερμοκρασία, από την 1η Νοεμβρίου έως και την Τετάρτη (10/11), όπως προκύπτει από τις τιμές που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, που επιβεβαιώνει πως ο φετινός Νοέμβριος είναι ο θερμότερος για την Αθήνα εδώ και 50 χρόνια....



Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα” (11/11), η κύρια ερευνήτρια του Αστεροσκοπείου, Δήμητρα Φουντά, έκανε λόγο για την υψηλότερη μέση μέγιστη θερμοκρασία, που έχει παρατηρηθεί κατά το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου από το 1961 έως σήμερα, κατά 2,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την αντίστοιχη μέση τιμή της τελευταίας πεντηκονταετίας (είναι 19,8 βαθμοί).

Ακόμη και συγκρινόμενη με τη μέση μέγιστη θερμοκρασία του αντίστοιχου διαστήματος της περιόδου 1998-2008, που είναι τα θερμότερα χρόνια των τελευταίων 100 ετών, και πάλι προκύπτει υψηλότερη, κατά περίπου δύο βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου στην Αθήνα (25 βαθμοί Κελσίου την περασμένη Παρασκευή), θεωρείται συνηθισμένη για την εποχή, καθώς έχει παρατηρηθεί περίπου 50 φορές, δηλαδή μία φορά κάθε δύο Νοεμβρίους.

Τις τελευταίες ημέρες, όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος (εκτελών χρέη προέδρου) στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Μιχάλης Πετράκης, έχει εγκατασταθεί στην περιοχή μας ένα μετεωρολογικό σύστημα με νότιους ανέμους, συνηθισμένο για τα μέσα φθινοπώρου.

Την Τετάρτη (10/11), η υγρασία στην Αθήνα έφτασε το 71% και η θερμοκρασία τους 22,9 βαθμούς Κελσίου. “Αν το σύστημα αυτό επιμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε θα εξετάσουμε το φαινόμενο.

Αυτή τη στιγμή παρατηρείται μετακίνηση αέριων μαζών πλούσιων σε υδρατμούς από την Αφρική προς την περιοχή μας με συνέπεια τη μεταφορά λάσπης και υγρασίας.

Για αυτό έχουμε ζέστη, λασποβροχή και ομίχλη. Δεν μπορεί όμως να συνδεθεί άμεσα ο καιρός αυτός με την κλιματική αλλαγή, η οποία θα έρθει κάποια στιγμή αλλά σταδιακά. Δεν θα δούμε αμέσως τις αλλαγές αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον θα αφήσουν το αποτύπωμά τους”, δήλωσε στο “Βήμα” ο κ. Πετράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: