Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Συμφωνίες ύψους 10 δις δολαρίων μεταξύ ΗΠΑ και Ινδία


Στη Μουμπάι έφτασε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με σκοπό... την ενίσχυση των σχέσεων Ινδίας-ΗΠΑ και την επισφράγιση σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών, κυρίως στον τομέα των εξαγωγών. Κατά την επίσκεψή του στην Ινδία, ο Ομπάμα ανακοίνωσε συμφωνίες για παραγγελίες ύψους δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αναμένεται να στηρίξουν πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ....



Η Ινδία αποτελεί τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία. Στη διάρκεια της 10ημερης περιοδείας του, ο Ομπάμα θα επισκεφτεί την Ινδονησία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, σε μια προσπάθεια να επισπεύσει την επίλυση των διεθνών οικονομικών ανισορροπιών, βασικό θέμα της ομιλίας του στη σύνοδο της G20 την επόμενη εβδομάδα στη Σεούλ.

Μεταξύ των συμφωνιών που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ περιλαμβάνεται εκείνη της Boeing με την Ινδική Πολεμική Αεροπορία για την αγορά στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών, τύπου 10 C-17 Globemaster III, που ανέρχεται σε 4.1 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να συντηρήσει 22.160 υπαλλήλους. Μία άλλη παραγγελία είναι του επιβατικού αερομεταφορέα Spicejet για 33 αεροσκάφη Boeing 737, που ανέρχεται σε 2.7 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η εταιρία General Electric σύνηψε συμβόλαιο με την ινδική εταιρία Reliance Power Limited για προμήθεια και συντήρηση εξοπλισμού, το οποίο ανέρχεται σε 750 εκατομμύρια δολάρια και ένα ακόμη για την αγορά ελαφρών αεροσκαφών μάχης, κατασκευής της κρατικής Ινδικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής Ανάπτυξης ύψους 822 εκατομμυρίων δολαρίων. Άλλες συμφωνίες περιλαμβάνουν παραγγελίες για εξοπλισμό τηλεπικοινωνιακών συστημάτων καθώς και μεταλλευτικού εξοπλισμού.

Ο Ομπάμα αναμένεται επίσης να ανακοινώσει τη χαλάρωση των αμερικανικών ελέγχων στις εξαγωγές προς την Ινδία για την ενίσχυση του εμπορίου στα αντικείμενα υψηλής τεχνολογίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV. Η Ινδία ζητούσε από καιρό από τις ΗΠΑ να άρουν την απαγόρευση εξαγωγών ευαίσθητης τεχνολογίας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με επιζήσαντες των επιθέσεων που σημειώθηκαν στη Μουμπάι πριν από 2 χρόνια, στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ, σε τουριστικό εστιατόριο, στον κεντρικό σταθμό και σε εβραϊκό κέντρο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 166 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 300. Σε ομιλία του μπροστά στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ, ο Ομπάμα τόνισε πως η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενωμένες κατά της τρομοκρατίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως η απόφασή του να αρχίσει την επίσκεψή του στην Ινδία από έναν από τους στόχους των αιματηρών επιθέσεων δείχνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να χαρίσουμε στους λαούς μας ένα μέλλον ευημερίας και ασφάλειας».

Η πόλη βρίσκεται υπό αστυνομικό κλοιό, αρκετοί δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί, η θαλάσσια κυκλοφορία από την ακτή έχει απαγορευτεί και η πλατεία κοντά στο ξενοδοχείο που θα διαμείνει ο Ομπάμα με τη σύζυγό του έχει αποκλειστεί.

Στο πλαίσιο της περιοδείας, ο Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει μια «πλήρη συνεργασία», η οποία θα περιλαμβάνει οικονομικούς δεσμούς με την Ινδονησία, να συμμετάσχει στη σύνοδο της G20 στη Σεούλ, καθώς και στο Οικονομικό Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού στο Κιότο της Ιαπωνίας. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα θα μιλήσει σε επιχειρηματική διάσκεψη για τα αμερικανικά προϊόντα καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις ολοκληρώνουν συμφωνίες ύψους περίπου δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ινδία μέσω των οποίων θα απασχοληθούν 54.000 εργαζόμενοι στις ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου που συνοδεύουν τον Αμερικανό πρόεδρο δήλωσαν πως το ταξίδι είναι «εξαιρετικής σημασίας», καθώς «θα ωθήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ σε ένα διαφορετικό επίπεδο, ξεπερνώντας τα διμερή ζητήματα και φτάνοντας σε μια περισσότερο διεθνή συνεργασία». Η ΗΠΑ σχεδιάζει 17 με 18 ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της περιοδείας σχετικά με οικονομικά, πολιτικά και ζητήματα ασφαλείας, σύμφωνα με του αξιωματούχους.

Το ταξίδι έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τις σημαντικές απώλειες του Δημοκρατικού Κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ομπάμα πρόκειται να επανέλθει στο αμφιλεγόμενο ζήτημα του κινεζικού νομίσματος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επίσης, θα αναφερθεί στο θέμα των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας, αλλά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, όταν συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του στη G20.

Η ισοτιμία του κινέζικου νομίσματος αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς οι πρώτες ασκούν έντονες πιέσεις για ανατίμηση του γουάν. Από την πλευρά του, το Πεκίνο κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση ότι «φορτώνει» στο γουάν τα εσωτερικά της προβλήματα. Το ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών αναμένεται να κυριαρχήσει και στη συνάντηση των ηγετών της G20, στη Σεούλ, στις 11-12 Νοεμβρίου.

Apec: Αποχή από τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις
Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών του οικονομικού φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού (Apec) εξέφρασαν σήμερα την πρόθεση «να μειώσουν τις υπερβολικές οικονομικές ανισότητες και να απέχουν από τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων».

Σε κοινή τους ανακοίνωση από το Κιότο της Ιαπωνίας, οι εκπρόσωποι των 21 χωρών του Apec -ανάμεσά τους και οι τρεις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία)- επισήμαναν τους κινδύνους από τη μεγάλη εισροή κεφαλαίων προς τις αναδυόμενεςώρες της Ασίας. Επίσης, επισήμαναν πως «παραμένει η αβεβαιότητα» για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: